Τετάρτη 23 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Τεταμένη κατάπαυση του πυρός

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Κατά χιλιάδες εγκατέλειπαν, αργά χτες, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες τον καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ έξω από την Τρίπολη του βορείου Λιβάνου προκειμένου να μην ξαναβρεθούν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά του λιβανικού στρατού και των μαχητών της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Φάταχ αλ Ισλάμ». Από χτες το μεσημέρι ισχύει κατάπαυση του πυρός, που κηρύχτηκε από την οργάνωση, υπό τον όρο «ότι δε θα δεχτεί επίθεση από το στρατό». Η οργάνωση, επίσης, διέψευσε ότι ευθύνεται για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, στη Βηρυτό, την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Την εκεχειρία διέκοψαν τα πυρά που δέχτηκε λίγο αργότερα, αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που εισήλθε στον καταυλισμό για να παραδώσει τρόφιμα, φάρμακα και να απομακρύνει τυχόν τραυματίες, νεκρούς και ανήμπορους. Σκοτώθηκαν δύο άμαχοι. Συνολικά, από τις μάχες των τριών τελευταίων ημερών εκτιμάται ότι υπάρχουν 65 απώλειες, εκ των οποίων οι 17 είναι άμαχοι, και δεκάδες τραυματίες. Εντούτοις, δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός, αφού δεν έχουν καταμετρηθεί τα θύματα εντός του καταυλισμού.

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον εκπρόσωπο της ΟΑΠ, Φαρούκ Καντούμι, που τον διαβεβαίωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός συντάσσεται με τις λιβανικές δυνάμεις και καταδικάζει την τρομοκρατία της "Φάταχ αλ Ισλάμ"». Ο Λαχούντ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ζήτησε από τα μέλη της οργάνωσης να παραδοθούν και κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να αναλάβουν την ευθύνη της τήρησης της τάξης στο Ναχρ αλ Μπάρεντ αλλά και στους υπόλοιπους 11 παλαιστινιακούς καταυλισμούς, όπως προβλέπεται από σχετική συμφωνία του 1967, όπου ο λιβανικός στρατός δεσμεύεται να μην επεμβαίνει εντός των καταυλισμών. Εκπρόσωπος της Φατάχ στο Λίβανο, όμως, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί το σφυροκόπημα θα «υπάρξει εξέγερση σε όλους τους καταυλισμούς».

Υπέρ της δράσης του λιβανικού στρατού τάσσονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης και της «Χεζμπολάχ». Την πεποίθησή του ότι ο λιβανικός στρατός «μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» εξέφρασε ο Χαβιέ Σολάνα που επισκέφτηκε τη Βηρυτό, ενώ η Ουάσιγκτον άφησε, πάλι, υπονοούμενα για σχέσεις της Συρίας με την οργάνωση, που διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, με την υπενθύμιση ότι μέλη της «Φάταχ αλ Ισλάμ» καταζητούνται και στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ