Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η φιλοπόλεμη «ενημέρωση»

Ο Πέτερ Χάντκε
Ο Πέτερ Χάντκε
Μια ενδιαφέρουσα, διήμερη συνάντηση με θέμα «Πόλεμος και Ενημέρωση. Η εμπειρία του Κοσσυφοπεδίου» διοργανώνει η ΕΣΗΕΑ, την Τετάρτη (29) και την Πέμπτη (30 Μάρτη). Προσκεκλημένοι της ΕΣΗΕΑ είναι ο διάσημος Αυστριακός θεατρικός συγγραφέας Πέτερ Χάντκε, ο πρώτος- και ο μόνος εκτός του ομοτέχνου του Αγγλου Χάρολντ Πίντερ- Ευρωπαίος διανοούμενος που, κατ' επανάληψη στη διάρκεια του πολέμου, ύψωσε φωνή καταγγελίας κατά του ΝΑΤΟ και διαμαρτυρίας για τη δολοφονική εισβολή και επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Συμμετέχουν επίσης οι δημοσιογράφοι Ρόμπερτ Φισκ («The Independent»), Φίλιπ Νάιτλι («Sunday Times»), Τζον Πίλτζερ («The New Statesman») και Ηβ - Ανν Πρέντις («The Times»).

Στη διάρκεια του διημέρου θα εξεταστεί ο τρόπος, με τον οποίο υποτίθεται «ενημερώθηκε» η διεθνής κοινή γνώμη τις ημέρες του πολέμου, αλλά και ο τρόπος «ενημέρωσης» σε όλες τις κρίσιμες περιόδους για τον πλανήτη.

Την Τετάρτη (11πμ) ο Πέτερ Χάντκε θα μιλήσει με θέμα «Ο πόλεμος είναι καρκίνος. Ρεπορτάζ από τους "δικούς" μας πολέμους». Ο Π. Χάντκε είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γερμανόφωνης δραματουργίας και πεζογραφίας

Την Πέμπτη (11πμ) θα μιλήσουν: Ο Φίλιπ Νάιτλι, ο οποίος έχει συγγραφικό έργο σχετικά με τον πόλεμο του Κόλπου και την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, με θέμα «Κοσσυφοπέδιο: Θρίαμβος για τους στρατιωτικούς, καταστροφή για τη δημοσιογραφία». Η Ηβ - Ανν Πρέντις, η οποία τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει στα Βαλκάνια με δραματικές εμπειρίες με θέμα «Ο πόλεμος μιας γυναίκας: Η άποψή μου για τον πόλεμο άλλαξε όταν με βομβάρδισε το ΝΑΤΟ». Και ο Τζον Πίλτζερ, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ για την Καμπότζη και το Ανατολικό Τιμόρ, με θέμα «Λογοκρισία διά παραλείψεων: Ο έλεγχος της σκέψης στις ευρισκόμενες σε εμπόλεμη κατάσταση ελεύθερες κοινωνίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ