ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Τιμή στους αγωνιστές 1941-44

Γ. Λιονάκης

Πολιτικό μνημόσυνο πραγματοποίησαν οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Χολαργού της ΠΕΑΕΑ, που ήταν και ο οργανωτής της εκδήλωσης, για όλους τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 19-3-2000, στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης σε πλατεία του Χολαργού.

Στο κάλεσμα του ΔΣ του παραρτήματος ανταποκρίθηκαν οι αντιστασιακοί με τις οικογένειές τους, καθώς και οι φίλοι της Αντίστασης, για να τιμήσουν με την παρουσία τους όλους εκείνους τους αγωνιστές πατριώτες που υπερασπίστηκαν τα ιδανικά του ΕΑΜικού Κινήματος και έδωσαν γι' αυτά τη ζωή τους. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Δημήτρης Καραμπάτσος στην ομιλία του αναφέρθηκε σ' αυτήν την ηρωική εποχή του απελευθερωτικού αγώνα του λαού, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, ενάντια στο γερμανικό ναζιστικό ζυγό και την παραλλήλισε με την εποποιία του 1821. Στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή των αγώνων που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς, από αυτούς τους ίδιους αγωνιστές που πάλεψαν με τον εχθρό και τον νίκησαν και τους άλλους που παγιδεύτηκαν από τους ξένους «συμμάχους και φίλους» και ντόπιους υποτακτικούς τους και κυνηγήθηκαν ανηλεώς. Εκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας την ανάγκη της ενίσχυσης και μαζικοποίησης του λαϊκού μετώπου που στηρίζει το ΚΚΕ και κάλεσε όλους τους αντιστασιακούς και τις οικογένειές τους να δώσουν την ψήφο τους στο ψηφοδέλτιο της συμπαράταξης και νίκης του ΚΚΕ.

(Φωτό Γ. Λιονάκης)

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ

Γ. Λιονάκης

Οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, μέλη και στελέχη της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) σε συγκέντρωσή τους με θέμα τις εκλογές της 9ης Απρίλη και τα αποτελέσματα των εργασιών της 8ης Συνδιάσκεψης, κατέληξαν στη διαπίστωση, ότι η κυβέρνηση της χώρας τούς έχει καταδικάσει στη λησμονιά. Με την αδιαφορία της έχει αφήσει μεγάλο αριθμό επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων χωρίς συντάξεις και χωρίς καμία άλλη πρόνοια.

Το συμπέρασμα λοιπόν που βγήκε και αποτυπώνεται στις αποφάσεις που πάρθηκαν είναι πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη «βιολογική» λύση, ξέροντας ότι, στην πλειοψηφία τους, οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι πια υπερήλικες. Η στάση αυτή αναλγησίας των κυβερνώντων δεν αφήνει περιθώρια - όπως αποδεικνύεται - ούτε σε ψεύτικες υποσχέσεις έστω γι' αυτές τις συντάξεις πείνας του ανειδίκευτου εργάτη που θα μπορούσε να δώσει.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Αθήνας Θανάσης Φίλιας, που ως μαχητής του ΔΣΕ που ήταν, γνωρίζει τους αγώνες τους. Γνωρίζει ακόμη την υπομονή τους στην αναγκαστική προσφυγιά, αλλά και τον πόθο τους να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα. Πόθο τον οποίο εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση. Σήμερα οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες προσφέρουν, με την επιστημονικοτεχνική τους κατάρτιση, πολλές υπηρεσίες στην παραγωγικότητα του τόπου και αποτελούν ένα ισχυρό δυναμικό. Ομως οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, αντί για την αναγνώριση αυτής της προσφοράς, έχουν αφήσει τους πολιτικούς πρόσφυγες στο έλεος. Είναι, λοιπόν, καιρός να μαυρίσουν και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της ΝΔ που τους κοροϊδεύουν

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακόμη, ότι το ΚΚΕ δεν τους ξεχνά και θέτει συχνά τα θέματά τους στη Βουλή, πράγμα που θα συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον. Τέλος, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να στηρίξουν τους υποψήφιους του ΚΚΕ και να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου.

Στο τέλος της συγκέντρωσης εγκρίθηκε ψήφισμα από τους παραβρισκόμενους, που αφορούσε όλα τα αναφερόμενα προβλήματα. Με το ψήφισμα καλούνται όλοι οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες να πάρουν ενεργά μέρος όλοι μαζί στην εκλογική μάχη, υποστηρίζοντας τους υποψήφιους του ΚΚΕ. Αυτή είναι η απάντηση στον εμπαιγμό που τους γίνεται χρόνια τώρα.

ΠΕΚΑΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στη μνήμη όλων των σκαπανέων Μακρονησιωτών

Σε αίθουσα του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη, αγωνιστές του παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου(ΠΕΚΑΜ), τίμησαν πρόσφατα σε εκδήλωση που διοργάνωσαν, τη μνήμη εκατοντάδων σκαπανέων στο κολαστήρι της Μακρονήσου που εκτελέστηκαν το πρωί της 29ης Φεβρουαρίου και την επόμενη μέρα, την 1η Μάρτη 1948. Η εκδήλωση, όπως τόνισαν οι ομιλητές, «αποτελεί υποχρέωση μνήμης και σεβασμού γι' αυτούς που με τη ζωή τους αντιστάθηκαν στην υποδούλωση της ψυχής, στα πολιτικά σχέδια των Αγγλοαμερικανών και των εδώ υποτακτικών τους».

Πολλοί αγωνιστές συναντήθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από 52 χρόνια. Η συγκίνηση μεγάλη. Η χαρά και η λύπη ανάμεικτη στα πρόσωπα των επιζώντων των στρατοπέδων του κολασμένου νησιού και ιδιαίτερα του Α΄ Τάγματος Σκαπανέων.

Ο ΓΓ του παραρτήματος Χρ. Καρόπουλος, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους παλιούς Μακρονησιώτες αγωνιστές, που ακόμα και σήμερα είναι δραστήριοι στις επάλξεις πάντα του λαϊκού κινήματος.

Στη συνέχεια ο επίτιμος πρόεδρος του παραρτήματος Σ. Καρασάββας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συνθήκες ζωής των κρατουμένων: «αν μπορούσε να ονομαστεί "ζωή" η εκεί κατάστασή μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Γ. Ραφαηλίδης με ιδιαίτερη συγκίνηση είπε: «Ο ξερόβραχος της Μακρονήσου από φριχτό κολαστήριο, στο οποίο εφαρμόστηκαν φοβερά βασανιστήρια, για τον εξανδραποδισμό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, κατέληξε να μετατραπεί σε κάστρο απόρθητο καθολικής και γιγάντιας Αντίστασης. Από "Κρανίου τόπος" και "Γολγοθάς" όπου θυσιάστηκαν εκατοντάδες και χιλιάδες λεβέντες της γενιάς μας, αναδείχτηκε σε τόπο ανάστασης και θριάμβου των αγωνιστών της».

Τέλος, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης, τονίστηκε μεταξύ άλλων: «οι συνθήκες που ζούμε σήμερα δείχνουν πως πάλι, φανερά πλέον, αγγλοαμερικανικές δυνάμεις, προσπαθούν να επιβάλουν τις θελήσεις τους με την υποδούλωση των λαών. Συνθήκες που μας υποχρεώνουν να μην ξεχνάμε τους νεκρούς συναγωνιστές μας της Μακρονήσου».

Mονόπλευρη παρουσίαση

Στο ζήτημα της μονόπλευρης παρουσίασης του θέματος, στη σχετική συνεδρίαση που οργανώθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ύστερα από πρόσκληση των ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) με θέμα «Διεθνής ταξιαρχία, σώμα ξένων εθελοντών στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού, εφοδιασμός με τρόφιμα και όπλα από το εξωτερικό», αναφέρεται με παρέμβασή του ο Σπύρος Διλιντάς, υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος έλαβε μέρος στις τριήμερες συνεδρίες, επισημαίνοντας τα παρακάτω για την εισήγηση της Φ. Κωνσταντοπούλου, διευθύντριας του ΥΠΕΞ:

«Κύριοι, εκπροσωπώ την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και μ' αυτήν την ιδιότητά μου θέλω να επισημάνω την παράλειψη - σκόπιμη ή μη - των ΑΣΚΙ να μην είναι μεταξύ των εισηγητών και μελετητές που ανήκουν στο δικό μας χώρο και σ' αυτόν του ΚΚΕ, οι οποίοι άμεσα και έμμεσα έχουν βιώσει τον εμφύλιο πόλεμο. Οι απόψεις τους και τα ντοκουμέντα τους οπωσδήποτε θα αφαιρούσαν τη μονόπλευρη - κατά την άποψή μας - έρευνα του θέματος που συζητείται εδώ και για το οποίο ανέπτυξαν τις θέσεις τους είκοσι (20) εισηγητές. Οι απόψεις μας θα ολοκλήρωναν την επιστημονική και ιστορική έρευνα του θέματος, για το οποίο δεν ακούστηκε λέξη για το ποιος προετοίμασε το δικό μας εμφύλιο πόλεμο.

Επισημαίνω ότι η εισηγήτρια κ. Κωνσταντοπούλου, διευθύντρια του ιστορικού αρχείου ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε σε πλήθος εμπιστευτικών αναφορών που επιβεβαιώνουν την ανά την υφήλιο - μέχρι και την Περσία - στρατολόγηση και συγκρότηση Διεθνών Ταξιαρχιών που μάχονταν ή θα μάχονταν στο πλευρό του ΔΣΕ. Σε 43.858 άνδρες αναβιβάζει τους διεθνιστές και σε πολλές καραβιές με κάθε είδους οπλισμό και τρόφιμα, που ξεκινούσαν από λιμάνια Ιταλίας, Ισπανίας, Σερβίας κλπ., τη βοήθεια.

Δεν είπε όμως λέξη για τις εμπιστευτικές εντολές του Forein Office που αφορούσαν στο ρόλο που ανέθεταν οι Αγγλοι στον εκλεκτό τους Γεώργιο Παπανδρέου για την οπωσδήποτε παγίδευση και συντριβή του Ελληνικού ΕΑΜικού Απελευθερωτικού Κινήματος, την ωμή στρατιωτική επέμβαση των αγγλικών Ενόπλων Δυνάμεων, την κυνική προτροπή του Τσόρτσιλ "σκοτώστε τους, σκοτώστε τους" και τις οδηγίες του στους στρατιώτες του να συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε εχθρική χώρα.

Δεν αναφέρθηκε στις χιλιάδες των αμερικανικών στρατιωτικών συμβούλων που στελέχωναν τον κυβερνητικό στρατό και που αυτοί αποτελούσαν τη μόνη ξένη Ταξιαρχία που εμάχετο στο πλευρό των κυβερνητικών, ούτε και για την μπόλικη στρατιωτική βοήθεια σε όπλα, πολεμικές μηχανές και πολεμοφόδια που ξεφορτώνονταν στα ελληνικά λιμάνια.

Αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι οι περισσότεροι αξιωματικοί του κυβερνητικού στρατού και χιλιάδες στρατιώτες του υπήρξαν ταγματασφαλίτες, συνεργάτες των κατακτητών, φανατικοί αντικομμουνιστές, όχι απόντες μόνο από τον εθνικό απελευθερωτικό παλμό του ελληνικού λαού, αλλά κήρυκες της υποταγής στον Αξονα.

Συγκρίνετε, λοιπόν, κύριοι σύνεδροι, τις κατά φαντασίαν και για λόγους προπαγάνδας Διεθνείς Ταξιαρχίες, που ενίσχυαν τον ΔΣΕ, με τους χιλιάδες Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους και τις τεράστιες ποσότητες όπλων και πολεμοφοδίων, για να συμπεράνετε το ποιοι προκάλεσαν και εμάκρυναν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο».

Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων, συγκαλεί την Κυριακή 26-3-2000, στις 10.30 πμ, την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, στο σπίτι της ΕΠΟΝ( Δ. Πλακεντίας 3).
  • Το Παράρτημα Παλαιού και Νέου Ψυχικού της ΠΕΑΕΑ συγκαλεί την Κυριακή 26-3-2000, στις 11 πμ, στο ΜΕΟ (25ης Μαρτίου 19 - Ν. Ψυχικό) απολογιστική γενική συνέλευση.
Συνεστιάσεις
  • Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν τις ετήσιες συνεστιάσεις τους:
  • Βέροιας, ψυχαγωγική βραδιά, με δημοτικούς, ποντιακούς και λαϊκούς χορούς, αύριο Σάββατο 25-3-2000, στις 8.30 μμ, στο κέντρο «Καντίδης». Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 23.969.
  • Μακρυνείας - Θέρμου αύριο Σάββατο 25-3-2000, στις 8 μμ, συνεστίαση, για να γιορτάσει τα 57χρονα της ΕΠΟΝ, στο κέντρο «Αράκυνθος» στις Παπαδάτες.
  • Βύρωνα την Κυριακή 26-3-2000, στη 1 το μεσημέρι, στο κέντρο «ΑΣΤΡΑ» στο χώρο του Θεάτρου «ΒΡΑΧΩΝ» του Δήμου Βύρωνα.
  • Αιγάλεω την Κυριακή 26-3-2000, στις 10.30 πμ, στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου «Γιάννης Ρίτσος».

Ομάδα Επιζώντων Αγωνιστών της μάχης που έγινε στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας το Φλεβάρη του 1944, από το Τάγμα 2-34 του ΕΛΑΣ ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής για την κατάληψη της Αμφισσας, τίμησε την επέτειο αυτής της ιστορικής μάχης, όπου υπάρχει και αναμνηστική πλάκα, με εκδήλωση που διοργάνωσε στις 12-3-2000, απ' όπου και η φωτογραφία του Γ. Λιονάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ