ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2007
Σελ. /32
Ασ' τους να σε ψάχνουν

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Αλίμονο σ' αυτούς που δε μιλούν και μόνο ψηφίζουν.

Στο τέλος, σε λόγια στηρίζουν την ψήφο τους και τα λόγια είναι εύκολα.

Αλλοι θα εισπράξουν την άποψη - εκβιασμό περί χαμένης ψήφου.

Αλλοι τη «θετική» εκδοχή του ίδιου νομίσματος: Η ψήφος σου είναι χρήσιμη.

Κι άλλοι όλο και κάποια εξαγγελία θα ακούσουν να τους χαϊδεύει τα αυτιά...

Στο τέλος, όλοι τους κάνουν σούμα στην κάλπη υπέρ των δύο κυρίαρχων του παιχνιδιού, δηλαδή, στο ένα και μόνο αφεντικό που έχει στα χέρια του τις δύο πολιτικές όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το μέγα ζητούμενο θα παραμένει, όσο δεν απαντιέται το κεντρικό: Τι είναι χρήσιμο για το λαό; Κι αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με συνδικαλιστικού τύπου καλύψεις, όταν το παιχνίδι της εξουσίας είναι πολιτικό και πολιτική πρέπει να είναι η απάντηση.

Αλλιώς γυρνάμε ξανά και ξανά στα ίδια, όπου πότε το ΠΑΣΟΚ, πότε η ΝΔ θα υπόσχονται ένα ρουσφέτι κι ο εργάτης θα είναι το μπαλάκι - έπαθλο.

Σ' αυτό το γήπεδο, λοιπόν, πάντα χαμένος.

Ηδη, σου πιπιλάνε το μυαλό για τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να ξαναπείσει ότι είναι καλύτερος χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Σα να είσαι, έτσι κι αλλιώς, ιδιοκτησία πότε του ενός - πότε του άλλου και ποτέ ιδιοκτήτης του εαυτού σου.

Οταν στο κρίσιμο ερώτημα «για ποια τάξη» ο Παπανδρέου απαντά για «χρήσιμους επιχειρηματίες», κάθε άλλη συζήτηση περισσεύει. Το αυτό και με τη ΝΔ.

Ηδη, μαζί στήνουν το παζάρι, ο καθένας σ' αυτό που θεωρεί πολιτική γειτονιά του και σου μιλούν για χρήσιμη ψήφο. Κάν' τους καθαρό, λοιπόν, ότι εσύ είσαι αλλού.

Ρίξε μια ματιά στις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Οι ίδιες ήταν και πριν δέκα χρόνια...

Κάθε κυβέρνηση που πέρασε με τον ίδιο μπούσουλα δούλεψε.

Δες και την πρακτική εφαρμογή της απελευθέρωσης του ωραρίου, που μαζί έχουν συμφωνήσει και οι της ΝΔ και οι του ΠΑΣΟΚ, κι έχεις σε ένα πακέτο τόσο το πρόγραμμα της ΝΔ, όσο και αυτό του ΠΑΣΟΚ. Ενα - κοινό είναι το πρόγραμμά τους και είναι ενάντια στο δικό σου συμφέρον.

Σημαίνει: Κάνε το βήμα, τώρα είναι η ώρα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΠΑΝΤΑ ΧΑΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ: «Αν είναι πολλοί οι φίλαθλοι που αγαπούν το ποδόσφαιρο αλλά δεν πηγαίνουν στο γήπεδο γιατί αμφιβάλλουν για τη σημασία και την αξία του πρωταθλήματος, είναι σίγουρα περισσότεροι οι πολίτες που δε θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι του δικομματισμού αν αυτό κριθεί από το τι θα πει ο ένας αρχηγός για τον άλλο. Θα περιμένουν να ακούσουν τι θα πουν και οι δυο για όλους και τα προβλήματά τους. Το ερώτημά τους είναι ποιος θα μιλήσει γι' αυτούς που δε μιλούν, αλλά ψηφίζουν» (ο Γιώργος Σεφερτζής στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΑΧΝΕΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Είναι φανερό πως το σκάνδαλο δεν αρκεί από μόνο του για να κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες ζητούν θετικές προτάσεις για να πειστούν ότι θα αποτελέσει καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας (...) η πραγματική μάχη αρχίζει από σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στην κοινωνία, να αντιπαρατεθεί με τις θέσεις των άλλων κομμάτων και βέβαια να κερδίσει την πλειοψηφία των πολιτών» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ: «Τα πιθανολογούμενα συνεργατικά σχήματα (ΝΔ - ΛΑΟΣ ή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) θα είναι θνησιγενή. Το γερμανικό μοντέλο του μεγάλου συνασπισμού (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) το οποίο θα βόλευε τους υπόλοιπους, γιατί θα εισέπρατταν ακόπως τα κέρδη από τη δικομματική συνύπαρξη, το απορρίπτουν μετά βδελυγμίας οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ. Αρα; Εκλογές ξανά, μπας και το πρώτο κόμμα διευρύνει τη διαφορά του από το δεύτερο. Στην περίπτωση αυτή τη νύφη θα πληρώσουν οι "μικροί". Οι οπαδοί τους θα υποστούν αφόρητη πίεση για να ρίξουν "χρήσιμη ψήφο"» (ο Τ. Παππάς στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ετοιμο το Επιμορφωτικό Κέντρο «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμφέροντα υψηλής τάσης

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ιδού το κύκλωμα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Εισαγγελέας για Ρωμύλο & Υιό

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΗΞΕΡΕ, ΚΑΛΥΠΤΕ, ΣΙΩΠΟΥΣΕ

Η ΑΥΓΗ: Προγράμματα υπό σκιάν

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ τα πριμ στο Δημόσιο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Τους τυλίγουν σε δύο κόλλες χαρτί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΜΟΛΟΓΕΙ προμήθεια 8,4 εκ. ευρώ

ΕΘΝΟΣ: ΞΟΡΚΙΖΟΥΝ τα ομόλογα με τα Σκόπια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εδωσε 6.000 ευρώ για ένα εισιτήριο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Εισβολή» 40.000 ξένων φιλάθλων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ερχονται νέες εξαγορές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενα κοινό πρόγραμμα για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Η άμεση προώθηση ριζικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, η μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η "χαλάρωση" της εργατικής νομοθεσίας είναι μερικές από τις συστάσεις που απευθύνει ο ΟΟΣΑ στη χώρα μας, σε έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 30 Μαΐου (...) η έκθεση θα υποστηρίζει ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα από τα πιο γενναιόδωρα στον ΟΟΣΑ (...) υποστηρίζει ότι για να είναι τα πανεπιστήμια πιο αποτελεσματικά απαιτείται το ύψος της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την απόδοση του κάθε ιδρύματος (...) προτείνει τη θέσπιση ενός αρχικού μισθού για τους νέους ο οποίος θα είναι χαμηλότερος του κατώτατου μισθού, εξαίρεση των περιοχών με υψηλή ανεργία από τις μισθολογικές ρυθμίσεις των συλλογικών συμβάσεων, χαλάρωση της νομοθεσίας που διέπει τις απολύσεις» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Προς όφελος όποιας πολυεθνικής

«Η Carrefour θέλει να δημιουργήσει αλυσίδα mini market (...) θα λειτουργούν όλη τη βδομάδα από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Πάει, τον χάνουμε...

«Κάτω, χαμαί, οι καταπτυόμενοι αδιαμαρτύρητα πολιτικοί. Ο ονειδισμός, η λοιδορία, η περιφρόνηση θεωρούν και αποδέχονται οι "πονηροί πολιτευτές" πως είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί στους αφ' υψηλού λογοκριτές και φασίζοντες αντιπάλους τους, για να υπάρξουν πολιτικά. Η αξιοπρέπεια, η όρθια στάση, η υπερηφάνεια, ο "ασκητικός εγωισμός", που έλεγε και ο Φώτης Κόντογλου, πρέπει να τοποθετηθούν στο ράφι των αζήτητων, των αχρήστων, των επικίνδυνων ουσιών εν τέλει. Αρνούμαι αυτή τη συνταγή πολιτικής επιβίωσης. Χίλιες φορές να πεθάνω. Αδούλωτος, ελεύθερος» (ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ