ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέος Γκρέκο στην Πινακοθήκη

Μετά τη «Συναυλία των Αγγέλων» (1932) και τον «Αγιο Πέτρο» που αποκτήθηκε πριν πέντε περίπου χρόνια, ένα ακόμη έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου προστίθεται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης. Πρόκειται για την «Ταφή του Χριστού» (περίπου 1568 - 1570), αυγοτέμπερα και ελαιογραφία σε ξύλο, το οποίο αγόρασε η Εθνική Πινακοθήκη στην τιμή των 700.000 δολαρίων. Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, «το έργο ανήκει στη βενετική περίοδο δημιουργίας του Γκρέκο και αποτελεί "γέφυρα" μεταξύ Κρήτης - Ρώμης και Τολέδο. Χαρακτηρίζεται από δυνατό και ελεύθερο σχέδιο, πλούσιο χρώμα και από το βαθύ συναίσθημα που διαποτίζει το έργο του μεγάλου δημιουργού».

«Η ταφή του Χριστού» πέρασε από μεξικανική συλλογή σε Γάλλο συλλέκτη το 19ο αιώνα. Αγοράστηκε σε δημοπρασία των Κρίστις της Νέας Υόρκης από τον Στάνλεϊ Μος, ενώ πρόσφατα πέρασε στην ιδιοκτησία του οίκου Ντ. Τζονς, απ' όπου και αγοράστηκε από την Εθνική Πινακοθήκη. Το έργο παρουσιάστηκε πέρυσι στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελ Γκρέκο, ταυτότητα και μεταμόρφωση», ενώ έχουν αναφερθεί σ' αυτό γνωστοί ερευνητές του έργου του Γκρέκο. Ανάμεσά τους οι: Τζ. Λοπέρα, Π. Σάντσεζ, Ντ. Ντέιβις, Τζ. Μιλίκουα. Το έργο θα εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη από τις 6 του Απρίλη.

Η φιλοπόλεμη «ενημέρωση»

Ο Πέτερ Χάντκε
Ο Πέτερ Χάντκε
Μια ενδιαφέρουσα, διήμερη συνάντηση με θέμα «Πόλεμος και Ενημέρωση. Η εμπειρία του Κοσσυφοπεδίου» διοργανώνει η ΕΣΗΕΑ, την Τετάρτη (29) και την Πέμπτη (30 Μάρτη). Προσκεκλημένοι της ΕΣΗΕΑ είναι ο διάσημος Αυστριακός θεατρικός συγγραφέας Πέτερ Χάντκε, ο πρώτος- και ο μόνος εκτός του ομοτέχνου του Αγγλου Χάρολντ Πίντερ- Ευρωπαίος διανοούμενος που, κατ' επανάληψη στη διάρκεια του πολέμου, ύψωσε φωνή καταγγελίας κατά του ΝΑΤΟ και διαμαρτυρίας για τη δολοφονική εισβολή και επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Συμμετέχουν επίσης οι δημοσιογράφοι Ρόμπερτ Φισκ («The Independent»), Φίλιπ Νάιτλι («Sunday Times»), Τζον Πίλτζερ («The New Statesman») και Ηβ - Ανν Πρέντις («The Times»).

Στη διάρκεια του διημέρου θα εξεταστεί ο τρόπος, με τον οποίο υποτίθεται «ενημερώθηκε» η διεθνής κοινή γνώμη τις ημέρες του πολέμου, αλλά και ο τρόπος «ενημέρωσης» σε όλες τις κρίσιμες περιόδους για τον πλανήτη.

Την Τετάρτη (11πμ) ο Πέτερ Χάντκε θα μιλήσει με θέμα «Ο πόλεμος είναι καρκίνος. Ρεπορτάζ από τους "δικούς" μας πολέμους». Ο Π. Χάντκε είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γερμανόφωνης δραματουργίας και πεζογραφίας

Την Πέμπτη (11πμ) θα μιλήσουν: Ο Φίλιπ Νάιτλι, ο οποίος έχει συγγραφικό έργο σχετικά με τον πόλεμο του Κόλπου και την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, με θέμα «Κοσσυφοπέδιο: Θρίαμβος για τους στρατιωτικούς, καταστροφή για τη δημοσιογραφία». Η Ηβ - Ανν Πρέντις, η οποία τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει στα Βαλκάνια με δραματικές εμπειρίες με θέμα «Ο πόλεμος μιας γυναίκας: Η άποψή μου για τον πόλεμο άλλαξε όταν με βομβάρδισε το ΝΑΤΟ». Και ο Τζον Πίλτζερ, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ για την Καμπότζη και το Ανατολικό Τιμόρ, με θέμα «Λογοκρισία διά παραλείψεων: Ο έλεγχος της σκέψης στις ευρισκόμενες σε εμπόλεμη κατάσταση ελεύθερες κοινωνίες».

Οι Ελληνορωσικές σχέσεις ανά τους αιώνες

«Η οδός Νικόλσκι», έργο του Α. Μ. Βασνέτσοφ
«Η οδός Νικόλσκι», έργο του Α. Μ. Βασνέτσοφ
Μία σημαντική έκθεση με τίτλο «Ελληνες στη Μόσχα» εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Παπαρρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος). Πρόκειται για μια παρουσίαση των στενών και πολύμορφων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, μέσω αυθεντικών αντικειμένων από τις συλλογές του «Μουσείου Ιστορίας» της Μόσχας, τα περισσότερα από τα οποία βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός της ρωσικής πρωτεύουσας.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν ο διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Δ. Μιχαλόπουλος, η Γκαλίνα Ιβάνοβνα Βεντερνίκοβα, διευθύντρια του Μουσείου Ιστορίας της Μόσχας , η Ιντέγια Αντρέγιεβνα Μπαλακάγιεβα, στέλεχος των Ρωσικών Κρατικών Αρχείων και η Ιρίνα Σμάγκινα, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Μουσείου Ιστορίας της Μόσχας.

Ο Δ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι η έκθεση περιλαμβάνει τρία σκέλη. Την συμβολή των Ελλήνων στην διαμόρφωση του ρωσικού κράτους και της ρωσικής εκκλησίας, τον απόηχο της ελληνικής επανάστασης του '21 στην Ρωσία και το πλούσιο αρχειακό υλικό ελληνικών εγγράφων που βρίσκονται στα κρατικά αρχεία της Ρωσίας και που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, μέχρι την ελληνική επανάσταση.

Η Γκαλίνα Βεντερνίκοβα αναφέρθηκε στις παραδοσιακές, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις των δύο μουσείων, «όπως παραδοσιακές είναι και οι σχέσεις των δύο λαών». Αυτές οι σχέσεις αντικατοπτρίζονται στα ιστορικά αρχεία της Ρωσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τον 16ο αιώνα που γίνονται ιδιαίτερα στενές.

Η Ιρίνα Σμάγκινα αναφέρθηκε στην ιστορία της εμφάνισης των πρώτων ελληνικών βιβλίων στην Μόσχα, τα οποία έφτασαν εκεί - φορτωμένα σε 70 άμαξες(!) - με την μορφή «προίκας» της Ζωής (Σοφίας) Παλαιολογίνας - ανιψιάς του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα - όταν το 1472 παντρεύτηκε τον μετέπειτα τσάρο, Ιβάν Γ'.

Τέλος, η Ιντέγια Μπαλακάγιεβα αναφέρθηκε εκτενώς στο ρώσικο αρχειακό υλικό ελληνικών εγγράφων που καλύπτουν την περίοδο από το 1509 μέχρι το 1718 και περιλαμβάνουν αλληλογραφία, ντοκουμέντα για τις διμερείς επαφές της περιόδου κ.ά.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μάη και θα είναι ανοιχτή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο από τις 9 πμ μέχρι τις 1.30 μμ.

Ντοκιμαντέρ - καταγραφή ιδεών

Νέα αυλαία ανοίγει, σήμερα, το 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - «Εικόνες του 21ου αιώνα», που συνδιοργανώνουν το ΥΠΠΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΤ3 και του «Μedia Desc Hellas». Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 31 του Μάρτη, στις αίθουσες «Ολύμπιον Ι», «Παύλος Ζάννας» («Ολύμπιον ΙΙ») και «Αλέξανδρος».

Περισσότερες από 70 ταινίες ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο ανοίγουν ένα παράθυρο αλήθειας στην ιστορία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ απαρτίζεται από τις ενότητες: «Οψεις του κόσμου», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα - Ανθρώπινες Διαδρομές», «Μικρές Αφηγήσεις», «Μουσική Μέσα από το Φακό», «Τσιγγάνοι - Ζωές δίχως σύνορα», «Αφιερώματα», «Εικόνες μιας χώρας - Καναδάς», «Σκιές στη Νύχτα».

Μετά την τελετή έναρξης που θα γίνει στην αίθουσα «Ολύμπιον ΙΙ» (8.30μμ) θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Μ' αρέσουν οι καρδιές σαν τη Δική μου - Μάρκος Βαμβακάρης» του Γιώργου Ζέρβα. Πρόκειται για ένα στοχαστικό πορτρέτο του μεγάλου ρεμπέτη που άφησε μια πλούσια παρακαταθήκη. Η ταινία του Γιώργου Ζέρβα, μέσα από την περίπτωση του Μάρκου Βαμβακάρη, εξετάζει την ιδιαιτερότητα των ρεμπετών και τη σχέση τους με την υπόλοιπη κοινωνία.

Στο πλαίσιο της ενότητας «Αφιερώματα», το Φεστιβάλ θα τιμήσει τον Τάσο Ψαρρά, τον Θεσσαλονικιό δημιουργό, που εδώ και τρεις δεκαετίες υπηρετεί το χώρο με συνέπεια, προβάλλοντας δύο από τις πρόσφατες ταινίες - ντοκιμαντέρ που έχει γυρίσει, καθώς και τον Ολλανδό Γιόχαν βαν ντε Κιούκεν, ο οποίος θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις. Τιμώντας το έργο και την προσφορά των δύο σκηνοθετών, το Φεστιβάλ θα τους απονείμει Ειδικό Βραβείο.

Παράλληλα, σε συνδιοργάνωση με τη ΝΕΤ θα πραγματοποιηθεί «Αγορά Ντοκιμαντέρ», με στόχο να καλύψει τους συγκεκριμένους τομείς εμπορικής δραστηριότητας που απαιτούν οι ανάγκες των τηλεοπτικών δικτύων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, καθώς και το Pitching Forum 2000, στο οποίο οι Ελληνες παραγωγοί θα παρουσιάσουν, με συναδέλφους τους των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης, πρότζεκτς σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών και ελληνικών σταθμών.

Στο ΣΕΗ η σύμβαση

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, περισσότερο από 6 ώρες, την Τρίτη το βράδυ, μεταξύ της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΚΘΒΕ και εκπροσώπων του ΣΕΗ, για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ηθοποιών που εκκρεμεί, επιτεύχθηκαν κάποιες συμφωνίες. Τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο πλευρών, τέθηκαν σε συζήτηση σε γενική συνέλευση των εργαζομένων ηθοποιών του ΚΘΒΕ, που πραγματοποιήθηκε προχτές απόγευμα. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα πάρει σήμερα το ΔΣ του ΣΕΗ.

Για το '21

Με αφορμή την επέτειο της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του '21 το Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει σήμερα (18.45) εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισήγηση του πρύτανη, καθηγητή Κωνσταντίνου Α. Δημόπουλου, και ομιλία του προέδρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 στην ελληνική δραματουργία». Στο μουσικό μέρος της βραδιάς θα συμμετάσχει η Χορωδία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Με συναυλία της Γιώτας Βέη και του συγκροτήματός της, αύριο (6 μ.μ.), στην πλατεία Τερζάκη (Ανω Ιλίσια) θα ολοκληρωθούν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ζωγράφου. Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με ιστορικά και ηρωικά τραγούδια - ύμνο στους αγώνες του ελληνικού λαού.
  • Με αφιέρωμα στο Γέρο του Μοριά κορυφώνεται ο γιορτασμός της εθνικής επετείου στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας. Στις 6.30 μ.μ., στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο «Νίκης 2ου Λυκείου» (Σισύλου 16) το Λύκειο Ελληνίδων Τριπόλεως, το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Μεσολογγίου, χορευτικά της Σχολής Παραδοσιακών Χορών και η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Δήμου Αγ. Βαρβάρας παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ