ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
44 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Ζει και μας οδηγεί

Σαν σήμερα, 22 Μάη του 1963, δολοφονήθηκε ο αγωνιστής της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης. Το στυγερό έγκλημα οργανώθηκε από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και πραγματοποιήθηκε από το ελληνικό παρακράτος, το παλάτι και με την ανοχή και στήριξη της τότε κυβέρνησης. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, «εκείνοι που όπλισαν τα χέρια των δολοφόνων εξακολουθούν να δολοφονούν τους λαούς», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ.

Σημειώνει ακόμα πως «44 χρόνια μετά, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας του Γρηγόρη Λαμπράκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος. Η μεγαλύτερη τιμή στους αγωνιστές και μάρτυρες της ειρήνης είναι η συνέχεια και η συνέπεια του αγώνα. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι μαζί μας και μας οδηγεί στους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιπολεμικούς αγώνες των λαών που αναπτύσσονται και δυναμώνουν ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».

Αύριο το μνημόσυνο

Η ΕΕΔΥΕ, τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α` Νεκροταφείο, αύριο, Τετάρτη 23 Μάη, στις 6.45 το απόγευμα. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.

ΑΚΤΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Μαζική δυναμική πορεία

Εκατοντάδες φιλειρηνιστές κάθε ηλικίας από Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα και Κέρκυρα συμμετείχαν μαζικά στην 23η πορεία ειρήνης στο Ακτιο, που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας προχτές Κυριακή.

Πλήθος αγωνιστών της Ειρήνης έφτασαν το πρωί στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου όπου παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Κεντρική ομιλήτρια εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ ήταν η Γεωργία Λαδογιάννη, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε, εκ μέρους της νεολαίας των Επιτροπών Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας ο Γρηγόρης Αναγνώστου.

Η αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση ψηφίσματος σε αξιωματικούς της νατοϊκής βάσης, όπου περιλαμβάνονταν η απαίτηση για Ελλάδα χωρίς βάσεις του θανάτου και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις.

Motion Team

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική πορεία ... παντός καιρού

Εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης, τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή την πορεία ειρήνης, που οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), υπό καταρρακτώδη βροχή.

Η πορεία ξεκίνησε από το Μπλόκο της Καλαμαριάς και κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκεί ο Ν. Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το φιλειρηνικό κίνημα χρειάζεται ενδυνάμωση απέναντι στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, στο νεοφασισμό και το νεοναζισμό, που επανέρχονται. Στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη κατατέθηκαν στεφάνια από την ΚΟΘ του ΚΚΕ και τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, την ΕΔΥΕΘ και την ΠΕΑΕΑ.

  • Μαχητική πορεία ειρήνης, παρά τη βροχή, πραγματοποίησαν οι φιλειρηνιστές και στην Κατερίνη.
ΤΑΥΡΟΣ
Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη

Τα 62χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών τιμούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ στον Ταύρο, αύριο, Τετάρτη 23/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα 7 του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ταύρου (σφαγεία). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία, προβολή ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΚΑΒΑΛΑ
Αύριο η πορεία Ειρήνης

Στην Καβάλα, αύριο, Τετάρτη 23 Μάη, στις 6 το απόγευμα, στη Νέα Πέραμο, έχει οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού του φιλειρηνικού κινήματος της περιοχής. Θα ακολουθήσει πορεία στην παραλιακή οδό της Καβάλας. Οι φιλειρηνικές δυνάμεις της περιοχής καλούν το λαό με τη συμμετοχή του να διατρανώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στα σχέδια κυβέρνησης και ΝΑΤΟ να μετατρέψουν την περιοχή σε στρατιωτικό ορμητήριο.

Γενική Συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα» καλεί τα μέλη του Σωματείου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού, σε Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 23 Μάη, στις 6 μ.μ., στο Σύλλογο Λογιστών (Κάνιγγος 27) με τα παρακάτω θέματα: Λογοδοσία ΔΣ, Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης, Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, Συζήτηση - έγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμός οικονομικής διαχείρισης του ΔΣ, Ψήφιση προϋπολογισμού 2007 - 2008, Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2007 - 2008 και έγκρισή τους. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μάη και χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Στην Αθήνα:

-- Σήμερα Τρίτη, στις 10 π.μ. το κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, Πανεπιστημίου 23, Αθήνα, θα επισκεφθεί η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

-- Αύριο Τετάρτη, στις 12 μ. το ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL θα επισκεφθεί η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά:

-- Σήμερα Τρίτη, στις 6.30 π.μ., περιοδεία της Βέρας Νικολαΐδου, βουλευτή του ΚΚΕ, στον ΟΛΠ.

-- Αύριο Τετάρτη, η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 10.45 π.μ. στο εργοστάσιο ΜΕΤΡΟΝ, στις 13.15 στο εργοστάσιο ΙΟΝ και στις 7 μ.μ. στα πολυκαταστήματα του κεντρικού Πειραιά.

-- Αύριο Τετάρτη συγκέντρωση της ΚΟ Δραπετσώνας στις 7μ.μ., στο Β? ΚΑΠΗ (Αριστοτέλους & Δογάνης), με ομιλητή το Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ.

Στην Αττική:

-- Πολιτική συγκέντρωση για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές διοργανώνει η Κομματική οργάνωση Λυκότρυπας - Αγίας Αννας Μενιδίου του ΚΚΕ αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κόκκινου Μύλου (επί της οδού Φιλαδελφείας). Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο Τετάρτη, η ΚΟΒ Ανω Λιοσίων διοργανώνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στα γραφεία της στην πλατεία Μητροπόλεως με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο Τετάρτη, η ΚΟΒ Αγίου Στεφάνου διοργανώνει στις 7 μ.μ. εκδήλωση στα γραφεία της, στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Νίκο Καλούτση, στέλεχος του Κόμματος.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Εκδηλώσεις πραγματοποιούν τις μέρες αυτές οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Μιχάλης Παπαμαύρος», αύριο, Τετάρτη 23 του Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Μελίνα Μερκούρη», διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, όπου θα προβληθεί η ταινία «VIVA CUBA».

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, την Πέμπτη 24 του Μάη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Παγκάλου 52), διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα και στην Μπολιβαριανή Διαδικασία. Θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερέρα και η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Βενεζουέλας Μαρία Ινές Φονσέκα.

- Το Παράρτημα Ηρακλείου της ΕΕΔΥΕ, στο πλαίσιο του Δεκαήμερου Ειρήνης, πραγματοποιεί εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ειρήνη. Ετσι, την Παρασκευή, 25 του Μάη, θα γίνει η προβολή της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά, με μουσική Μ. Θεοδωράκη. Η προβολή θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. στο υπαίθριο κιόσκι που βρίσκεται στο Πάρκο Γεωργιάδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ