ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2007
Σελ. /28
Ψάξε τη ρίζα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Αρχισαν πάλι τα χάδια στην πλάτη του λαού.

Ξάφνου, έπιασε πόνος τους αστούς για το αν οι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες γνωρίζοντας τι θα γίνει με τις συντάξεις.

Ε, λοιπόν, οι ψηφοφόροι γνωρίζουν! Οπως γνώριζαν και χτες.

Μια σειρά παράγοντες οδηγούν τελικά τη συνείδηση στην υποταγή. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα γνώσης.

Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έκρυψε ότι έχει συνδιαμορφώσει αυτό που είναι σήμερα κεντρική πολιτική στο θέμα των συντάξεων (αύξηση ορίων, κόψιμο πρόωρων κ.ά.). Δικός του είναι εξάλλου ο νόμος Ρέππα που προβλέπει ως και σύνταξη στα 67!

Το ίδιο και η ΝΔ, δικοί της οι νόμοι Σιούφα που έστειλαν όλες τις συντάξεις στα 65. Οι ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων δεν μπορούν, δεν το κάνουν εξάλλου, να δηλώνουν ότι δε γνώριζαν. Επιλέγουν κάθε φορά αυτό που θεωρούν μικρότερο κακό.

Η βάση αυτής της συμπεριφοράς βρίσκεται στο γεγονός ότι ο εργάτης δεν έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κι αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικο - ιδεολογικής παρέμβασης στη συνείδησή του. Οποιος του λέει σήμερα ότι η ΝΔ αθετεί τις υποσχέσεις της, του κάνει κακό. Γιατί τον προετοιμάζει για τον επόμενο δυνάστη που δήθεν θα τηρεί τις υποσχέσεις του.

Ποιες είναι αυτές; Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό ζήτημα δηλώνουν ότι θα νοικοκυρέψουν τα δημόσια οικονομικά. Αυτά είναι φόροι που αναδιανέμονται. Σε ποιους; Εδώ τα δύσκολα. Κανένας αστός δε θα ομολογήσει ότι το δημόσιο ταμείο υπάρχει για να ενισχύει το κεφάλαιο. Το ΑΕΠ ως όρος είναι μέρος αυτής της κομπίνας. Μιλάνε για το χρήμα σα να είμαστε όλοι κάτοχοί του εξίσου. Είναι όμως άλλο πράγμα το κεφάλαιο, κι άλλο ο μισθός. Το πρώτο παράγεται από το δεύτερο.

Οσο αυτή ακριβώς η σχέση δεν ανατρέπεται, έτσι ώστε να μην ιδιοποιείται το κεφάλαιο την υπεραξία από τη δουλιά του εργάτη, κάθε κρατικο - κυβερνητική ρύθμιση (όποιο χρώμα κι αν έχει) θα δηλώνει τη συνέχεια της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Ας πάψει λοιπόν το παραμύθι περί έγκαιρης προεκλογικής γνώσης των θέσεων των κομμάτων για τις συντάξεις. Οταν αυτό που κρίνεται κύρια είναι ένα και μόνο: Ποια πολιτική εξουσία στο όνομα ποιας τάξης, για τη λειτουργία ποιας οικονομίας. Κι εδώ τα στρατόπεδα ήταν, είναι και θα παραμείνουν μόνο δύο.

Ασχετο: ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος, ο αστυνόμος που κατηγορείται ότι τα 'παιρνε για να διευκολύνει σε συνεργασία με δικαστή, υποδίκους. Ούτε αυτός, ούτε οι όμοιοί του είναι απόστημα. Το σύστημα έχει κάθε λόγο να δείχνει τον κάθε παραβατικό αστυνομικό καθαγιάζοντας έτσι την κεντρική αποστολή - λειτουργία της αστυνομίας που είναι η καταστολή και η προστασία της μεγάλης ατομικής ιδιοκτησίας. Η οποία δεν κινδυνεύει βέβαια από τίποτα κλεφτρόνια, αλλά από την αμφισβήτηση της βάσης πάνω στην οποία παράχθηκε αυτή η ιδιοκτησία. Που σημαίνει πως όσο βαθαίνει ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργατών, όσο οι αστοί κερδίζουν περισσότερα ακριβώς γιατί έχουν σε καταστολή τους εργάτες, τόσο θα δείχνουν επίορκους αστυνομικούς, δικαστές και δημοσίους υπαλλήλους. Αναλώσιμοι είναι όλοι, σε ρόλο χρήσιμης σαμπρέλας. Βρίζεις τον μπάτσο και αφήνεις ανέγγιχτο το αφεντικό του.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΟΥ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: «Υπό το φως των στοιχείων αυτών είναι φανερό ότι η ερώτηση του κ. Αλμούνια δεν είναι ρητορική, αλλά συνιστά μια σκληρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Προειδοποίηση για περιορισμό των δημοσίων δαπανών ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Η κυβέρνηση ή τουλάχιστον ορισμένα μέλη της δεν πρέπει λοιπόν να μπουν στον πειρασμό των παροχών και η αντιπολίτευση έχει χρέος να εγκαταλείψει τα λαϊκίστικα συνθήματα» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΠΡΟΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ: «Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα "κληρονομήσει" μια εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων που θα υποχρεούται να προωθήσει προκειμένου η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος να πάψει να στηρίζεται σε "αλχημείες" και συγκυριακούς παράγοντες, το δημόσιο χρέος να απαλλαγεί από τη "βόμβα" του ασφαλιστικού και η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύρυθμα και στο μέλλον» (από το κύριο άρθρο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΓΝΩΡΙΖΕΙ, ΓΝΩΡΙΖΕΙ... «Ο λαός υποψιάζεται, ο κ. Αλμούνια προαναγγέλλει και η κυβέρνηση προετοιμάζει. Ο λόγος για το Ασφαλιστικό. Ολα φανερώνουν ότι θα είναι το πρώτο θέμα μετά τις εκλογές. Μπορούν όμως να διεξαχθούν εκλογές χωρίς να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιες θα είναι οι μεταβολές στο καθεστώς των συντάξεων;» (το άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΗ... «Συνεχίζεται στην τσέπη των πολιτών η επιτήρηση και μάλιστα των ασθενέστερων, οι οποίοι μετρούν τα λιγοστά και διαπιστώνουν τη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματός τους από τα νεοφιλελεύθερα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας και ανατροπής κοινωνικών κατακτήσεων (...) εν όψει εκλογών σερβίρεται νέο πακέτο υποσχέσεων, που όμως δε δικαιολογείται από την ομολογία ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή η λιτότητα» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ για τα αποθεματικά και την Ασφάλιση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κ. Καραμανλής: Εμμένουμε στις μεταρρυθμίσεις έως και το 2010

Η ΧΩΡΑ: Καθοριστική για την οικονομική ανάπτυξη η άρση της επιτήρησης

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΕΤΥΧΑΜΕ τους στόχους μας»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αρση βαρών για τους αδύναμους

ΤΑ ΝΕΑ: Κάλπη-κο σόου με την επιτήρηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ υπό επιτήρηση

Η ΑΥΓΗ: Ασφαλιστικό και λιτότητα η ουρά της επιτήρησης

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ Καραμανλή από βαρόνους

ΤΟ ΒΗΜΑ: Διεθνοποιείται η έρευνα για τα ομόλογα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αγοράζουν ευρω-μετοχές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ για 23 Σεπτεμβρίου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΟ ΤΣΠΕΑΘ όχι μόνο δεν έχασε, αλλά κερδίζει και 2.686.000 ευρώ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9.269 νέες προσλήψεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πταίσμα

«Ευνοϊκή μεταχείριση και δυνατότητα επηρεασμού των δικαστών έναντι αδράς αμοιβής υποσχόταν σε υποδίκους ο διοικητής του Β' αστυνομικού τμήματος της Ν. Ιωνίας. Χθες συνελήφθη επ' αυτοφώρω από συναδέλφους του την ώρα που παραλάμβανε 35.000 ευρώ από φίλη υποδίκου» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Τεχνολογία, για ποιον;

«Τη Δευτέρα έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιντερνέτ και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ να προσαρμόσουν τα συστήματά τους ώστε να μπορεί να τα παρακολουθεί το FBI. Σχετική νομοθεσία απαιτεί από τις επιχειρήσεις να διευκολύνουν αυτή την παρακολούθηση (...) στην Αμερική όλες οι νέες τεχνολογίες των επικοινωνιών πρέπει να περιλαμβάνουν "παράθυρα" που θα διευκολύνουν την παρακολούθηση από το FBI (...) αν ήταν να γίνει αύριο ένα φασιστικό πραξικόπημα όλες αυτές οι καταπληκτικές τεχνολογίες θα ήταν περισσότερο χρήσιμες στις δυνάμεις ελέγχου και καταστολής παρά στις δυνάμεις της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ομως ο φασισμός δεν είναι εκείνο που ανησυχεί τον Τζέι Στάνλεϊ ειδικό τεχνολογιών στην Αμερικανική Ενωση Ατομικών Ελευθεριών. "Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να επιβληθεί μια πιο σκληρή και λιγότερο δίκαιη κοινωνία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει κανείς σε πραξικόπημα" λέει» (ο Ρ. Βρανάς στα «ΝΕΑ»).

Μονόδρομος

«Το Reuters οδεύει πλέον ολοταχώς προς τους Καναδούς της Thomson Group. Το τίμημα της πώλησης είναι 8,7 δισ. στερλίνες (περίπου 12,7 δισ. ευρώ). Η συγχώνευση του Reuters με την Thomson θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση μετάδοσης επιχειρηματικών ειδήσεων και πληροφοριών στον κόσμο» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ