ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Τεταμένη κατάπαυση του πυρός

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Κατά χιλιάδες εγκατέλειπαν, αργά χτες, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες τον καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ έξω από την Τρίπολη του βορείου Λιβάνου προκειμένου να μην ξαναβρεθούν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά του λιβανικού στρατού και των μαχητών της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Φάταχ αλ Ισλάμ». Από χτες το μεσημέρι ισχύει κατάπαυση του πυρός, που κηρύχτηκε από την οργάνωση, υπό τον όρο «ότι δε θα δεχτεί επίθεση από το στρατό». Η οργάνωση, επίσης, διέψευσε ότι ευθύνεται για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, στη Βηρυτό, την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Την εκεχειρία διέκοψαν τα πυρά που δέχτηκε λίγο αργότερα, αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που εισήλθε στον καταυλισμό για να παραδώσει τρόφιμα, φάρμακα και να απομακρύνει τυχόν τραυματίες, νεκρούς και ανήμπορους. Σκοτώθηκαν δύο άμαχοι. Συνολικά, από τις μάχες των τριών τελευταίων ημερών εκτιμάται ότι υπάρχουν 65 απώλειες, εκ των οποίων οι 17 είναι άμαχοι, και δεκάδες τραυματίες. Εντούτοις, δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός, αφού δεν έχουν καταμετρηθεί τα θύματα εντός του καταυλισμού.

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον εκπρόσωπο της ΟΑΠ, Φαρούκ Καντούμι, που τον διαβεβαίωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός συντάσσεται με τις λιβανικές δυνάμεις και καταδικάζει την τρομοκρατία της "Φάταχ αλ Ισλάμ"». Ο Λαχούντ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ζήτησε από τα μέλη της οργάνωσης να παραδοθούν και κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να αναλάβουν την ευθύνη της τήρησης της τάξης στο Ναχρ αλ Μπάρεντ αλλά και στους υπόλοιπους 11 παλαιστινιακούς καταυλισμούς, όπως προβλέπεται από σχετική συμφωνία του 1967, όπου ο λιβανικός στρατός δεσμεύεται να μην επεμβαίνει εντός των καταυλισμών. Εκπρόσωπος της Φατάχ στο Λίβανο, όμως, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί το σφυροκόπημα θα «υπάρξει εξέγερση σε όλους τους καταυλισμούς».

Υπέρ της δράσης του λιβανικού στρατού τάσσονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης και της «Χεζμπολάχ». Την πεποίθησή του ότι ο λιβανικός στρατός «μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» εξέφρασε ο Χαβιέ Σολάνα που επισκέφτηκε τη Βηρυτό, ενώ η Ουάσιγκτον άφησε, πάλι, υπονοούμενα για σχέσεις της Συρίας με την οργάνωση, που διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, με την υπενθύμιση ότι μέλη της «Φάταχ αλ Ισλάμ» καταζητούνται και στη Συρία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές και διαβουλεύσεις εκατέρωθεν

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός κατά δύο στρατοπέδων εκπαίδευσης της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και ενός σημείου εκτόξευσης ρουκετών, τραυματίζοντας 3 Παλαιστινίους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επανέλαβαν, χτες, τις απειλές τους κατά της ζωής στελεχών της «Χαμάς», επιμένοντας ότι κανείς «δε χαίρει αμνηστίας».

Ενάντια στην προοπτική δολοφονιών στελεχών της «Χαμάς», πάντως, τάχθηκε, χτες, η αμερικανική διπλωματία, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποστηρίζει το ισραηλινό δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά όχι τις πολιτικές δολοφονίες. Στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε, χτες, ο Χαβιέ Σολάνα, που συναντήθηκε με την ισραηλινή ηγεσία για να λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν επίκειται ευρεία χερσαία εισβολή «γιατί δε θα φέρει λύση...». Από την άλλη, ο Πρόεδρος Αμπάς μετέβη, χτες, στην πόλη της Γάζας για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Χανίγια προκειμένου να εξετάσουν τόσο την αντίδραση στις ισραηλινές επιδρομές όσο και την αιματηρή ενδοπαλαιστινιακή ένταση των περασμένων ημερών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο υποψήφιος των «Δημοκρατικών» για το προεδρικό χρίσμα, γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν, δήλωσε χτες ότι εάν ήταν στο χέρι του θα έστελνε Αμερικανούς στρατιώτες στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν για να επιβληθεί η ειρήνη... Απείλησε δε και άλλες χώρες λέγοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα αυτοκυριαρχίας σε περιπτώσεις «γενοκτονίας»...

ΛΑ ΠΑΣ.-- Με την παρουσία των υπουργών πολιτισμού της Κούβας, της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ και φυσικά της Βολιβίας, καθώς και εκπροσώπων από 50 χώρες της υφηλίου που ήδη έχουν φτάσει στη Βολιβία, θα πραγματοποιηθεί η 5η Συνάντηση Ακαδημαϊκών, Διανοουμένων και Καλλιτεχνών με θέμα «την υπεράσπιση της αλήθειας και ενάντια στη χειραγώγηση των ΜΜΕ».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο πρώην πράκτορας της KGB Αντρέι Λουγκοβόι πρέπει να παραπεμφθεί για τη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο σύμφωνα με πρόταση της βρετανικής κατηγορούσας αρχής, παρότι ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ, ανέφερε ότι περιμένει την «πλήρη συνεργασία» του Ρώσου πρέσβη στη χώρα, καθώς οι ρωσικές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι δε θα επιτρέψουν την έκδοση οποιουδήποτε Ρώσου υπηκόου σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΛΙΜΑ.-- Για δεύτερη μέρα συνέχισαν χτες οι αγρότες της επαρχίας Κούσκο την τριήμερη απεργία τους απαιτώντας από την κυβέρνηση του Αλαν Γκαρσία την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, και την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας κόκας.

ΤΟΚΙΟ.-- Και η Αυστραλία αναμένεται να ενταχθεί στις έρευνες ΗΠΑ - Ιαπωνίας για την εγκατάσταση «αντιπυραυλικής ασπίδας» με στόχο τη ΛΔ Κορέας και την Κίνα επέμειναν οι πληροφορίες ιαπωνικών ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι η σχετική απόφαση ελήφθη πριν μερικές βδομάδες.

ΑΝΟΪ.-- Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στο Βιετνάμ, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες δέκα έως δεκαπέντε ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ ανάμεσα στις 875 υποψηφιότητες για τις 500 έδρες της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, υπήρξαν και 150 εκτός των τάξεων του ΚΚ Βιετνάμ.

ΣΟΦΙΑ.-- Την παραίτησή του ανακοίνωσε χτες ο ηγέτης του δεξιού και αντικομμουνιστικού κόμματος «Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων», Πετάρ Στοϊάνοφ (που διατέλεσε και Πρόεδρος της χώρας 1997-2002), μια μέρα μετά την παραίτηση του Ιβάν Κοστόφ (που διατέλεσε πρωθυπουργός από το 1997 μέχρι το 2001) του κόμματος «Δημοκρατών για μια Δυνατή Βουλγαρία» εξαιτίας των σημαντικών απωλειών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών την περασμένη Κυριακή.

ΡΩΜΗ.-- Ταυτόχρονη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το προσωπικό καμπίνας της «Alitalia» και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τους, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν περίπου 400 πτήσεις της «Alitalia» αλλά και άλλων εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια προς και από την Ιταλία.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, υπέγραψε τις συνταγματικές αλλαγές οι οποίες του επιτρέπουν να διατηρήσει την προεδρία της χώρας εφ' όρου ζωής και ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε χτες στα επίσημα Μέσα ενημέρωσης της χώρας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μάχες παντού

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Περί τους 12 «μαχητές Ταλιμπάν» - αυτό υποστήριξαν οι αρχές - κι ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις και μάχες στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν χτες. Αλλοι δύο Ταλιμπάν φέρονται να σκοτώθηκαν σε επίθεσή τους σε αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Πάκτια.

Κατά τα λοιπά: η Μαλαλάι Τζόγια, η οποία είχε εκλεγεί στο Κοινοβούλιο κάνοντας τολμηρές - και γενναίες - δηλώσεις εναντίον των μουτζαχεντίν, των πολέμαρχων, των βιαστών, των βασανιστών, των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και άλλων τέτοιων... φρούτων που έχουν σήμερα πολιτικό ρόλο στη χώρα της, αποπέμφθηκε από το σώμα διότι, σε τηλεοπτική συνέντευξή της, παρομοίασε τη Βουλή «με στάβλο, μόνο που ένας στάβλος είναι καλύτερος: μια αγελάδα κάνει γάλα, ένα γαϊδουράκι μπορεί να μεταφέρει κάτι».

Στη μεθόριο Πακιστάν - Αφγανιστάν, στο μεταξύ, πακιστανικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από ελικόπτερα επιτέθηκαν σε «στρατόπεδο της αλ Κάιντα» σκοτώνοντας «τέσσερις μαχητές του εχθρού», δήλωσαν αξιωματούχοι. Η έφοδος έγινε στο Βόρειο Ουαζιριστάν. Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενεργή» την κυβέρνηση του στρατηγού Μουσάραφ στην προσπάθεια «εξόντωσης των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό με στόχο, πάλι, πολίτες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέο μακελειό συγκλόνισε, χθες, την ιρακινή πρωτεύουσα, καθώς από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Αμελ, σκοτώθηκαν 25 πολίτες και τραυματίστηκαν 60. Συνολικά, από τις χθεσινές επιθέσεις, κυρίως στα περίχωρα της Βαγδάτης, αλλά και στην Μπαακούμπα, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 42 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, και τραυματίστηκαν δεκάδες. Και όλα αυτά, ενώ, θεωρητικώς, υλοποιείται ειδικό σχέδιο ασφαλείας στην πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Μάλικι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου για την κυβέρνησή του, κάλεσε όλους τους φυλάρχους, ανεξαρτήτως θρησκευτικού δόγματος, να σταθούν «απέναντι στους τρομοκράτες σε αυτόν τον μακρύ αγώνα». Την ίδια ώρα, η χώρα αιμορραγεί με 50.000 Ιρακινούς να την εγκαταλείπουν καθημερινά. Οι 10.000 καταφεύγουν στη Συρία, όπου ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων από τη «διεθνή κοινότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ