ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
«Δεύτερο κύμα» ιδιωτικοποιήσεων

Ομολογημένες και δημόσια πλέον οι τροχοδρομούμενες από την κυβέρνηση μεθοδεύσεις

Από τον ΟΤΕ αρχίζει η κυβέρνηση και το «δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού» των δημόσιων επιχειρήσεων, την ...καταιγίδα δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και απέναντι στο ΕΚΟΦΙΝ, με το πρόγραμμα σύγκλισης της επόμενης διετίας. Η δήλωση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, ότι για την κυβέρνηση δεν αποτελεί ταμπού η ιδιωτικοποίηση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΤΕ, όπως και το θέμα της εκχώρησης του μάνατζμεντ, ήταν αναμενόμενη. Η υποχρέωση για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών και ενέργειας απέναντι στις Βρυξέλλες είναι δεδομένη. Ετσι η κυνική ομολογία του υπουργού ότι αυτό που έχει σημασία είναι με ποια πολυεθνική ο ΟΤΕ θα συνάψει «στρατηγική συμμαχία», αποκαλύπτει ότι αυτό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από το αν αυτός που θα κάνει κουμάντο στον Οργανισμό μετά τις εκλογές, θα είναι το αγγλικό, γερμανικό, γαλλικό ή αμερικάνικο κεφάλαιο. Γι' αυτούς τους λόγους ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού η κυβέρνηση. Η περίπτωση του ΟΤΕ το αποδεικνύει.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Τ. Μαντέλη ο Παναγιώτης Τσουκαλάς μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ και υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών υπογραμμίζει: «Εγιναν ωμοί, κυνικοί. Δεν τους χρειάζονται πλέον ούτε τα προσχήματα. Αλλωστε τι να τα κάνουν, αφού ο λαός τούς έμαθε πια, τους ξέρει. Ετσι και αλλιώς ο ΟΤΕ δεν ανήκει στο δημόσιο. Στην πραγματικότητα ο στρατηγικός επενδυτής θα καθορίσει και τους όρους της αγοραπωλησίας. Με τη δήλωση Μαντέλη και επίσημα πλέον γίνεται γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξ ολοκλήρου εκχώρηση του ΟΤΕ στους ιδιώτες. Ο λαός, οι εργαζόμενοι, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα πλέον από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ, που συναγωνίζεται με την κυβέρνηση στο ποιος θα είναι ο καλύτερος «διαχειριστής» στο ξεπούλημα. Τώρα του δίνεται η ευκαιρία, να τους τιμωρήσει και στην κάλπη. Να ενισχύσει το ΚΚΕ, που με την πρόταση του Μετώπου, παλεύει για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στην πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων και στη διεκδίκηση ενός πραγματικά δημόσιου τομέα προς όφελος των εργαζομένων».

ΤΕΧΝΙΚΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Προπομπός του ξεπουλήματος η απαξίωση

Κυβέρνηση και Βρετανοί «μάνατζερ» οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε απαξίωση και συρρίκνωση την «Ολυμπιακή Αεροπορία», ώστε πολύ σύντομα να εμφανιστεί ως απαραίτητο το άνευ όρων ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτό κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων τεχνικών σωματείων της ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ, ΕΤΕΜ-Π, ΣΗΜΟΑ και ΣΤΕΠΟΑ), οι οποίοι επισήμαναν ότι η εξαγορά του 20% μιας σκόπιμα υποτιμημένης ΟΑ από τη βρετανική αεροπορική εταιρία «Μπρίτις Αιργουέις» θα συνιστούσε «πρώτης τάξης σκάνδαλο» και «προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού». Οπως καταγγέλθηκε στη συνέντευξη, κάθε χρόνο η ΟΑ έχει απώλεια εσόδων και μάλιστα σε συνάλλαγμα, περίπου οκτώ δισ. δρχ., καθώς αδυνατεί να προσφέρει τεχνική εξυπηρέτηση σε άλλες αεροπορικές εταιρίες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι σήμερα οι τεχνικοί είναι μόλις 1.100, έναντι 1.400 που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο 1998-2002. Τόνισαν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού και ανταλλακτικών πολλές εργασίες γίνονται στο εξωτερικό με πολλαπλάσιο κόστος, ενώ κατήγγειλαν ότι λόγω ολιγωρίας των αρμοδίων, προσωρινά από την ΟΑ έχει αφαιρεθεί η άδεια για την τεχνική εξυπηρέτηση ξένων αεροπλάνων. Ως παράδειγμα κακοδιαχείρισης των ακριβοπληρωμένων Βρετανών μάνατζερ σε βάρος της ΟΑ και υπέρ των ξένων συμφερόντων, και ειδικότερα υπέρ εταιριών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την «Μπρίτις Αιργουέις», ανέφεραν την πρόσφατη επισκευή αεροσκάφους της ΟΑ σε βρετανικό επισκευαστικό κέντρο με δαπάνη 117 εκατ. δραχμών, έναντι 60 εκατ. δρχ. που θα κόστιζαν οι ίδιες εργασίες στην τεχνική βάση του εθνικού αερομεταφορέα! Μάλιστα υπογράμμισαν ότι οι Εγγλέζοι τεχνικοί δεν έκαναν όλες τις εργασίες, οι οποίες έγιναν τελικά από τους τεχνικούς της ΟΑ στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι των τεχνικών κατήγγειλαν τις αποφάσεις των Βρετανών «μάνατζερ» να καταργήσουν τη γραμμή της Μελβούρνης και να προχωρήσουν στην πώληση και στη συνέχεια στην ενοικίαση αεροπλάνων της ΟΑ, ενώ κατήγγειλαν και το δραστικό περιορισμό των εγκαταστάσεων της τεχνικής βάσης στα Σπάτα κατά 3.000 τετραγωνικά μέτρα, με την επισήμανση ότι η μείωση των θέσεων αεροπλάνων από οκτώ σε πέντε, ουσιαστικά στερεί τη δυνατότητα τεχνικής εξυπηρέτησης τρίτων, ενώ καθιστά προβληματική ακόμα και την αυτοεξυπηρέτηση της ΟΑ!

«ΑΘΗΝΑ 2004»
Προϋπολογισμός με... «αν» και «εφόσον»

Τον προϋπολογισμό της εταιρίας για το 2000 που καταρτίστηκε με πολλά «ίσως», «πιθανά» και «αν», ενέκρινε χτες ομόφωνα το ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Το ύψος του προϋπολογισμού φτάνει τα 14 δισ. δρχ., ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού των αγώνων.

Στα έσοδα του προϋπολογισμού για το 2000, έχουν υπολογιστεί 10,5 δισ. δρχ. που επρόκειτο να εξασφαλιστούν από το Ολυμπιακό βιντεολόττο. Ομως, μετά την ακύρωση του παιχνιδιού, παραμένει άγνωστο πότε και από πού η κυβέρνηση θα εκταμιεύσει συνολικά 70 δισ. δρχ. για να μπουν στο ταμείο της«Αθήνα 2004». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρίας, Ν. Πεφάνης, στη χτεσινή ενημέρωση Τύπου ανέφερε πως «ίσως το ποσό αυτό βρεθεί από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «αν μέχρι το καλοκαίρι δεν έχουν δοθεί τα χρήματα, τότε η εταιρία θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό». Ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών αναφέρθηκε στη δέσμευση του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, για εξασφάλιση των 70 δισ. δρχ. είτε από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ είτε από άλλους πόρους.

Τα έξοδα του προϋπολογισμού αφορούν λειτουργικές δαπάνες, προγράμματα μάρκετινγκ, προγράμματα επικοινωνιακά και δημοσίων σχέσεων και τις δαπάνες για το προσωπικό (έως το τέλος του 2000 θα φτάσει τα 340 άτομα). Το 38 - 40% του προϋπολογισμού αφορά στις δαπάνες προσωπικού, όπως είπε ο Ν. Πεφάνης, ενώ 2 δισ. δρχ. θα είναι συνολικά οι λειτουργικές δαπάνες. Οσον αφορά τα έσοδα, 3,5 δισ. δρχ. θα εισπράξει η «Αθήνα 2004» μέχρι τον Ιούλη από τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ όταν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα μάρκετινγκ θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη. Τα υπόλοιπα 10 δισ. δρχ. - όπως προαναφέραμε - η εταιρία εκτιμά ότι θα τα πάρει από την κυβέρνηση.

Ακόμα, όπως ενημέρωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής, Κ. Βερνίκος, σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική προσφυγή της εταιρίας κατά επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τις λέξεις «Ολυμπιακό» και «2004», προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια. (σ.σ. αμοιβαία κεφάλαια Ιντεραμέρικαν).

Μέχρι τις 5 Απρίλη αναμένεται να υπάρχει οριστικά η απάντηση της εταιρίας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή σχετικά με την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Η τελική απάντηση θα κοινοποιηθεί πριν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, στις 18 και 19 Απρίλη.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, η εταιρία θα στεγάζεται στα νέα γραφεία της (Κηφισίας και Αλεξάνδρας) για τα οποία θα καταβάλλει ενοίκιο ύψους 5 δισ. δρχ. μέχρι το 2004.

ΥΠΕΧΩΔΕ
Χωροταξικός Σχεδιασμός μόνο για ... ιδιωτική πολεοδόμηση!

Οσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών τόσο οι διάφοροι παράγοντες της κυβέρνησης αποθρασύνονται και καταφεύγουν σε ακατάσχετη παροχολογία προς κάθε κατεύθυνση. Κλασικό παράδειγμα η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, σύμφωνα με την οποία - μετά τις... εκλογές, φυσικά -ανάβει το «πράσινο φως» για την τσιμεντοποίηση εκατοντάδων στρεμμάτων σε οχτώ νομούς της χώρας, μέσω της ιδιωτικής πολεοδόμησης και των οικοδομικών συνεταιρισμών. Κι όλα αυτά μάλιστα, ο συγκεκριμένος υπουργός προσπάθησε να τα εντάξει - κάτω από μια λογική παράξενη ομολογουμένως - στο γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας...

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες Περιοχών Ειδικών Ρυθμίσεων Πολεοδομικής Οργάνωσης (οι γνωστές ΠΕΡΠΟ και από την εποχή του πρώην υπουργού της ΝΔ Χρ. Κατσιγιάννη), που αφορούν την οριοθέτηση χώρων όπου μπορεί να ασκηθεί η ιδιωτική πολεοδόμηση σε οχτώ νομούς της χώρας (Εύβοια, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Πρέβεζα, Ηράκλειο, Ροδόπη, Μαγνησία και Αιτωλοακαρνανία). Η οριοθέτηση των περιοχών αυτών δεν είναι φυσικά προϊόν χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά απλή επισήμανση και χαρτογράφηση εκτάσεων, όπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να χτίσουν ιδιώτες μεγαλοκατασκευαστές και οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χτίσουν επειδή ακύρωνε τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα το Συμβούλιο της Επικρατείας, με το αιτιολογικό ότι δεν εντάσσονταν οι περιοχές αυτές σε συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό. Τώρα με την ψήφιση του Χωροταξικού Νόμου το περασμένο φθινόπωρο - το οποίο, ας σημειωθεί, παραμένει κατά τα άλλα εντελώς ανενεργό - παρακάμπτεται κάθε γνωμάτευση του ΣτΕ και ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική πολεοδόμηση. Προηγουμένως απαιτείται πάνω στις συγκεκριμένες ΠΕΡΠΟ να γνωμοδοτήσουν τα Νομαρχιακά Συμβούλια και να υπάρξουν αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, η υπογραφή των οποίων τοποθετείται για μετά τις εκλογές (αλλιώς πώς θα καλλιεργούνταν και οι κατάλληλες προσδοκίες...).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, οι εκτάσεις που θα παραδοθούν στην ιδιωτική πολεοδόμηση θα είναι «καθαρές», δηλαδή δε θα είναι δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, ρέματα, αρχαιολογικοί χώροι ή αιγιαλοί. Παρ' όλα αυτά, όμως, δε δόθηκε στους δημοσιογράφους, προκειμένου να το διαπιστώσουν, ο πλήρης κατάλογος των περιοχών.

Κατά τα άλλα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατέφυγε σε μια θρασύτατη επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, χαρακτηρίζοντας άθλιες της αποφάσεις του, με αφορμή την ακύρωση του Διατάγματος για τη χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ηράκλειο Κρήτης. Κι αυτό επειδή το ΣτΕ στο σκεπτικό της απόφασής του χαρακτήριζε - πλήρως δικαιολογημένα - ως ανύπαρκτο τον κεντρικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των αποβλήτων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ