ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΓΟΣ
Δολοφονική επίθεση παρακρατικών κατά στελεχών του ΚΚΕ

Αιμόφυρτος και σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παραμένει, ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του Κόμματος, ενώ ελαφρότερα  χτυπήθηκαν δύο άλλα στελέχη του Κόμματος. Η Αστυνομία έσπευσε να εκτιμήσει ότι δεν είναι πολιτικοί οι λόγοι της επίθεσης.

Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι ο Α. Μπούζης είχε πάθει εγκεφαλική διάσειση, θλάση αυχένα, κάταγμα ρινικού οστού και τραύμα στη μύτη
Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι ο Α. Μπούζης είχε πάθει εγκεφαλική διάσειση, θλάση αυχένα, κάταγμα ρινικού οστού και τραύμα στη μύτη
Το παρακράτος ξαναχτύπησε χτες στην πόλη του Πύργου, όπως είχε κάνει πριν λίγους μήνες όταν ο λαός του Πύργου και οι κομμουνιστές διαδήλωναν κατά της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Λίγες ώρες πριν την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο νομό, ομάδα τραμπούκων, εκτελώντας συγκεκριμένο σχέδιο, επιτέθηκε κατά τριών στελεχών του Κόμματος βρίζοντας και χτυπώντας με εμφανή δολοφονικό στόχο.Από την τραμπούκικη επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Αγγελος Μπούζης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ηταν 1.30 περίπου το μεσημέρι, όταν τρία στελέχη του ΚΚΕ (ο γραμματέας της ΝΕ, ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιώργος Ηλιόπουλος και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του γραφείου περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου), έφτασαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου, όπου είχε στηθεί η εξέδρα για τη συγκέντρωση.

Τότε δέχτηκαν την επίθεση αρχικά από μια ομάδα πέντε - έξι ατόμων και στη συνέχεια από 25 - 30 άτομα, που μέχρι εκείνη την ώρα περίμεναν ακροβολισμένοι στα γύρω καφενεία. Θαμώνες της πλατείας έτρεξαν να βοηθήσουν τα μέλη του Κόμματος. Τότε οι τραμπούκοι διέφυγαν από τα στενά. Αφησαν πίσω τους αιμόφυρτο το γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ Α. Μπούζη ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και παραμένει σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αστυνομική διοίκηση της περιοχής έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός με δήλωση του διοικητή του τμήματος, ότι δεν είναι πολιτικοί οι λόγοι της επίθεσης. Αρνητικά αλλά απόλυτα δικαιολογημένα σχόλια προκάλεσε επίσης η ολιγωρία της αστυνομίας για την άμεση σύλληψη των δραστών - παρότι επώνυμοι και πασίγνωστοι. Δεν είναι λίγοι στην περιοχή αυτοί που συνδέουν τη στάση των αστυνομικών με καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν σχέσεις αστυνομικών της περιοχής με κυκλώματα παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών.

«Θα σας λιώσουμε»!

Ο Αγγελος Μπούζης λίγα λεπτά μετά την επίθεση των τραμπούκων (φωτογραφία απο την εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου.

Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ο Αγγελος Μπούζης λίγα λεπτά μετά την επίθεση των τραμπούκων (φωτογραφία απο την εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου.
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος που επίσης χτυπήθηκε από τους τραμπούκους, περιγράφει το γεγονός: «Δεχτήκαμε επίθεση. Εβριζαν το ΚΚΕ. Φώναζαν "θα σας λιώσουμε". Εδιναν γροθιές και κλοτσιές. Οταν ο Μπούζος έπεσε κάτω και χτύπησε το κεφάλι του στο κράσπεδο, εκείνοι συνέχισαν να τον χτυπούν με κλοτσιές στο κεφάλι».

Στην επίθεση πρωτοστατούσε κάποιος Μαγούλης κατά του οποίου, κατατέθηκε μήνυση. Μήνυση κατατέθηκε και κατά των λοιπών τραμπούκων.

Ο Γ. Ηλιόπουλος συνεχίζει: «Πίσω από αυτούς κρύβονται άλλοι. Είναι η δεύτερη επίθεση. Και στην περίοδο της επίσκεψης Κλίντον, τα ίδια στοιχεία μάς επιτέθηκαν και τότε». Ο ίδιος σημειώνει πως ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, όταν πήγαν να καταθέσουν μήνυση, ισχυρίστηκε ότι το χτύπημα δεν είναι πολιτική επίθεση. Και προσπάθησε να αποδώσει την επίθεση στο ότι, όπως ο ίδιος είπε,τα άτομα αυτά είναι γνωστό ότι είναι ναρκομανείς. Αυτοί οι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν πριν ξεκινήσει καν η όποια έρευνα και συγκεντρωθεί έστω και ένα στοιχείο για την υπόθεση.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Γ. Ηλιόπουλος, «μπορεί να είναι περιθωριακά στοιχεία, αλλά χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε εξουσία με σκοπό να χτυπήσουν, να τρομοκρατήσουν το λαό του Πύργου και τους κομμουνιστές. Πολύ περισσότερο, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλα τα στοιχεία δείχνουν σημαντική άνοδο στην επιρροή του Κόμματος».


«Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν»!

Ανακοίνωση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Σε ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ με ανακοίνωση - καταγγελία, που κυκλοφόρησε μετά την τραμπούκικη επίθεση. Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τη δολοφονική επίθεση με λοστούς και σιδερογροθιές, σε βάρος των στελεχών του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, Αγγελου Μπούζη και Γιώργου Ηλιόπουλου, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της προεκλογικής συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Βαριά τραυματισμένος, μεταφέρθηκε και παραμένει στο νοσοκομείο ο Αγγελος Μπούζης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ. Η επίθεση έγινε από μια οργανωμένη και καθοδηγούμενη ομάδα 30 περίπου τραμπούκων, φωνάζοντας ακατονόμαστες βρισιές κατά του ΚΚΕ. Είναι ο ίδιος μηχανισμός και η ίδια ομάδα που είχε πραγματοποιήσει την επίθεση κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων ενάντια στον αρχιδολοφόνο Κλίντον.

Η τρομοκρατική επίθεση των τραμπούκων δείχνει ότι η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση ανησυχούν από την απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ στο λαό της Ηλείας. Ανησυχούν γιατί το ΚΚΕ, με την πολιτική του Λαϊκού Μετώπου και της λαϊκής συσπείρωσης αποτελεί πόλο αντίστασης, αντεπίθεσης του λαού ενάντια στην ΟΝΕ, την ευρωΝΑΤΟική υποταγή, τους αντιδημοκρατικούς νόμους και τις αντιλαϊκές επιθέσεις. Είναι φανερό ότι θορυβούνται από την άνοδο της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ και γι' αυτό εντείνουν την τρομοκρατία.

Τονίζουμε ότι ο χυδαίος αντικομμουνισμός, οι δίκες και διώξεις από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλλιεργούν το έδαφος για τέτοιου είδους επιθέσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ταυτόχρονα και τον ηθικό αυτουργό αυτών των επιθέσεων.

Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν!

Δε μας τρομάζουν οι επιθέσεις και ο αντικομμουνισμός. Καλούμε το λαό στις εκλογές να ψηφίσει μαζικά το ΚΚΕ, για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό Λαϊκό Μέτωπο, ενάντια στην πλουτοκρατία, τα αντιδημοκρατικά μέτρα και τον αντικομμουνισμό».


Δε μας τρομοκρατούν τέτοιες ενέργειες

Δήλωση του Κώστα Καζάκου

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος, που βρισκόταν από το μεσημέρι στον Πύργο, έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με την επίθεση των τραμπούκων κατά στελεχών του ΚΚΕ:

«Φτάσαμε στον Πύργο στις 13.45 και αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση που μας θύμισε παρωχημένες εποχές της δεκαετίας του '60, τότε που είχαν χρησιμοποιηθεί οι λεγόμενοι αγανακτισμένοι πολίτες και οι "αυθόρμητες αντιδιαδηλώσεις" που ακολουθούσαν τότε τις εκδηλώσεις της τότε Αριστεράς.

Μισή ώρα πριν στην κεντρική πλατεία του Πύργου μέρα μεσημέρι και ενώ οι σύντροφοι έδιναν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κεντρική εκδήλωση, ομάδα ντόπιων τραμπούκων - γνωστών στην κοινωνία του Πύργου - επιτέθηκαν στους συντρόφους, στην αρχή με ένα αισχρό υβρεολόγιο κατά του Κόμματος και της ηγεσίας του και στη συνέχεια επιτέθηκαν στον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας Αγγελο Μπούζη, τον γρονθοκόπησαν, τον ποδοπάτησαν, μαζί και τον υποψήφιο του ΚΚΕ Γ. Ηλιόπουλο και τον Ν. Καραθανασόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δ. Πελοποννήσου. Ο σ. Αγγελος Μπούζης βρίσκεται καθηλωμένος στο νοσοκομείο με εγκεφαλική διάσειση, θλάση αυχένα, κάταγμα ρινικού οστού και τραύμα στη μύτη.

Καταγγέλλουμε την τραμπούκικη επίθεση. Ηδη κατατέθηκε μήνυση και θέλουμε να ελπίζουμε ότι η επίθεση αυτή είναι ένα τοπικό φαινόμενο και παρόλο που τέτοιες ενέργειες ευνοούνται από το κλίμα της τρομοκρατίας και της μεγάλης πίεσης που ασκείται στους ψηφοφόρους, με δεδομένη την αλαζονεία της κυβερνητικής παράταξης, στοιχείο που αποχαλινώνει τους παρακρατικούς, ελπίζουμε ότι δεν είναι καθοδηγούμενο και ότι η Αστυνομία θα πάρει τα μέτρα της και θα περιφρουρήσει την εκδήλωση και ότι η κυβέρνηση θα πάρει εκείνα τα μέτρα ώστε οι πολίτες να εκφραστούν ελεύθερα στις εκλογές. Οπως και να 'χει το ζήτημα, οι κομμουνιστές και οι λαϊκές δυνάμεις που τους στηρίζουν όχι μόνο δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν από τέτοιες ενέργειες, αλλά αντίθετα θα συσπειρωθούν, θα ατσαλωθούν. Η επιτυχία της αποψινής συγκέντρωσης είναι δεδομένη».


«Λερώνουν τη πόλη»

Απο τη συνέντευξη Τύπου
Απο τη συνέντευξη Τύπου
Η εγκληματική επίθεση καταδικάστηκε και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας Κ. Καζάκος και ο εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Στ. Κοντωνής.

Ο παρευβρισκόμενος στη συνέντευξη δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής , με δήλωσή του επίσης καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση κατά των στελεχών του ΚΚΕ.

Ο Κ. Καζάκος υπογράμμισε: «Πρόκειται για ομάδα τραμπούκων που λερώνουν την πόλη και που είναι ασύδοτοι. Ο πηρύνας αυτής της υπόθεσης πρέπει να αναζητηθεί στην αλαζονεία της κυβερνητικής παράταξης, του κλίματος, των πιέσεων, της εξαγοράς και της τρομοκρατίας, μέσα στα οποία ευνοούνται αυτά τα φαινόμενα».

Ο Στ. Κοντωνής τόνισε: «Φαίνεται ότι η μαύρη προπαγάνδα που θέλει να παρουσιάζει τους κομμουνιστές ως οπισθοδρομικούς, πιάνει τόπο σε ορισμένα χυδαία υποκείμενα». Κάλεσε τον εισαγγελέα του Πύργου να παραπέμψει τους υπεύθυνους στο αυτόφωρο άμεσα.


Αμεση ήταν η αντίδραση μελών της ΚΝΕ μετά τη τραμπούκικη επίθεση. Με δυναμική πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και σύνθημα «κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές» έκαναν καθαρό πως δε θα επιτρέψουν το 2000 να γίνει 1946...


Τα «παιδιά» του Πατακιά

Ο σ. Αλεξανδρόπουλος θυμάται το 1946 που χτυπούσαν και πάλι οι τραμπούκοι
Ο σ. Αλεξανδρόπουλος θυμάται το 1946 που χτυπούσαν και πάλι οι τραμπούκοι
Ασχημες μνήμες επανέφερε το χτεσινό χτύπημα στον Πύργο. Ο Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος, παλιός αντιστασιακός, ζωγράφος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Ηλεία, δήλωσε στο «Ρ»: «Το γεγονός μας γύρισε στην περίοδο των παρακρατικών του 1946. Τότε που τα στελέχη της Δεξιάς κινητοποιούσαν τους παρακρατικούς για να τρομοκρατήσουν τους ΕΑΜίτες και τις οικογένειές τους. Και που ενόψει των εκλογών - που θα γίνονταν τότε - έφταναν μέχρι τις δολοφονίες».

Συμπαραστάτης στο τρομοκρατικό τους έργο ήταν τότε και ο εισαγγελέας Πατακιάς, που από την έδρα του στο δικαστήριο του Πύργου, όπου καταδίκαζε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, έλεγε στον επικεφαλής της συνοδείας των κρατουμένων: «Παρακαλώ πολύ, όταν θα τους πάτε στο Μεταγωγών, να τους δώσετε και ένα μπερντάχι ξύλο από εμένα».

Ο Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος θυμήθηκε, επίσης, και το σπάσιμο των γραφείων της ΕΠΟΝ και της εφημερίδας «Μαχητής» της ΝΕ του ΕΑΜ Ηλείας, όπου μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη περιφρουρούσαν το τυπογραφείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ