ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Μαθητοδικείων» συνέχεια

Νέο κρούσμα στο 6ο ΕΛ Κορυδαλλού. Τα μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου καλούνται σε απολογία στην αστυνομία για τις καταλήψεις του Δεκέμβρη του '99. Αύριο Παρασκευή στις 12 μ. η συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή για τους 10 μαθητές της ΣΚΥΠ

Μετά τους δέκα μαθητές, μέλη του συντονιστικού του σχολικού συγκροτήματος της ΣΚΥΠ, που παραπέμπονται σε δίκη κατηγορούμενοι για φθορές που προκλήθηκαν το Δεκέμβρη του 1998 από αγνώστους την περίοδο που το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη, σειρά έχει τώρα το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του 6ου ΕΛ Κορυδαλλού. Οι μαθητές του 6ου ΕΛ κλήθηκαν από την Αστυνομία να καταθέσουν σχετικά με την κατάληψη του σχολείου τους το Δεκέμβρη του 1999, με την κατηγορία «διατάραξης κοινής ειρήνης».

Αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κοραή έχει προγραμματιστεί από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά συγκέντρωση για τη δίωξη των συμμαθητών τους του σχολικού συγκροτήματος της ΣΚΥΠ. Τη συμπαράστασή τους με δηλώσεις τους έχουν εκφράσει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Παν. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Γ. Τούσας και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μιχ. Νουφαρίτσης.

Υπενθυμίζεται, ότι η δίωξη αυτή ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Αριστείδη Φραγκιαδάκη, γνωστό για πολλές περιπτώσεις, ο οποίος έχει ορίσει δικάσιμο για τις 5 Ιούνη, τις μέρες των εξετάσεων. Τη διαδικασία ποινικοποίησης ξεκίνησε ο διευθυντής του σχολείου Κ. Μαρκέζες, που δείχνοντας τον υπερβάλλοντα ζήλο, θα καταθέσει και ως μάρτυρας κατηγορίας.

Η πρωτοφανής και σκόπιμη ασάφεια διέπει όλο το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της ΣΚΥΠ. Στο κατηγορητήριο σημειώνεται ότι οι μαθητές εγκαλούνται ότι «επέτρεψαν με πρόθεση την είσοδο στα σχολεία εξωσχολικών και περιθωριακών ατόμων», και ότι «παρά το ότι εγνώριζαν τις προθέσεις αυτών να τελέσουν συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις όχι μόνο δεν τους απέτρεψαν και δεν τους κατήγγειλαν, αλλά ανέχθηκαν την τέλεση των πιο πάνω αξιόποινων πράξεων». Τους κατηγορούν επίσης ότι «τους ενθάρρυναν ψυχολογικά και τους βοήθησαν αρκετά κατά την τέλεση των εν λόγω εγκλημάτων».

Να σταματήσει η ποινική διαδικασία

Το Σχολικό Συμβούλιο του 6ου ΕΛ Κορυδαλλού που συνεδρίασε την 21/3/2000 με θέμα την κλήση των μελών του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου από την Αστυνομία ομόφωνα εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μαθητές και δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς, για να σταματήσει η ποινική διαδικασία.

Τονίζει, επίσης, ότι όσον αφορά στη συγκεκριμένη κατάληψη, δε σημειώθηκε η παραμικρή φθορά και δε διαπράχθηκε κανένα αδίκημα στο σχολικό χώρο, ενώ δεν υπήρξε καμία καταγγελία από οποιαδήποτε πλευρά. Εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες του για την ακολουθούμενη διαδικασία - που μπορεί να οδηγήσει ανήλικους μαθητές στο δικαστήριο - και τις τυχόν συνέπειές της που είναι δυνατό να αναστατώσουν τη ζωή των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και να δυναμιτίσουν το σχολικό κλίμα, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, μόλις δύο μήνες πριν τη λήξη των μαθημάτων.

Σηκώνουν ψηλά το κεφάλι και αγωνίζονται

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία για την αδικία σε βάρος εκπαιδευτικών πασχόντων, που, με την κατάργηση από την κυβέρνηση ειδικής ρύθμισης να δουλεύουν ως αναπληρωτές, στέλνονται στο περιθώριο

Να σταματήσει η Πολιτεία την πολιτική με την οποία καταργούνται κεκτημένα δικαιώματα που οδηγούν τα άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, απαιτεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπάρχουν σήμερα σ' όλη τη χώρα 100 περίπου αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία. Με την ψήφιση του νέου νόμου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η ειδική ρύθμιση, με την οποία δινόταν προτεραιότητα στα άτομα αυτά να προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές, καταργείται μαζί με την επετηρίδα, χωρίς να υπάρχει κάποια επιμέρους μέριμνα για την επαγγελματική αποκατάστασή τους. Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία θα πρέπει να διορίζονται από εδώ και στο εξής χωρίς καμία εξαίρεση και μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

«Δε σκέφτονται το πόσο άνιση είναι για μας η συμμετοχή στο διαγωνισμό που θέλουν να μας οδηγήσουν. Δε λαμβάνουν υπόψη ότι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε ψυχικά και σωματικά καθημερινή μάχη για επιβίωση, δε λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην υγεία μας το πρόσθετο βάρος της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό και δε λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχει για τη ζωή μας η αποτυχία μας στις εξετάσεις αυτές», τονίζουν τα άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία και συνεχίζουν: «Εμείς και οι οικογένειές μας επενδύσαμε όλες μας τις δυνάμεις, κάνοντας μια υπερπροσπάθεια για να αποκτήσουμε ένα πτυχίο που μας άνοιγε τις πόρτες της κοινωνίας, ξέροντας ότι υπάρχει μέριμνα, υπάρχει κατανόηση και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Ομως εντελώς ξαφνικά και χωρίς διάλογο μας λένε ότι αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να συνεχίσουμε την κούρσα της προσπάθειας επ' αόριστο για να φθάσουμε στο βάθρο του νικητή, που φαντάζει τώρα όλο και πιο απρόσιτο για μας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καταλαβαίνετε πώς νιώθουμε όταν ακούμε καθημερινά στις αίθουσες των συνεδρίων πως υπάρχουν ευκαιρίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ εμείς είμαστε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανακρίβειας όλων αυτών των δηλώσεων.

Εμείς τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα με ειδικές ικανότητες, ή όπως αλλιώς θέλουν να λεγόμαστε, σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι και αγωνιζόμαστε. Μόνο που οι υπεύθυνοι το σκύβουν και μας γυρνούν την πλάτη».

ΤΕΙ
Ο αγώνας δεν ξεπουλιέται

Παράσταση έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί, σπουδαστές της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Πειραιά, που στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του συλλόγου τους αποφάσισαν ότι ο αγώνας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση συνεχίζεται και δεν ξεπουλιέται.

Η τροπολογία για τα ΤΕΙ που κατέθεσε το υπουργείο και ψηφίστηκε στη Βουλή, σε τίποτα δε βελτιώνει την κατάσταση στα ΤΕΙ και το πρόβλημα της υποβάθμισης των ιδρυμάτων που κράτα ομήρους χιλιάδες σπουδαστές διαιωνίζεται. Απέναντι σ' αυτά, οι σπουδαστές της ΣΤΕΦ Πειραιά χαρακτηρίζουν την τροπολογία «ντροπολογία» και απαντάνε ότι ο αγώνας συνεχίζεται, δεν ξεπουλιέται και δεν εξαγοράζεται.

«Η κοροϊδία δεν περνά» λένε οι σπουδαστές και σήμερα το διαδηλώνουν με την κινητοποίησή τους έξω από το υπουργείο Παιδείας. Διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που φέρει το βάρος της ευθύνης για το αδιέξοδο των ΤΕΙ και αντί να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα με την υιοθέτηση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, προτιμάει την πολιτική των προεκλογικών ελιγμών και τα πρόχειρα μπαλώματα που συνεχίζουν και εντείνουν το αδιέξοδο.

οι σπουδαστές της ΣΤΕΦ Πειραιά αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους πραγματοποιώντας την Τρίτη 28/3, στις 11 π.μ., συμβολικό κλείσιμο της Λεωφόρου Καβάλας.

Συγκέντρωση αδιορίστων εκπαιδευτικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνει την Τρίτη 28 του Μάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Αδιορίστων Εκπαιδευτικών του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου». Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα με κεντρικά αιτήματα: κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, διατήρηση της επετηρίδα και μαζικοί διορισμοί μόνο μέσα από αυτή, εδώ και τώρα κάλυψη όλων των οργανικών κενών με διορισμούς από την επετηρίδα, κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μείωση της αναλογίας μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο ένα προς 20, πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, 12χρονη δημόσια εκπαίδευση, δίχρονη προσχολική αγωγή και κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή και κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς από την επετηρίδα.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΄98 - ΄99
Συνεχίζεται η αγωνία

Σε καθεστώς αγωνίας συνεχίζουν να ζουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα των δεσμών, αφού το υπουργείο Παιδείας αποφεύγει να ανακοινώσει το ποσοστό θέσεων που θα καλύψουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έναντι των τελειοφοίτων του «Ενιαίου Λυκείου», ενώ δεν έχει ανακοινωθεί και η ακριβής ημερομηνία των γενικών εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε εμφανιστεί καν για να απαντήσει. Γι' αυτό και στο ρεπορτάζ στις 18 του Μάρτη για τη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Γονέων των Αποφοίτων Λυκείου 1998 και 1999, ο «Ρ» εξέφραζε την εύλογη απορία γιατί δεν έγινε κάποια αναφορά στην πρωτοβουλία αυτή του Κόμματος.

Σε απάντηση του δημοσιεύματος, η Επιτροπή τονίζει σε επιστολή της ανάμεσα σε άλλα: «Οι ευχαριστίες που οφείλαμε σε όσους μας συμπαραστάθηκαν, απευθύνθηκαν κατά σειρά: α) στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο οποίος θέλησε να μας δεχτεί για να μας ακούσει, αντίθετα από το υπουργείο Παιδείας στο οποίο εκκρεμεί η παράκλησή μας από το Νοέμβριο του 1999 χωρίς καμιά ανταπόκριση, β) στα μέλη του πολιτικού κόσμου που μας συμπαραστάθηκαν και σαφώς σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το ΚΚΕ, γ) στους Πανεπιστημιακούς και στον Τύπο και δ) σε όσους καλεσμένους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και ήταν παρόντες στη Συνέντευξη Τύπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ