ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ 9ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Πώς θα ψηφίσουμε

Μπορεί να έχουν αρθεί οι διοικητικές κυρώσεις (όπως η δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίου, ή διπλώματος οδήγησης) για όσους δεν ψηφίζουν αδικαιολόγητα, παραμένουν όμως οι ποινικές. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και όσοι δεν ψηφίσουν αντιμετωπίζουν κυρώσεις φυλάκισης από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο.

Από τις κυρώσεις αυτές απαλλάσσονται και επομένως δικαιολογούνται, αν δεν ψηφίσουν όσοι εκλογείς έχουν υπερβεί το 70ό έτος και όσοι διαμένουν, κατά την 9η Απριλίου, σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν. Οι τελευταίοι θα πρέπει να λάβουν σχετική βεβαίωση από το Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής τους. Απαλλάσσονται επίσης όσοι εκλογείς την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και όσοι υπάλληλοι νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας πρέπει στις 9 Απριλίου - εξαιτίας σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών - να βρίσκονται στην εργασία τους.

Κατά την ψηφοφορία, οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητα. Αν κάποιος δεν έχει ταυτότητα, μπορεί να ψηφίσει επιδεικνύοντας διαβατήριο, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού, επαγγελματική ταυτότητα ή άλλο έγγραφο που η Εφορευτική Επιτροπή θα κρίνει ως κατάλληλο.

Σταυροί προτίμησης

Ο ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του, σημειώνοντας σταυρό, σε έναν έως και πέντε υποψηφίους βουλευτές, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου ψηφίζει. Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του κόμματος στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται.

Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται, θεωρείται έγκυρο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν όμως, υπάρξει ψηφοδέλτιο στο οποίο σημειώνονται δύο (για παράδειγμα) σταυροί και όχι ένας όπως θα έπρεπε με βάση μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, και ο ένας σταυρός έχει τεθεί δίπλα στο όνομα πρώην πρωθυπουργού ή αρχηγού κόμματος, τότε ο σταυρός λαμβάνεται υπόψιν.

Οσοι ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών μπορούν να βάλουν μέχρι και πέντε σταυρούς. Οσοι στην Α' Αθηνών, μέχρι και τέσσερις σταυρούς. Οσοι στην Α' Θεσσαλονίκης μέχρι και τρεις σταυρούς.

Μέχρι και δύο σταυρούς μπορούν να βάλουν όσοι ψηφίζουν στις παρακάτω Περιφέρειες: Β' Θεσσαλονίκης, Σερρών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Α΄ Πειραιώς, Β΄ Πειραιώς, υπόλοιπο Αττικής, Μεσσηνίας και Ηρακλείου.

Εναν σταυρό βάζουν όσοι ψηφίζουν στις ακόλουθες περιφέρεις: Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασηθίου.

Ακυρα είναι τα ψηφοδέλτια που έχουν αλλοιωθεί (λέξεις φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα, κλπ.)

Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Οι δικαστικοί, δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίοι την ημέρα των εκλογών υπηρετούν σε άλλο δήμο ή κοινότητα, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα εκεί όπου υπηρετούν. Για το σκοπό αυτό γράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ναυτικοί που την ημέρα της ψηφοφορίας υπηρετούν, ψηφίζουν σε δήμο ή κοινότητα του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο τους, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο.

Εκλογείς κοινοτήτων που αλλάζουν ομαδικά διαμονή τις διάφορες εποχές του χρόνου, ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του δήμου ή κοινότητας που μένουν την ημέρα της ψηφοφορίας. Διευκρινίζεται πως ψηφίζουν τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένοι.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου έχουν διοριστεί τους υποψηφίους της περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εν λόγω εκλογικό τμήμα.

Οι κρατούμενοι ψηφίζουν με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, σε εκλογικά τμήματα που οργανώνονται σε κάθε φυλακή.

Περισσότεροι κατά 247.095 οι ψηφοφόροι

Περισσότεροι κατά 247.095 είναι οι εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου στις 9 του Απρίλη, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 1996. Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι στις ερχόμενες εκλογές δεν ψηφίζουν οι 18άρηδες, καθώς λόγω της πρόωρης ημερομηνίας τους, αυτές διεξάγονται με βάση του εκλογικούς καταλόγους της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, το εκλογικό Σώμα στις επικείμενες εκλογές ανέρχεται σε 8.976.135 άτομα, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 1996 ήταν 8.729.040. Στις δε δημοτικές εκλογές του 1998 και στις ευρωεκλογές του 1999 δικαίωμα ψήφου είχαν 8.912.901 άτομα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στις επικείμενες εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 454.900 νέοι ψηφοφόροι, που αντιστοιχούν στο 5,1% του εκλογικού σώματος. Οι άνδρες νέοι ψηφοφόροι είναι ελάχιστα περισσότεροι από τις γυναίκες, καθώς αντιστοιχούν στο 5,2% του εκλογικού σώματος - δηλαδή 227.788 - ενώ οι γυναίκες στο 4,9% - δηλαδή 227.112.

Οι περισσότεροι πάντως ψηφοφόροι και συγκεκριμένα 3.017.821 άτομα, είναι ηλικίας μεταξύ 25 έως 45 χρόνων. Από αυτούς, οι 1.529.380 είναι άνδρες και οι 1.488.441 γυναίκες. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 34,9% και 32,4%. του εκλογικού σώματος.

Στη Β' Αθήνας οι περισσότεροι ψηφοφόροι

Η περιφέρεια της Β' Αθήνας συγκεντρώνει τους περισσότερους εκλογείς, όπου ψηφίζουν 1.130.917 άτομα. Ακολουθούν οι Α' Αθηνών και η Α' Θεσσαλονίκης, όπου ψηφίζουν αντίστοιχα 564.036 και 417.170 άτομα. Η δεκάδα των πολυπληθέστερων εκλογικών περιφερειών συμπληρώνεται από τις περιφέρειες των νομών Αττικής, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Β' Πειραιώς, Σερρών, Λάρισας και Ηρακλείου. Στον αντίποδα, η Λευκάδα, με 27.782 ψηφοφόρους είναι η μικρότερη σε εκλογική δύναμη περιφέρεια, ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες Ζακύνθου και Ευρυτανίας, με 33.376 και 37.028 ψηφοφόρους, αντίστοιχα. Στη δεκάδα των περιφερειών με τη μικρότερη εκλογική δύναμη ανήκουν επίσης οι περιφέρειες Κεφαλλονιάς, Σάμου, Γρεβενών, Φωκίδας, Καστοριάς, Χίου και Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β' Αθηνών παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στην εκλογική της δύναμη, καθώς στις 9 του Απρίλη έχουν δικαίωμα ψήφου 14.958 εκλογείς περισσότεροι, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 1999. Αντίθετα, στη Β' Θεσσαλονίκης ψηφίζουν 3.340 εκλογείς λιγότεροι σε σχέση με τις ευρωεκλογές, περιφέρεια στην οποία παρουσιάζονται και οι μεγαλύτερες απώλειες.

Σε σχέση τώρα με τις βουλευτικές εκλογές του 1996, η Β' Αθηνών παρουσιάζει επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση ψηφοφόρων, κατά 48.072 άτομα. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στην Α' Αθηνών, όπου χάνει 5.001 ψηφοφόρους.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Αντικαταστάσεις, μεταγραφές, διορθώσεις

Μέχρι και τις 7 του Απρίλη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα εκλογικά βιβλιάρια ή να εκδώσουν νέα, στην περίπτωση που τα έχουν χάσει. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο οικείο Πρωτοδικείο, έχοντας μαζί τους ταυτότητα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες.

Οσοι δεν έχουν σελίδες στα εκλογικά τους βιβλιάρια, μπορούν να προσθέτουν καινούριες, στο οικείο Πρωτοδικείο, μέχρι και την ημέρα των εκλογών, δηλαδή την 9η Απρίλη. Η προσθήκη σελίδων μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ αρκεί η επίδειξη του εκλογικού βιβλιαρίου.

Μεταγραφές, διορθώσεις στοιχείων

Από τη Νομαρχία Αθηνών ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν καταθέσει το εκλογικό τους βιβλιάριο, για μεταγραφή, διόρθωση ή αντικατάσταση στοιχείων, μπορούν να το παραλάβουν προσωρινά από την υπηρεσία που το κατέθεσαν για να ψηφίσουν. Ακολούθως πρέπει να το παραδώσουν στην οικεία υπηρεσία, από τις 11 έως τις 15 του Απρίλη το αργότερο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους. Τα εκλογικά βιβλιάρια μπορούν να παραλάβουν και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Σε αποχή οι δικαστικοί υπάλληλοι για το εκλογικό επίδομα

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προβαίνουν οι δικαστικοί υπάλληλο όλης της χώρας ενόψει των εκλογών, με μοναδικό αίτημα να τους χορηγηθεί το εκλογικό επίδομα.

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα από τις 12.00 το μεσημέρι οι δικαστικοί υπάλληλοι και στη συνέχεια θα προβούν σε πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και στις κατά τόπους Νομαρχίες.

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν καταβάλλεται η εκλογική αποζημίωση στους δικαστικούς υπαλλήλους, παρόλο που εμπλέκονται στις εκλογές, όπως και άλλες κατηγορίες εργαζομένων (υπάλληλοι υπουργείου Εσωτερικών, δικαστικοί λειτουργοί, αστυνομικοί κλπ.), οι οποίοι παίρνουν κανονικά την εκλογική αποζημίωση.

Επίσης, οι δικαστικοί υπάλληλοι αναφέρουν ότι σηκώνουν το κύριο βάρος της προπαρασκευής, διεξαγωγής και διαλογής των σταυρών μετά την εκλογική διαδικασία.

Ηδη από χτες άρχισαν να απέχουν από κάθε είδους εργασία για την προετοιμασία των εκλογών, όπως κοινοποίηση διορισμών μελών εφορευτικών επιτροπών, δικαστικών αντιπροσώπων, συμπλήρωση φύλλων εκλογικών βιβλιαρίων κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ