ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Προσχέδιο νόμου για τις δημοσκοπήσεις

Παρουσιάστηκε από τον Θ. Ρουσόπουλο και προβλέπει απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων το τελευταίο 15ήμερο πριν από τις εκλογές

Το προσχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει τα θέματα των δημοσκοπήσεων παρουσίασε, χτες, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος. Αναπτύσσοντας τις διατάξεις του είπε ότι η έλλειψη σχετικού νομοθετικού πλαισίου δημιουργεί τον κίνδυνο οι δημοσκοπήσεις να αποτελούν εργαλείο για τη χειραγώγηση της θέλησης των πολιτών.

Ο υπουργός ζήτησε τις παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και είπε ότι όταν τις λάβει, «το συντομότερο δυνατόν» θα το καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή. Οσον αφορά στο επίμαχο και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση και τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης είπε απλώς ότι η κατάρτισή του βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Θ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις μετρήσεις των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και είπε ότι απλώς εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα. Εκτίμησε δε ότι η μη μέτρηση των δελτίων ειδήσεων θα βοηθήσει σταδιακά στο να αλλάξει η νοοτροπία στα κανάλια, τα οποία τώρα στο όνομα του ανταγωνισμού καταλήγουν στον εντυπωσιασμό.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ εκτίμησαν ως θετικές κατ' αρχήν τις διατάξεις του προσχεδίου νόμου, ενώ η Λ. Κανέλλη, εκ μέρους του ΚΚΕ, επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί αφού πρώτα μελετήσει το νόμο. Ολοι, πάντως, ζήτησαν να ρυθμιστεί το θέμα των δημοσκοπήσεων πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, δεκαπέντε μέρες πριν από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, ευρωεκλογών και δημοψηφισμάτων απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου και η με οποιονδήποτε τρόπο μετάδοση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων. Επίσης, απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο μετάδοση και αναμετάδοση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων από τα μέσα ενημέρωσης. Τόσο τα έντυπα μέσα όσο και τα ηλεκτρονικά απαγορεύεται στο διάστημα αυτών των δεκαπέντε ημερών να δημοσιεύουν οποιαδήποτε έρευνα γνώμης με οποιονδήποτε τρόπο και εάν αυτή γίνεται σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για τα πολιτικά κόμματα, τις πολιτικές θέσεις και τα πρόσωπα ή άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν είναι δυνατή η απαγόρευση διενέργειας των δημοσκοπήσεων και έτσι η κυβέρνηση περιορίζεται μόνο στην απαγόρευση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων τους.

Η πρόταση νόμου περιέχει μια σειρά τεχνικών λεπτομερειών (πώς θα κατανέμεται το δείγμα, πώς θα γίνεται η ψηφοφορία με κάλπη) και ορίζει ότι στο ερωτηματολόγιο των δημοσκοπήσεων «δεν επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνονται ερωτήσεις που αμφισβητούν θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές ή περιέχουν μειωτικούς, από πολιτικής, ηθικής ή κοινωνικής άποψης, χαρακτηρισμούς για πρόσωπα ή φορείς για τους οποίους ερωτώνται τα μέλη του δείγματος».

Για τους παραβάτες των διατάξεων του νόμου προβλέπονται πρόστιμα από 30.000 έως 300.000 ευρώ, ποσά όμως που, όπως παρατήρησε και η Λ. Κανέλλη, δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα από το να παραβιάσουν το νόμο.

Οι εταιρείες που διενεργούν δημοσκοπήσεις πρέπει να είναι εγγεγραμμένες σε Μητρώο Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αρμόδιο για την προσωρινή ή οριστική τους διαγραφή από το Μητρώο ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Επίσης, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν την εταιρική ή μετοχική τους σύνθεση καθώς και κάθε μεταβολή τους στο αρμόδιο τμήμα του ΕΣΡ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ
Γενικόλογες απαντήσεις για το μέλλον της

Δεν απάντησε επί της ουσίας ο υπουργός Αμυνας σε Ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ

Χωρίς ουσιαστική απάντηση έμεινε χτες η Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αγγελου Τζέκη, για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΛΒΟ), η οποία βρίσκεται χωρίς παραγωγικό αντικείμενο, προκαλώντας ανασφάλεια στους 730 εργαζόμενους σε αυτήν. Ο υφυπουργός Αμυνας αρκέστηκε σε γενικόλογες απαντήσεις σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι υποχρέωσε την ΕΛΒΟ σε «ένα σύνολο συμβατικών υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιώτη, όπου μετά βεβαιότητας καθιστούσε την επιχείρηση κερδοφόρο, αλλά δυστυχώς άφηνε τους εργαζόμενους χωρίς καμία κατοχύρωση», πρόσθεσε δε ότι «οι συμβατικές μας υποχρεώσεις υλοποιούνται, αλλά με σκληρή διαπραγμάτευση, για να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας».

Ανταπαντώντας ο Αγγελος Τζέκης, σημείωσε ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θέλει να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες, γιατί είναι γνωστό ότι το 25% του εξωτερικού χρέους προέρχεται από στρατιωτικές δαπάνες, πράγμα που σημαίνει ότι δαπανούμε πάρα πολλά χρήματα από την τσέπη του Ελληνα και ιδίως των λαϊκών στρωμάτων για εξοπλιστικά προγράμματα». Πρόσθεσε όμως ότι «εμείς βεβαίως και θέλουμε οι αμυντικές δαπάνες να διαφυλάττουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να γίνεται η προμήθεια όλου αυτού του υλικού σύμφωνα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι στα πλαίσια των ευρωΝΑΤΟικών δομών γίνεται αυτό. Απεναντίας, μας επιβάλλουν εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ, που πηγαίνουν σε συγκεκριμένες πολυεθνικές είτε των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε βάρος βέβαια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ ανησυχούν, γιατί δεν ξέρουν τι θα κάνουν το 2008».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Ζητά και τα ρέστα η κυβέρνηση...

Τη «στημένη» επαναγορά δύο-τριών ομολόγων από τις τράπεζες επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση προκειμένου αφενός να αθωώσει το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων και αφετέρου να ελαχιστοποιήσει την πολιτική ζημιά από το σκάνδαλο των ομολόγων.

Με αφορμή την πρόταση της ΠΡΟΤΟΝ ΜΠΑΝΚ προς το ΤΣΠΕΑΘ και της ΜΑΡΦΙΝ προς το ΤΑΞΥ για αγορά αντίστοιχων ομολόγων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στην «αντεπίθεση» φθάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως μετά από αυτές τις προτάσεις των τραπεζών «αποδεικνύεται ότι όχι μόνο χρήματα δε χάθηκαν αλλά με τις προσφορές για εξαγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα Ταμεία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κέρδη»!

Ταυτόχρονα, ανέβασε τη φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ για τα όσα είχε πει για τη «γαλάζια» χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις», καλώντας μάλιστα τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ «να μην αραδιάζει στους Ελληνες πολίτες τέτοια ψέματα». Επέμεινε ότι η «γαλάζια» χρηματιστηριακή είχε κάνει τις περισσότερες χρηματιστηριακές πράξεις επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ενώ επικαλέστηκε και τη συμμετοχή στελέχους της «Ακρόπολις» σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στην ΑΣΟΕΕ τον περασμένο Δεκέμβρη. «Λέτε οι φοιτητές να ήξεραν μόνοι τους ποιοι είναι οι σημαίνοντες χρηματιστές;», αναρωτήθηκε με νόημα ο Ε. Αντώναρος.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, σε πληροφορίες που αναφέρουν πως ένα φυλλάδιο που είχε συναφθεί στη σύμβαση με τη JP Morgan δε δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Ε. Αντώναρος τόνισε: «Υπάρχει πολλή παραφιλολογία στο θέμα των ομολόγων. Η πραγματικότητα είναι μία κι αυτή φαίνεται από την προθυμία των τραπεζών να πάρουν πίσω αυτά τα ομόλογα, τα οποία ορισμένοι βιαστικά χαρακτηρίζουν με τις πιο απίθανες λέξεις».

  • Στη διάρκεια συνέντευξης που παρέθεσε χτες στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο θέμα των ομολόγων, ισχυρίστηκε ότι η διαφθορά, η οποία δεν έχει χρώμα, αποτελεί ...φαινόμενο της κοινωνίας. Ομολόγησε, επίσης, ότι η ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων είναι διαχρονική...
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στην Ουγγαρία

Για τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας αναχώρησαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και η Ταμάρα Καζαντζίδου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ. Θα εκπροσωπήσουν την Οργάνωση στη Συνάντηση του CENA (Περιφέρεια Ευρώπης - Β. Αμερικής) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και στο διεθνές σεμινάριο οργανώσεων νεολαίας που διοργανώνει η ΠΟΔΝ με θέμα: «Ο αγώνας της νεολαίας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», που θα πραγματοποιηθεί από 18-20 Μάη.

ΚΟΑ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί στη συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, που διοργανώνει την Παρασκευή 8 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με την Μαρία Φαραντούρη και τον Λάκη Χαλκιά, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον Στέφανο Ψαραδάκο. Απαγγέλλει ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

Η είσοδος θα γίνεται με πρόσκληση που διατίθεται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα κατά τόπους γραφεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ