ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Ξενοδοχειακό μεγαθήριο στο Μεσόκαμπο

Με τις ευλογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο γνωστός επιχειρηματίας Δασκαλαντωνάκης μεθοδεύει την τουριστική «αξιοποίηση» του Μεσοκάμπου, υδροβιότοπου στη Νοτιανατολική Σάμο, που έχει καταγραφεί από το 1994 ως έλος. Τα σχέδια του εν λόγω επιχειρηματία και των άλλων εταίρων της «Ξενοδοχεία Σάμος ΑΕ», προβλέπουν την κατασκευή μιας τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας, πρώτης κατηγορίας, δυναμικότητας 556 κλινών, με προοπτικές προέκτασης.

Το θέμα καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον», καταγγέλλοντας τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ που έδωσε ουσιαστικά την έγκριση χωροθέτησης του ξενοδοχειακού μεγαθηρίου στην περιοχή, αλλά και το νομαρχιακό συμβούλιο, το οποίο σε πρόσφατη συνεδρίασή του, έδωσε θετική γνωμοδότηση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του ξενοδοχείου και αναλώθηκε στο «αν πρέπει ή όχι να διώξουμε τέτοιου ύψους επένδυση, να μη θίξουμε τον επενδυτή, αν αδικούνται άλλοι επενδυτές»...

Σημειώνοντας το ιστορικό της «μεθόδευσης μιας πρωτοφανούς περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστροφής», η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον» υπογραμμίζει πως ο κ. Δασκαλαντωνάκης κατάφερε, χρησιμοποιώντας κάποιο περίεργο «παραθυράκι» του χωροταξικού (σσ. ανάλογο σημειώνεται πως έχει «αξιοποιήσει» και ο κ. Μυτιληναίος και χτίζει τις βίλες του στο βιότοπο των Σεϊτανίων), να πάρει μια προέγκριση χωροθέτησης του ξενοδοχείου στις 16 Δεκέμβρη 1994. Δηλαδή, δέκα μήνες μετά την υπογραφή του απαγορευτικού χωροταξικού νόμου και δύο μήνες πριν τη δημοσίευσή του. Από κει και μετά - τονίζει στην καταγγελία της η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον» - το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι τοπικές του υπηρεσίες στη Σάμο έκαναν κάθε προσπάθεια για να προλάβουν την πενταετία από τη στιγμή της έκδοσης της προέγκρισης χωροθέτησης και να λάβει η «Ξενοδοχεία Σάμος ΑΕ» τη σχετική άδεια. Κάτι που - όπως σημειώνει η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον» - δεν έχει καταφέρει απόλυτα και αναμένεται να ζητήσει κάποια παράταση.

Τουριστικά αξιοποιήσιμο θέλουν το Μεσόκαμπο

Την ίδια ώρα η εταιρία «Ξενοδοχεία Σάμος ΑΕ» υπέβαλε προς γνωμοδότηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, η οποία ουσιαστικά απεντάσσει την περιοχή του Μεσοκάμπου από τη ζώνη προστασίας γεωργικής παραγωγής και προωθεί λογικές έντονης τουριστικής «ανάπτυξης».

Οπως καταγγέλλει η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον», η περιοχή περιγράφεται ψευδώς ως τουριστική. Αποκρύπτεται ότι το ξενοδοχείο σχεδιάζεται να γίνει στο έλος του Μεσοκάμπου (σημειώνεται ψευδώς πως θα κατασκευαστεί 1,5 χιλιόμετρα μακριά), που προστατεύεται από τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία, ενώ πολύ κοντά υπάρχει ποτάμι και πηγές. Η δε βλάστηση χαρακτηρίζεται ως ανάξια λόγου, ενώ στην πραγματικότητα εκτός από την κλασική βλάστηση του υδροβιότοπου - καλάμια, βούρλα, κλπ - φυτρώνουν εκεί πλήθος άλλων φυτών, όπως ζουμπούλια, άγριες ορχιδέες, κρινάκια της άμμου. Η πανίδα χαρακτηρίζεται ασήμαντη, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει η κλασική πανίδα ενός υδροβιότοπου που λειτουργεί σαν οικότοπος για πολλά απειλούμενα είδη πουλιών. «Η τεράστια αυτή καταστροφή - καταγγέλλει η "Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον" - θα αλλοιώσει εντελώς το ανάγλυφο της περιοχής και την αισθητική του τοπίου».

Καταλήγοντας η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον», «αναρωτιέται»: «Ποιον ευνοούν τελικά τα μεγάλα ξενοδοχεία; Γιατί και σε ποιο σημείο η επένδυση της πολυεθνικής θα ευνοήσει το μέσο Σαμιώτη, που το εισόδημά του συμπληρώνεται συνήθως από την ενοικίαση δωματίων και μικρών ξενοδοχείων;»

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ισόπαλοι στο ρατσισμό

Διαφημιστικό σποτ εσείς. Επιχείρηση - «σκούπα» εμείς. Αυτή την «έμπρακτη απάντηση» έδωσε το κυβερνών κόμμα στο γνωστό προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ, όπου, στην ουσία και με το πρόσχημα της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας του πολίτη, καλλιεργείται ευθέως ο ρατσισμός, ο φασισμός και η ξενοφοβία, αφού όλα τα κακά στην εύκολη πλάτη των μεταναστών φορτώνονται.

Ετσι το ΠΑΣΟΚ και ενώ δεν πρόλαβε να τελειώσει και τυπικά η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού φρόντισε με μία ακόμα επιχείρηση - «σκούπα» να εξαπολύσει ένα νέο πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών, του πιο εξαθλιωμένου τμήματος της εργατικής τάξης που ζει και εργάζεται στη χώρα μας.

Ουσιαστικά οι δύο μονομάχοι δε διστάζουν στο κυνήγι της ψήφου να παίζουν με τη φωτιά, εκτρέφοντας το αυγό του φιδιού, που ακούει στο όνομα φασισμός, ρατσισμός, ξενοφοβία. Εχει αποδείξει η ιστορία ότι τέτοιου είδους αυταρχικές τακτικές αποτέλεσαν το προανάκρουσμα λυσσαλέας επίθεσης σε βάρος συνολικά του λαϊκού κινήματος και εθισμού της κοινής γνώμης στην καταστολή που συνοδεύει την επίθεση εναντίον δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Και για να έρθουμε στο σήμερα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά και έχουν δεσμευτεί σ' αυτό ότι η περιβόητη μετα-ΟΝΕ εποχή θα σημάνει νέα δεινά σε βάρος των λαών και σε αντιδιαστολή κέρδη και υπερπρονόμια για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι χτυπώντας πλέον αδύναμους, που είναι οι μετανάστες, προετοιμάζουν για την υλοποίηση της ταξικής αυτής πολιτικής της Νέας Τάξης Πραγμάτων, της ανταγωνιστικότητας και της παγκοσμιοποίησης.

Και πιο συγκεκριμένα με αυτά τα πογκρόμ στέλνουν μήνυμα ότι ανάλογα πογκρόμ θα υπάρξουν για όσους αντιστέκονται στο νέο γύρο αιματοκυλίσματος του γιουγκοσλαβικού λαού, που ετοιμάζουν με προγεφύρωμα τη χώρα μας ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε αγαστή συνεργασία με την πράσινη ή γαλάζια κυβέρνηση.

Με τις ρατσιστικές επιχειρήσεις - «σκούπα» φωτογραφίζουν Σημίτης και Καραμανλής ότι έχουν έτοιμη ανάλογη ρατσιστική «σκούπα» και σε βάρος των 650.000 ανέργων και των πενιχρών επιδομάτων τους, καθώς αν, για παράδειγμα, δε δέχονται την «ευκαιρία» που τους προτείνουν, π. χ. ο άνεργος μεταλλεργάτης να γίνει κουρέας κυριών, τότε αυτομάτως θα χάνει και το επίδομα ανεργίας.

Αλλη πρασινογάλαζη ρατσιστική «σκούπα» είναι οι επικείμενες πανευρωπαϊκές ανατροπές στο ασφαλιστικό. Φταίχτης για όλα τα κακώς ασφαλιστικά κείμενα είναι, σύμφωνα με τους εκσυγχρονιστικούς εγκεφάλους, η αύξηση του προσδόκιμου ορίου διαβίωσης. Με λίγα λόγια φταίμε, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, που ζούμε πολύ και αποδίδονται συντάξεις για μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο διάστημα. Γι' αυτό αυξάνουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, ώστε κατευθείαν να πηγαίνουμε από τον εργασιακό χώρο στο νεκροταφείο για να ξεμπερδεύουν οικονομικά μία ώρα αρχύτερα.

Ομως δε σταματά εδώ ο ρατσισμός τους. Ετσι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την υιοθέτηση του περιβόητου αγγλοσαξονικού ασφαλιστικού μοντέλου. Μόνο που επειδή είναι εκλογές, σκόπιμα αποκρύπτουν τι «φρούτο» είναι αυτό. Για παράδειγμα, δε μας λένε ότι στη Βρετανία του κεντροαριστερού Τόνι Μπλερ αναμένεται να ψηφιστεί νομοσχέδιο, με το οποίο πλέον η ασφάλιση ενός πολίτη θα γίνεται υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αυτός θα δέχεται πριν τη σύναψη του ασφαλιστικού συμβολαίου να υποβληθεί και να γνωστοποιήσει τις εξετάσεις DNA, τα αποτελέσματα του οποίου θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος είναι ασφαλιστικά ή όχι υγιείς, καθώς θα πιστοποιείται εάν έχει ιστορικό κληρονομικών ή μελλοντικά προβλεπόμενων παθήσεων.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν και του Ιντερνέτ, όπου ο εργοδότης θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στα αρχεία του κάθε πολίτη, γεγονός που ήδη συμβαίνει, μας αποδεικνύει ότι πλέον θα έχουμε την πιο σκληρή μορφή ρατσισμού, τη δημιουργία μιας Αρίας Φυλής εργαζομένων σε όφελος των καπιταλιστών και από κει και πέρα τα «σκουπίδια» του συστήματος.

Ταυτόχρονα με τις εικόνες ντροπής, όπου μετανάστες στοιβάζονται σαν ζώα σε αστυνομικές κλούβες και κελιά, εθίζουν το λαϊκό κίνημα ότι ανάλογη τύχη θα έχει με περίοπτη μάλιστα θέση στον ατέλειωτο κατάλογο της Μαύρης Βίβλου των διώξεων.

Οι κομμουνιστές και μόνο αυτοί, με αφορμή τα αλλεπάλληλα πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών και στη συνέχεια με την πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη», είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για το «δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού», που έρχεται μετεκλογικά και που πρέπει να αποτελέσει σημαντικό κριτήριο ψήφου.

Η τελευταία τραμπούκικη επίθεση των γνωστών «αγνώστων» σε βάρος τριών στελεχών του ΚΚΕ στον Πύργο, διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου, επιβεβαιώνει το «να δεις λαϊκό κίνημα, τι σου έχω για την "καμπούρα σου" μετά την "καμπούρα" των μεταναστών».

Αλλωστε το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές αντιμετωπίζουν το ίδιο ενιαία εχθρικά τους μετανάστες και όλα τα λαϊκά στρώματα, με πρώτη την εργατική τάξη και βάζοντας ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, επιχειρούν να ματαιώσουν την ενίσχυση του παλλαϊκού μετώπου πάλης του ΚΚΕ, που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.


Ανδρέας ΘΕΡΜΟΣ

ΠΑΞΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κυβερνητική εγκατάλειψη

Κι όμως, η άλλη Ελλάδα, όχι η Ελλάδα της πλουτοκρατίας που έχει υπόψη του ο Κ. Σημίτης, η Ελλάδα των εργαζομένων, των ξωμάχων της αγροτιάς, των εργαζομένων οπουδήποτε στη χώρα, σε πόλεις και χωριά και στα νησιά, υπάρχει αλλά είναι εγκαταλειμμένη. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νησί Παξοί δίπλα στην Κέρκυρα.

Στο νησί, οι 3.000 μόνιμοι κάτοικοί του το χειμώνα και 8.000 και πλέον το καλοκαίρι, λόγω τουρισμού, αντιμετωπίζουν στοιχειώδη προβλήματα. Οπως επισημαίνει ο αγωνιστής Δημήτρης Μάστορας, ναυπηγοξυλουργός το επάγγελμα και τώρα, συνταξιούχος:

Στο Γάι και στη Λάκκα Παξών, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν το καυτό πρόβλημα της έλλειψης αποχέτευσης. Ετσι οι βόθροι ξεχειλίζουν συχνά και οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν μέσα σε επικίνδυνη βρόμα μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ, το πιο επικίνδυνο είναι ότι το δίκτυο του πόσιμου νερού περνά δίπλα στους βόθρους!

Οσο για το Κέντρο Υγείας, οι ελλείψεις του δεν επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής, υγειονομικής περίθαλψης. Χρειάζονται νοσοκόμες και εξοπλισμός, ασθενοφόρο -έχει διοριστεί ένας οδηγός αλλά ασθενοφόρο δεν υπάρχει! Ακτινολογικό μηχάνημα δεν υπάρχει μόνιμα και οι ανάγκες καλύπτονται περιοδικά με φορητό μηχάνημα.

Ενώ έχουν γίνει δύο λιμνοδεξαμενές στην περιοχή της Λάκκας και άλλη στο Γάι με πολλές ελλείψεις και ελαττώματα, ενώ έχουν σπαταληθεί σε εργολάβους και μηχανικούς.

Από την άλλη, οι κάτοικοι, που βασική καλλιέργεια έχουν την ελιά, αντιμετωπίζουν την αντιαγροτική πολιτική που συνεχώς κατεβάζει την τιμή του προϊόντος και τις επιδοτήσεις. Μάλιστα, φέτος που η παραγωγή καταστράφηκε, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν και το λάδι για να φάνε. Η κυβέρνηση, όμως, περιορίστηκε, αντί πραγματικής στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, στη χορήγηση της μικρής επιδότησης και συμπληρωματικά μιας επιδότησης για τον ελαιοπυρήνα. Τόσα χρόνια όμως αυτή η ενίσχυση δε δινόταν και γεννάται το ερώτημα, γιατί τις προηγούμενες χρονιές δε δινόταν αυτή η επιδότηση;

Χρόνια, τώρα, θα μας τονίσει ο Δημήτρης Μάστορας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας κοροϊδεύουν, μας λένε ψέματα λέγοντας πως, τάχα, ενδιαφέρονται για μας και τα προβλήματά μας. Ομως εμείς, στην πράξη, διαπιστώνουμε το αντίθετο. Γι' αυτό εμείς απαιτούμε και φωνάζουμε φτάνουν πια οι κοροϊδίες, γιατί απ' αυτές έχουμε χορτάσει. Και καταλήγει:

Στις ερχόμενες εκλογές ο λαός πρέπει, χωρίς άλλη σκέψη, να τους τιμωρήσει υπερψηφίζοντας και δυναμώνοντας πιο πολύ το ΚΚΕ. Είναι τιμωρία που τους αξίζει.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν χτες, μέσα από τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, οι γιατροί του νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας. Συγκεκριμένα κήρυξαν τρίωρες στάσεις εργασίας από την ερχόμενη Δευτέρα έως την Παρασκευή 31 Μάρτη από τις 9 π.μ.έως τις 12 μ. Την Πέμπτη 30 Μάρτη θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση. Οι γιατροί διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των μηνών Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ