ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Κινητοποιήσεις των φοιτητών της Νομικής

Σε αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από τη Νομική σχολή στην Κομοτηνή προχωρούν σήμερα Παρασκευή οι φοιτητές της Σχολής, αντιδρώντας στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών με τους δύο κύκλους και απαιτώντας να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία που ουσιαστικά αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα. Μάλιστα αντιδρούν στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος για την άδεια άσκησης επαγγέλματος και στο κλειστό αριθμό εισακτέων.

Οι φοιτητές μετά τη σημερινή τους κινητοποίηση οργανώνουν συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ τη Δευτέρα 27 Μάρτη. Προηγούμενα, την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν πορεία και κατάληψη του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Ενώ για την Τρίτη 28 Μάρτη οργανώνουν συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Οι φοιτητές Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διεκδικούν Ενιαία Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού και της χώρας. Μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά για όλους, 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία και καταγγέλλουν την υποβάθμιση των σπουδών τους που επιχειρείται μέσα από την υποχρηματοδότηση.

Προειδοποιούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και σημειώνουν πως με τις αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση και την ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να είναι απλώς υποψήφιοι για να ασκήσουν το επάγγελμα, (θα δίνουν εξετάσεις στους δικηγορικούς συλλόγους για την απόκτηση άδειας), αφού το πτυχίο πλέον δεν είναι αρκετό για να εξασφαλιστεί ακόμη και αυτό το αυτονόητο μέχρι τώρα, δικαίωμα στην εργασία.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Ελάχιστοι οι δότες οργάνων

Σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας η προσφορά οργάνων για μεταμόσχευση, καθώς έχουμε μόλις 2-3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ σε άλλες χώρες το αντίστοιχο νούμερο είναι 20-30 δότες για να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες της ζήτησης, επισήμανε χτες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, Ι. Παπαδημητρίου, σε σχετική εκδήλωση της Εταιρείας. Παράλληλα, τόνισε πως η επιτυχία των μεταμοσχεύσεων υπερβαίνει το 80-90% για τα διάφορα όργανα, ποσοστό εκπληκτικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 100% των ασθενών αυτών θα έχαναν τη μάχη για τη ζωή αν δεν μπορούσαν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.

Υπέρ των μεταμοσχεύσεων με προϋποθέσεις, τάχθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, υπογραμμίζοντας ότι βασική για την εκκλησία είναι η «συνειδητή συναίνεση» του δότη και κάθε τι που «εικάζει» τη βούλησή του αποτελεί παρέμβαση στο αυτεξούσιο και δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η άποψη πως «τα όργανα του σώματός μας αποτελούν δημόσιο πλούτο και περιουσία της πολιτείας ή της κοινωνίας, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους».

ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΖΑΝΤΖΗ - ΚΟΣΜΑ
Ζωντανή η μνήμη της

Στις 21 Μαρτίου 2000 συμπληρώθηκαν τρία χρόνια, που η αγωνίστρια δασκάλα Λουίζα Καζαντζή - Κοσμά των χωριών της επαρχίας Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης και του προσφυγικού συνοικισμού Βύρωνα Αθηνών, «έφυγε» από κοντά μας. Ζωντανή την κρατούν στη μνήμη μας η τριανταπεντάχρονη διδασκαλία της στα προσφυγόπουλα της Μικρασιατικής Καταστροφής, γιατί και η ίδια ήταν προσφυγοπούλα από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης.

Η ανιδιοτελής προσφορά της στα παιδιά του λαού, που δίδαξε τριάντα πέντε χρόνια μέσα σε όλες τις συνθήκες, ακόμα και στις ιδιαίτερα δύσκολες και σκληρές (κατοχικές, δικτατορικές), αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νέους εκπαιδευτικούς.

Η μέρα αυτή είναι μια αφορμή μνήμης και τιμής για την προσωπικότητα και την προσφορά της στην παιδεία του λαού μας. Πάλεψε σε όλη της τη ζωή για τις ιδέες και το όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της παγκόσμιας ειρήνης, μέχρι που ο αιφνίδιος θάνατος τής έκοψε το νήμα της ζωής.

Στην ακριβή μνήμη της, ο σύζυγό της Νίκος Β. Κοσμάς, λαογράφος - συγγραφέας, πρόσφερε στο ΚΚΕ 100.000 δρχ., στο ΚΜΕ 50.000 δρχ., στο ΚΜΙΕΑ της ΠΕΑΕΑ 25.000 δρχ., στην ΚΑΕ 25.000 δρχ. και στην Αδελφότητα Μιχαλιτσίου - Ιωαννίνων 100.000 δρχ.

Ανάρρωση των στρατιωτών

Χτες πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και επέστρεψαν στη μονάδα τους και οι δύο τελευταίοι από τους εννέα συνολικά στρατιώτες του 517 Τάγματος Πεζικού που εδρεύει στη Δράμα, οι οποίοι υπέστησαν εξανθήματα και ελαφράς μορφής εγκαύματα στο πρόσωπο, όταν στη διάρκεια νυχτερινής άσκησης χρησιμοποίησαν στάχτη για να βάψουν τα πρόσωπα τους.

Οπως έγινε γνωστό, 18 συνολικά στρατιώτες του 517ου Τάγματος Πεζικού - που εδρεύει στο Παρανέστι Δράμας - αντί να χρησιμοποιήσουν το συσκευασμένο φούμο, που χορηγείται στις στρατιωτικές μονάδες για παραλλαγή τη νύχτα, έβαψαν τα πρόσωπα τους με στάχτη από τη σόμπα.

Οι στρατιώτες μετά τις ενοχλήσεις που ένιωσαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες οι περισσότεροι επέστρεψαν στο στρατόπεδο.

ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ
Λείπει προσωπικό στο Κέντρο Υγείας

Χάρη στο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα οι πολίτες, οι φορείς της περιοχής και η Δημοτική Αρχή λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Η Πολιτεία, όπως διαπιστώνουν οι κάτοικοι, αδιαφορεί για τη συγκεκριμένη Μονάδα, όπως και συνολικά και για το δημόσιο τομέα της υγείας.

Η τοπική κοινωνία φρόντισε για να καλυφθούν οι ανάγκες σε εξοπλισμό, αλλά φυσικά δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα, πρέπει άμεσα να καλυφθούν για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα του Κέντρου, οι θέσεις της γενικής ιατρικής ή παθολογίας με επιμελητή Α' η Β', του μικροβιολόγου επιμελητή Α' και του ακτινολόγου επιμελητή Α'. Επίσης χρειάζεται να προσληφθούν τρεις νοσηλεύτριες.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το μικροβιολογικό εργαστήριο που εξοπλίστηκε από το Επιμελητήριο Κιλκίς εδώ και δύο χρόνια, δε λειτουργεί λόγω της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού. Για την κάλυψη των παιδιατρικών αναγκών επισκέπτεται το Κέντρο Υγείας για μια φορά και μόνο τη βδομάδα γιατρός από το Νοσοκομείο Κιλκίς.

Υπάρχουν όμως τομείς που το προσωπικό... περισσεύει. Για παράδειγμα, προσλήφθηκαν δύο οδηγοί αλλά δεν υπάρχει νοσοκομειακό αυτοκίνητο (!).

Πυρκαγιά σε χρηματιστηριακή εταιρία

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες το απόγευμα στη γραμματεία της Χρηματιστηριακής εταιρίας ΣΙΓΜΑ, στην οδό Σταδίου 10 στην Αθήνα. Τα γραφεία της Γραμματείας βρέθηκαν κλειδωμένα, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της εταιρίας λειτουργούσε κανονικά. Οι υπάλληλοι αντιλήφθηκαν τη φωτιά και ειδοποίησαν την ΠΥ με αποτέλεσμα να αποτραπεί η επέκτασή της. Σύμφωνα με την ΠΥ, στο χώρο της Γραμματείας προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές.

Οριστική παύση σε αστυνομικό

Ισχύει η ποινή της οριστικής παύσης από την ΕΛΑΣ, με την οποία τιμωρήθηκε ο ανθυπαστυνόμος Β. Γκλεζάκος, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή του ανθυπαστυνόμου που στρέφονταν κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης και των πειθαρχικών αποφάσεων.

Ο Β. Γκλεζάκος κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα έκδοσης πλαστών αδειών οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, όταν υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Τροχαίας της Σαλαμίνας ως αρχιφύλακας.

Στον ανθυπαστυνόμο από τα πειθαρχικά ανακριτικά συμβούλια επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης, γιατί οι πράξεις του συνιστούν βαρέα παραπτώματα που άπτονται της τιμής και της υπόληψής του προς το Αστυνομικό Σώμα. Ο ίδιος προσέφυγε στο ΣτΕ, αλλά η απόφαση του Γ' Τμήματος του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για τον ανθυπαστυνόμο.

Απραξία στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά
Καταγγελία της ΕΣΑΚ

Την επιδίωξη πλήρους παθητικοποίησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Παρέμβαση» στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, μέσα από τη διοικητική και λειτουργική του απραξία, καταγγέλλουν οι πέντε σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), καθώς η διοίκηση έχει να συνεδριάσει πάνω από τρεις μήνες!

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ είχαν καταθέσει στις 18 του Φλεβάρη έγγραφη αίτηση για συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΠ, προκειμένου να ορίσει το χρόνο διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου του. «Παρά το γεγονός - τονίζεται σε ανακοίνωσή τους - ότι το Καταστατικό ορίζει πως η διοίκηση συνεδριάζει μια φορά το μήνα, οι υπόλοιποι σύμβουλοι της διοίκησης του ΕΚΠ και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Παρέμβαση" παραβιάζοντας το καταστατικό αρνούνται να λειτουργήσουν στοιχειωδώς το ΕΚΠ, η διοίκηση του οποίου έχει να συνεδριάσει από τις 20 του Δεκέμβρη του 1999».

«Γι' αυτήν τους τη δουλοπρεπή στάση τούς καταγγέλλουμε και τους αφήνουμε μπροστά στις εκλογές στην κρίση του πειραιώτικου λαού. Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές και αυτές τις πολιτικές και τις δυνάμεις που τις στηρίζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ