Τετάρτη 23 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Φωτοτυπία» του σχεδίου Αχτισαάρι, το σχέδιο ΗΠΑ - ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το αμερικανο-γερμανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο είναι σχεδόν ταυτόσημο με το σχέδιο Αχτισαάρι, δήλωσε χτες στο σερβικό κρατικό ραδιόφωνο ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Επισήμανε ως μόνη «διαφορά» την απουσία της λέξης «ανεξαρτησία» από το αμερικανο-γερμανικό σχέδιο, σημειώνοντας ωστόσο πως η ανεξαρτησία της επαρχίας προβλέπεται ως ντε φάκτο μετά από μεταβατική περίοδο 120 ημερών. Σε άλλο σημείο υποστήριξε πως «δεν μπορεί να αναπληρωθεί η απώλεια του Κοσσυφοπεδίου με την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ». Επανέλαβε ότι η σερβική πρόταση για επιτηρούμενη αυτονομία (που την προσδιόρισε για μία 20ετή περίοδο) είναι η καλύτερη λύση, προσθέτοντας: «Η ανεξαρτησία είναι λύση που δεν τροποποιείται και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες χώρες».

Εντούτοις, το ίδιο 24ωρο στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη Σέρβου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού με Αμερικανό ομόλογό του μετά από 50 χρόνια. Ο Ζντράβκο Πόνος συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του, Πίτερ Πέις και συμφώνησαν στην έναρξη στρατιωτικής συνεργασίας σε ζητήματα εκπαίδευσης, γυμνασίων κ.λπ. όχι μόνον διμερώς αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού προγράμματος «Συνεργασία για την Ειρήνη».

Τέλος ως χτες βράδυ αναμενόταν να εκλεγεί ο ?Ολιβερ Ντούλιτς (απ?το Δημοκρατικό Κόμμα) στη θέση του νέου προέδρου της σερβικής βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ