ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ερχεται ως επικυρίαρχος να απαιτήσει υποταγή

Σε Τσεχία, Πολωνία, λαϊκές αντιδράσεις

«Καταζητείται», γράφει η εύγλωττη αφίσα στην Ιταλία, που ετοιμάζεται να «υποδεχτεί» αγωνιστικά τον αρχιδολοφόνο

Associated Press

«Καταζητείται», γράφει η εύγλωττη αφίσα στην Ιταλία, που ετοιμάζεται να «υποδεχτεί» αγωνιστικά τον αρχιδολοφόνο
Η περιοδεία που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στην Ευρώπη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αποτελεί μιαν «επιθεώρηση» του Αμερικανού πλανητάρχη στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στην Τσεχία, στην Αλβανία, αλλά και την Ιταλία. Σε κάθε μία απ' αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές, συντελούνται μια σειρά εξελίξεις προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων. Εξελίξεις που ανησυχούν ιδιαίτερα τη Ρωσία, η οποία αντιδρά για τα δικά της συμφέροντα. Επίσης, η συγκεκριμένη περιοδεία Μπους γίνεται ξεκάθαρα και για να ενισχυθούν οι δεσμοί με αυτές τις χώρες που οικοδομούν σήμερα καπιταλισμό και είναι σίγουρο ότι θα συνδυαστεί και με «μαθήματα δημοκρατίας».

Στο επίκεντρο η «αντιπυραυλική ασπίδα»

Η Πολωνία και η Τσεχία (όπου βρέθηκε την περασμένη βδομάδα πριν από τη συνάντηση του G8, και έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας) είναι δύο χώρες που έχουν «επιλεγεί» για την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βρει ισχυρούς συμμάχους τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, αλλά και τη σημαντική αντίδραση των λαών που με διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, συγκέντρωση υπογραφών δείχνουν την αντίθεσή τους. Εξάλλου, όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 60% των λαών αυτών αντιτάσσεται στην εγκατάσταση της «ασπίδας» στο έδαφος των χωρών τους.

Για τους δικούς της λόγους, αντιδρά έντονα η Ρωσία, αναφέροντας ότι η εγκατάσταση μιας τέτοιας «ασπίδας» θα αρχίσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών, θα αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, ενώ υποστήριξε πως θα απαντήσει με ανταποδοτικά μέτρα. Εξάλλου, αυτές τις μέρες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση που εγκατασταθεί η «ασπίδα» στο έδαφος της ανατολικής Ευρώπης, τότε η Ρωσία θα στρέψει τους πυραύλους της σε στόχους μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο, την Πέμπτη από τη Γερμανία πρότεινε στον Μπους μια λύση αντικατάστασης της «ασπίδας», έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν από κοινού οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

Μεγάλη επίσης συζήτηση έχει γίνει αυτό το διάστημα για το αν τελικά η «ασπίδα» των ΗΠΑ θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ ή θα αφορά καθαρά τις διμερείς σχέσεις αυτών των χωρών. Υστερα από τις δηλώσεις του Πούτιν, φημολογείται ότι οι Πολωνοί ίσως ζητήσουν από το ΝΑΤΟ περισσότερες εγγυήσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται (είτε με την κάλυψη του ΝΑΤΟ, είτε με αμιγώς αμερικάνικη) η δημιουργία και ενός νέου αντιπυραυλικού συστήματος - μια «τρίτη φάση» της προαναφερόμενης «ασπίδας». Οπως έχει ήδη δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης», υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δέκτης πρώτων ανεπίσημων προσεγγίσεων - συζητήσεων για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Ενώ θα πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχει και μια σοβαρή οικονομική παράμετρος που συνοδεύει την ανάπτυξη των αντιβαλλιστικών συστημάτων και αφορά το κόστος των υποδομών και των όπλων, το οποίο θα το καταβάλει στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες η κάθε χώρα, στην οποία θα εγκατασταθούν τα εν λόγω οπλικά συστήματα.

Σε Ιταλία, Αλβανία και Βουλγαρία

Μετά την Πολωνία, ο Τζορτζ Μπους έφθασε την Παρασκευή το βράδυ στην Ιταλία για να συναντηθεί με τον πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό και να πραγματοποιήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι. Για χτες Σάββατο είχαν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Ρώμη ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, τα οποία προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη χιλιάδων αστυνομικών, το κλείσιμο των σχολείων της περιοχής και τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας για τις ιδιωτικές πτήσεις για όσο βρισκόταν ο Μπους στη Ρώμη.

Από την άλλη, οι κρατικές αρχές της Αλβανίας, η μοναδική από τις παραπάνω χώρες που δεν είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συμμετέχει δραστήρια στις δυνάμεις κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ετοιμάζονται να υποδεχτούν σήμερα τον Αμερικανό Πρόεδρο ως ήρωα και κάνουν λόγο πως η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί ένα «μεγάλο ιστορικό γεγονός». Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ στη Βουλγαρία, όπου αυτές τις μέρες αναμένεται να καταφτάσουν οι πρώτοι από τους 2.500 άνδρες που θα εγκατασταθούν στις 3 αμερικανικές βάσεις μετά την υπογραφή της λεγόμενης «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι αμερικανικές αυτές βάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των ενεργειών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ για αρχή, και αργότερα σε άλλες χώρες. Παρόμοια συμφωνία έχει γίνει και με τη Ρουμανία. Πάντως, σαν αντάλλαγμα της «φιλοξενίας» των αμερικανικών στρατευμάτων, φημολογείται ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις στο σύστημα παροχής βίζας που χρειάζονται οι Βούλγαροι για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.


Κ. Χ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Προώθηση της ΝΑΤΟικής ατζέντας

«H Αλβανία καλωσορίζει τον πρόεδρο Μπους» έξω απ' το Μουσείο των Τιράνων...

Associated Press

«H Αλβανία καλωσορίζει τον πρόεδρο Μπους» έξω απ' το Μουσείο των Τιράνων...
Επαρχιακό προτεκτοράτο των ΗΠΑ θα θυμίζουν σήμερα τα Τίρανα. «Πνιγμένα», εδώ και λίγες μέρες, στην αμερικανική αστερόεσσα και στα γιγαντιαία πόστερ με πορτρέτα του Τζ. Ου. Μπους και σύμβολα αμερικανο-αλβανικής φιλίας, αναμένουν πανηγυρικά την πρώτη, ιστορικά, επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στο έδαφός τους... Σ' αυτό το κομμάτι της λεγόμενης «Νέας» (βλέπε τυφλά αμερικανόδουλης...) «Ευρώπης» δε θα υπάρξουν διαδηλώσεις, ούτε πορείες διαμαρτυρίας για τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια. Αλλωστε, το 61% των Αλβανών θεωρεί τις ΗΠΑ τον καλύτερο «προστάτη» των «εθνικών συμφερόντων» τους...

Και στο Κοσσυφοπέδιο, όμως, ο ενθουσιασμός για τον πρόεδρο Μπους περισσεύει. Καραβάνια χιλιάδων «ευγνωμονούντων» Κοσσοβάρων Αλβανών ξεκίνησαν από χτες για να φθάσουν στα Τίρανα και να φιλήσουν το αιματοβαμμένο χώμα που θα πατήσει ο Αμερικανός πρόεδρος... Να δείξουν τον ενθουσιασμό τους επειδή η Ουάσιγκτον επιδιώκει - παρά τις εντονότατες αντιδράσεις της Μόσχας - να προωθήσει τα σχέδια «ανεξαρτητοποίησης» του προτεκτοράτου. Μολονότι προγραμματίζεται - εάν ποτέ εγκριθεί σχετική απόφαση απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... - να τεθεί το Κοσσυφοπέδιο υπό την ασφυκτική κηδεμονία αποστολής της ΕΕ για αδιευκρίνιστη περίοδο...

Πάμε σαν «άλλοτε»...

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, αξίζει να επισημανθεί η ακόλουθη σημειολογία της χρονικής στιγμής που επιλέχτηκε για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Τζ. Ου. Μπους στον τόπο του εγκλήματος (σ' αυτή την «καλή μουσουλμανική χώρα» όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στις 30 Μάη στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Vision Plus TV»):

  • Σαν σήμερα, 10 Ιούνη του '99, ξεκίνησε η αποχώρηση των πρώτων δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού και της σερβικής αστυνομίας απ' το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό, άλλωστε, όριζε η συμφωνία του Κουμάνοβο, που υπέγραψαν την προηγούμενη (9 Ιούνη '99) οι Σέρβοι στρατηγοί Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς και Ομπραντ Στεπάνοβιτς με τον Βρετανό στρατηγό και πρώτο διοικητή της ΝΑΤΟικής KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, Μάικλ Τζάκσον.
  • Επιπλέον, σαν σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - με την αποχή της Κίνας - ενέκρινε την απόφαση 1244 που επέτρεπε την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, διαβεβαίωνε για τα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στην επαρχία και καλούσε για την επίτευξη «ουσιαστικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης» του προτεκτοράτου...

Σήμερα, λοιπόν, στην όγδοη επέτειο από το τέλος των φονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Τζ. Ου. Μπους πατά το πόδι του στα Τίρανα για να βάλει - εάν τελικώς μπορέσει - και επίσημα «παντιέρα ανεξαρτησίας» και στο Κοσσυφοπέδιο. Μία περιοχή που θα έλεγε κανείς πως στη μετά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99 εποχή «σχεδιάστηκε» για να φιλοξενήσει μία απ' τις ακριβότερες και μεγαλύτερες βάσεις του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη: Τη βάση Μπόντστιλ (Bondsteel έκτασης 360.000 τ.μ. κοντά στο Ουρόσεβατς με δυνατότητα «φιλοξενίας» 7.000 πεζοναυτών)...

Ποιος είπε ότι τα σχέδια διαμελισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας τερματίστηκαν με τη συνθήκη του Ντέιτον το '95 ή τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς σε Κοσσυφοπέδιο, υπόλοιπη Σερβία και Μαυροβούνιο το '99; Εάν τότε η αδιαίρετη «τριάδα» (ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ) προώθησε τον κατακερματισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε επίπεδο συνιστωσών δημοκρατιών, σήμερα επιχειρεί το πετσόκομμα σε επίπεδο σερβικής δημοκρατίας... Με πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις όχι μόνον για τους λαούς των Βαλκανίων (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού...), αλλά και για τους άλλους λαούς της υφηλίου. Και αυτό επειδή το μοντέλο «Κοσσυφοπέδιο» ξεπερνά κατά πολύ τα σενάρια της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» (δηλαδή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, διάλυση της ΠΓΔΜ και συνένωση του αλβανικού τομέα της με τη «μητέρα» Αλβανία ή ακόμη και με εδάφη της βορειοδυτικής Ελλάδας - όπως επιδιώκουν οι σήμερα «αφανείς» αυτονομιστές του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς)... Το μοντέλο «ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο», εάν τελικώς πετύχει (πράγμα αμφίβολο εάν κρίνουμε απ' την παρούσα κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης «Δύσης» - Ρωσίας), σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε όποια άλλα μέρη του πλανήτη κριθεί πως έτσι θα εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα (Μεσανατολικό, Καύκασος κ.ά.)...

ΝΑΤΟικό εισιτήριο σε Κροατία, ΠΓΔΜ και Αλβανία...

Ομως, ο Τζ. Ου. Μπους δεν αναμένεται σήμερα στα Τίρανα μόνο για να σφιχταγκαλιάσει τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και την κυβέρνησή του. Επιδιώκει να δώσει το «δαχτυλίδι» της μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ στους ηγέτες των άλλων δύο χωρών που συγκροτούν τη λεγόμενη «Χάρτα της Αδριατικής» (συγκροτήθηκε το 2003 από Αλβανία, ΠΓΔΜ και Κροατία, με κοινό στόχο την ένταξή τους στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο)... Οι πρωθυπουργοί της Κροατίας Ιβο Σανάντερ και της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι (δύο ακόμη χωρών που προέκυψαν απ' το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας) αναμένουν σήμερα απ' τον πρόεδρο Μπους το πράσινο φως για την ένταξη των χωρών τους το 2008 στο ΝΑΤΟ (με ό,τι «υποχρεώσεις» αυτό συνεπάγεται). Σε αντάλλαγμα οι Μπερίσα, Σανάντερ και Γκρούεφσκι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν όσες αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» μπορέσουν για να εξασφαλίσουν όχι βεβαίως την ευημερία των λαών τους, αλλά το εισιτήριο της «ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης» προς όφελος της ντόπιας ολιγαρχίας.

Δεν είναι επομένως μόνον τα αμερικανικά σημαιάκια που θα κυματίζουν σήμερα στα Τίρανα. Αλλά και οι επόμενες σελίδες επικίνδυνων γεωπολιτικών σχεδιασμών και μοιραίων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων εντός και εκτός Βαλκανίων...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Στην Αθήνα για πιέσεις ο Μπερνς

Σαφείς εντολές της Ουάσιγκτον για μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν στις επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μεταφέρει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, που από χτες και για τρεις μέρες θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα λένε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι αμερικανικές υποδείξεις αφορούν στα εξής ζητήματα:

  • Στην απρόσκοπτη εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παρά την ανελαστική τοποθέτηση της κυβέρνησης των Σκοπίων στην προσπάθεια αναζήτησης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας.
  • Στην πρόσδεση της ελληνικής κυβέρνησης στο αμερικανικό σχέδιο για την εγκατάσταση αντιβαλλιστικών οπλικών συστημάτων σε ευρωπαϊκά (και ελληνικά) εδάφη.
  • Στον έλεγχο της ελληνορωσικής ενεργειακής συνεργασίας, η οποία δημιουργεί προβλήματα στις αμερικανικές επιδιώξεις για αποτροπή δημιουργίας ρωσικού μονοπωλίου στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
  • Στην ενδυνάμωση του αμερικανικού ελέγχου στους ελληνικούς «αντιτρομοκρατικούς» μηχανισμούς.
  • Στην απρόσκοπτη εξέλιξη των ελληνικών εξοπλιστικών παραγγελιών στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.
Με το «καρότο» και το «μαστίγιο»

Ο πλούτος της ατζέντας δικαιολογεί και την ασυνήθιστη (τριήμερη) διάρκεια της επίσκεψης του Νίκολας Μπερνς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, «νούμερο 3» στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα έχει την ευκαιρία να προπαγανδίσει δημόσια την αμερικανική «προσφορά» προς την Ελλάδα, αφού θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην αυριανή εκδήλωση για τα 60 χρόνια από το σχεδίου Μάρσαλ. Παράλληλα, ο Νίκολας Μπερνς στο τριήμερο της παραμονής του στην Αθήνα έχει, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά αναφορικά με το πρόγραμμά του, απαιτήσει να συναντήσει τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τους υπουργούς Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, ο Αμερικανός υφυπουργός αναμένεται πως θα επαναλάβει γνωστές αμερικανικές θέσεις και να ασκήσει πιέσεις ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες ελληνικές επιφυλάξεις. Στόχος του Αμερικανού υφυπουργού, όπως λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, είναι η εξασφάλιση της απόλυτης ελληνικής προσαρμογής στις στρατηγικές απαιτήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

Για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ αντιμετωπίζεται πλέον από την Ουάσιγκτον ως μια ενοχλητική εκκρεμότητα που εμποδίζει τη γενικότερη διευθέτηση που έχει σχεδιαστεί για την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτής της γενικότερης διευθέτησης, η Ουάσιγκτον προωθεί:

  • την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου
  • την ένταξη ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Κροατίας στο ΝΑΤΟ.

Με τον τρόπο αυτό, όπως επεξηγούν Ελληνες διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον δημιουργεί στα Βαλκάνια συνθήκες απόλυτου ελέγχου των όποιων δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη. Διατηρώντας στο Κόσσοβο τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στον κόσμο και έχοντας προωθήσει στο ΝΑΤΟ τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται με τη Μόσχα από θέση ισχύος, τόσο για τους ενεργειακούς δρόμους όσο και στο νέο παιχνίδι της κούρσας των εξοπλισμών που προωθούν οι Αμερικανοί με τους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση αντιβαλλιστικών οπλικών συστημάτων.

Ολα αυτά ο Νίκολας Μπερνς είχε την ευκαιρία να τα συζητήσει με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εδώ και καιρό έχει δημόσια και ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ των αμερικανικών θέσεων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο θέμα της εγκατάστασης του αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος. Με βάση αυτές της τις τοποθετήσεις, η Ντόρα Μπακογιάννη, θεωρεί πως έχει εξασφαλίσει μια προνομιακή μεταχείριση από την αμερικανική διοίκηση.

Εκτός όμως από την Ντόρα Μπακογιάνη με την οποία μιλούν κοινή γλώσσα, ο Νίκολας Μπερνς έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος παρά τους σημερινούς υποχρεωτικούς και προσεκτικούς αντιπολιτευτικούς του τόνους, ουδέποτε έχει απογοητεύσει την Ουάσιγκτον.

Παρά τις σαφείς φιλοαμερικανικές τοποθετήσεις της υπουργού Εξωτερικών σε ό,τι αφορά στο θέμα της αντιπυραυλικής ευρωπαϊκής ασπίδας, η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται ελαφρώς αποσυντονισμένη από το βηματισμό που επιβάλλει η Ουάσιγκτον. Οπως υποστηρίζουν έμπειροι διπλωμάτες, δύο είναι οι λόγοι αυτού του αποσυντονισμού:

  • Η αμερικανική απόφαση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αγνοώντας τις δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πιεστεί στο εσωτερικό να εμποδίσει την ένταξη της χώρας στη συμμαχία πριν την υιοθέτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
  • Οι προσδοκίες που προσφέρουν στο οικονομικό επίπεδο οι ελληνορωσικές ενεργειακές συμφωνίες.

Αποστολή του Νίκολας Μπερνς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είναι να τερματίσει και αυτόν τον «ελαφρύ αποσυντονισμό»...


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ