ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαυρογιαλούρος του ... εκσυγχρονισμού

Προεκλογικές υποσχέσεις, προς άγραν αγροτικών ψήφων, του Κ. Σημίτη, χτες, στη Λάρισα και ψεύδη για το ανύπαρκτο έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Σαν ...Μαυρογιαλούρος του εκσυγχρονισμού εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης, μιλώντας χτες βράδυ στην προεκλογική συγκέντρωση μεταφερόμενων οπαδών του ΠΑΣΟΚ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μια συγκέντρωση, που, παρά το γεγονός ότι έγινε κινητοποίηση να έρθουν οπαδοί από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, αλλά και άλλες, εκτός Θεσσαλίας περιοχές, ήταν μικρή σε όγκο συγκριτικά, άνευρη, χωρίς παλμό, που έδειξε ότι ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας έχει γυρίσει την πλάτη του στο ΠΑΣΟΚ.

Χωρίς να μπορεί να κρύψει την έκδηλη αγωνία του και το φόβο του ΠΑΣΟΚ για το τι του επιφυλάσσουν οι Θεσσαλοί αγρότες στην κάλπη, ο πρωθυπουργός προχώρησε σ' ένα «ξέσπασμα» προεκλογικών υποσχέσεων προς την αγροτιά και, ταυτόχρονα, σ' ένα ντελίριο ψευδών περί δήθεν έργου της κυβέρνησής του στη Θεσσαλία.

Ο Κ. Σημίτης, λες και μιλούσε σε συγκέντρωση ανήξερων γιάπηδων του Χρηματιστηρίου, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έδωσε μάχες στην ΕΕ υπέρ των αγροτών και τις κέρδισε όλες! Δε δίστασε, μάλιστα - εμφανιζόμενος σαν τον εγκληματία που εκθειάζει την απεγνωσμένη αντίσταση των θυμάτων του - να χαρακτηρίσει τους Θεσσαλούς αγρότες πρωτοπορία των αγώνων της αγροτιάς (!), χωρίς, βεβαίως, ν' αναφέρει ότι αυτοί οι αγωνιστές αντιμετωπίστηκαν από τον ίδιο και την κυβέρνησή του σαν εχθροί, μόνο και μόνο επειδή πάλεψαν για το ψωμί τους και το δίκιο τους, κυνηγήθηκαν από τα ΜΑΤ και σέρνονται κατά χιλιάδες στα «αγροτοδικεία», όπου και καταδικάζονται. «Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε και παραμένει κατ' εξοχήν αγροτικό κόμμα», είπε ο Κ. Σημίτης, χωρίς ντροπή! Και άρχισε ν' αραδιάζει υποσχέσεις: Για τον Αχελώο πάλι(!) για το Σμόκοβο, για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος από τον «πακτωλό» των χρημάτων που έρχονται από την ΕΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο βαμβάκι, όχι για ν' απολογηθεί για την κυβερνητική απόφαση διοικητικού περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, αλλά για να εκθειάσει, ως ωφέλιμο για τους αγρότες, ένα μέτρο που οδηγεί στο ξερίζωμα της πλέον δυναμικής καλλιέργειάς τους, στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ήδη πενιχρού εισοδήματός τους.

Παίρνοντας φόρα, ο πρωθυπουργός μίλησε για «κοσμογονία έργων» που, όπως ισχυρίστηκε, άλλαξαν τη Θεσσαλία, φέρνοντας την ανάπτυξη και την ευημερία. Κι άρχισε ν' αραδιάζει νούμερα δισεκατομμυρίων, που δίνονται από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στην Περιφέρεια. Μόνο, που, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, αυτά τα χρήματα δεν πάνε για την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά για τη μετατροπή της σε «στρατηγικό κόμβο των διεθνών μεταφορών και επικοινωνιών». Δηλαδή, με άλλα λόγια, το σύνολο σχεδόν των χρημάτων που θα δοθούν θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των διαμετακομιστικών αναγκών και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και δη του ευρωπαϊκού. «Εριξε», βεβαίως κι άλλες προεκλογικές υποσχέσεις ο Κ. Σημίτης, - όπως, π.χ., για πτήσεις Τσάρτερ από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας, (άντε όλο με «τσάρτερ» θα μετακινούνται πλέον οι κάτοικοι των χωριών της Θεσσαλίας...) - και, ταυτόχρονα, προσπάθησε να παρουσιάσει ως μεγάλο κυβερνητικό έργο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο που υπολειτουργεί, το σιδηρόδρομο που ξηλώθηκε, ή τα ...σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης για την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει βάναυσα τη Λάρισα και το Βόλο.

Μιλώντας στη Λάρισα, στην καρδιά της ελληνικής αγροτιάς, ο Κ. Σημίτης για ένα μόνο έπεισε: Οτι, αν το ΠΑΣΟΚ ξανακερδίσει τις εκλογές και συνεχίσει ο ίδιος να είναι πρωθυπουργός, η αγροτιά της Θεσσαλίας κι όλης της Ελλάδας θα προχωρήσει πιο γοργά στο δρόμο του ξεκληρίσματός της.

«Ζητώ από όλους σας μια μεγάλη πλειοψηφία, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με σιγουριά και ελπίδα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον», είπε ο πρωθυπουργός. Οι αγρότες της Θεσσαλίας δε θα του κάνουν τη χάρη, όσο κι αν ο Κ. Σημίτης επέμεινε να φωνάζει από το προεκλογικό μπαλκόνι - ως άλλος Α. Παπανδρέου - ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αγροτιάς και το αίμα νερό δε γίνεται». Διότι κανένα άλλο αίμα, παρά μόνο αυτό που χύθηκε στο Κιλελέρ, δε συνδέει τους αγρότες με τα κόμματα - απογόνους των τσιφλικάδικων κομμάτων, όπως είναι και το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που λειτουργεί σαν «επιστάτης» και «μπάστακας» της ΕΕ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το βάρος στο φιλολαϊκό προσωπείο

Δεν βρήκε όμως να πει ούτε μια λέξη για τις καταστροφικές αποφάσεις της συνόδου κορυφής στη Λισαβόνα, ακριβώς γιατί τις αποδέχεται πλήρως

Στην προβολή του φιλολαϊκού προσωπείου της εστιάζει την προπαγανδιστική εκστρατεία τις τελευταίες δύο βδομάδες η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί στους «αναποφάσιστους» κυρίως πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, όμως δεν μπορεί να αποκρύψει τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της, ταυτόσημη με αυτή που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λαλίστατος Κ. Καραμανλής δε βρήκε όλες τις προηγούμενες μέρες να πει μια κουβέντα για τη σύνοδο κορυφής στη Λισαβόνα, ακριβώς γιατί αποδέχεται πλήρως - και έχει ήδη ενσωματώσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ - όλες τις αποφάσεις της ΕΕ για την επιβολή του «αμερικανικού μοντέλου» στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό. Δε διστάζει όμως την ίδια στιγμή, δημαγωγώντας ασύστολα, να διακηρύσσει στις ομιλίες του ότι η ψήφος στο κόμμα του σημαίνει «όχι στην ανεργία και τη φτώχεια»!

Στη Ρηγίλλης γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ενότητα της παράταξης που έχει επιτευχθεί δεν αρκεί για ν' ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία και γι' αυτό τις επόμενες μέρες στο στόχαστρο θα βρεθούν οι «ταλαντευόμενοι» ψηφοφόροι. Οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι, εκτιμούν στη ΝΔ, είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αποφασισμένοι να το καταψηφίσουν αλλά δεν το εκφράζουν δημόσια. Με βάση αυτό ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και είναι «πρώτη δύναμη και μάλιστα με διαφορά». Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ περιμένει την «επικοινωνιακή αντεπίθεση» της κυβέρνησης αλλά δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να τους ακολουθήσουν στη δημιουργία συνθηκών πόλωσης γιατί κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τον εκλογικό τους στόχο. Αντίθετα θα εντείνουν τη διαφημιστική καμπάνια για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα γιατί αυτά πιστεύουν ότι θα επηρεάσουν καθοριστικά την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής σε ομιλία του χθες στο Αγρίνιο αποφάνθηκε ότι «η μάχη έχει ήδη κριθεί» και προεξόφλησε πως «ό,τι κι αν κάνουν, κερδίζουμε τις εκλογές». Ομολογώντας έμμεσα πλην σαφώς τη σύμπλευσή του με τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, ο πρόεδρος της ΝΔ επικεντρώνει την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης στην αλαζονεία και καθεστωτική της αντίληψη, ενώ ταυτόχρονα διατυμπανίζει ότι το κόμμα του είναι ο αυθεντικός εκφραστής της ΟΝΕ και «κόμμα του φιλελευθερισμού... και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Παράλληλα, προσβλέπουν στην τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ Σημίτη - Καραμανλή στις 30 Μάρτη, στην οποία φυσικά θα συμμετέχει ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά την αρχική θεατρινίστικη άρνηση εκ του ασφαλούς και τις φραστικές επιφυλάξεις που εξέφρασε για τη μη συμμετοχή των αρχηγών των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το μήνυμα ότι η ΝΔ μπορεί και πρέπει να κερδίσει τις εκλογές απηύθυνε ο Κ. Μητσοτάκης στην πρώτη προεκλογική ομιλία του στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Ο επίτιμος πρόσφερε τη συνδρομή του στη γενικότερη προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να πλασάρει το κόμμα της ως κόμμα του μεσαίου χώρου, λέγοντας ότι «η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, που εκφράζει όλο το χώρο, από τις παρυφές της Αριστεράς ίσαμε ολόκληρη τη Δεξιά, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που εκφράζει στην ουσία το μεσαίο χώρο».

ΤΗΛΕΤΥΦΛΩΣΗ
Τρικυμία εν κρανίω με τα «ώριμα δικαιώματα»...

ΛΟΙΠΟΝ, πολύ μεγάλη ζημιά έχει κάνει αυτός ο Σημίτης, στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στα «πρωτοκλασάτα», με εκείνο το... εμπνευσμένο για τα «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», που πέταξε στις τελευταίες δηλώσεις του για το ασφαλιστικό. Δε γίνεται - για να καταλάβετε- να είσαι στέλεχος του Κινήματος και να εμφανιστείς σε τηλεοπτικό πάνελ, αν πρώτα δεν έχεις μελετήσει Μπαμπινιώτη, Κακριδή και άλλους γλωσσολόγους, για να την ερμηνεύσεις αυτή τη φράση.

ΓΙΑ του λόγου το αληθές, ενδεικτική ήταν η παρουσία στην εκπομπή «Εκλογές 2000» στον ΑΛΦΑ, του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κλήθηκε και αυτός να... ερμηνεύσει το χρησμό! Είπε, λοιπόν, πως ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι αυτά «που μπορεί να τα αλλάξεις στους νέους»,(!), προσθέτοντας πως «το θέμα θα λυθεί στη βάση των δεδομένων, που θα προκύψουν από τις αναλογιστικές μελέτες»... Τότε θα συζητήσουμε και θα δούμε! Δηλαδή «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα».

ΑΠΟ το «μετερίζι» της εκπομπής του «Seven X», «Με Αποψη», άλλο στέλεχος του Κινήματος, ο Βασίλης Κεδίκογλου έδινε τη δική του... μάχη της ερμηνείας της φράσης... κλειδί. Τι μας είπε αυτός; Οτι οι ασφαλισμένοι «θα παίρνετε μεγαλύτερη σύνταξη», αφού «θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια», καθώς και ότι υπάρχουν «ώριμα δικαιώματα για πρόωρη σύνταξη και ώριμα για κανονική»... Τόσο καλά!. Δε μας εξήγησε όμως γιατί, αφού σκέπτεται τέτοιες τρομερές βελτιώσεις ο πρωθυπουργός, δε μας τις ανακοίνωσε προεκλογικά, ώστε να εισπράξει και αυτός το κάτι τι του. Μήπως ντρέπεται; `Η μήπως φοβήθηκε μπας και χαρακτηριστεί... λαϊκιστής;

ΝΑ γυρίσουμε όμως στον Ακη, που εκεί στον ΑΛΦΑ, κοντραρίστηκε... άγρια για το ασφαλιστικό με τον Μιλτιάδη Εβερτ και απολογήθηκε επί του θέματος, λέγοντας πως «δεν υπήρχε λόγος η κυβέρνηση να ασχοληθεί νωρίτερα με το ασφαλιστικό, αφού έπρεπε πρώτα να κοιτάξουμε την ανάπτυξη»! Α, τώρα μάλιστα. Αφού έκλεισαν σωρηδόν επιχειρήσεις, αφού προώθησαν τη μερική απασχόληση και τη μαύρη εργασία, αφού οδήγησαν στο λουκέτο ομαδικά τους μικρομεσαίους και αύξησαν την ανεργία, θα έρθουν τώρα να μας πουν ότι τα ταμεία είναι ελλειμματικά, επομένως...

ΟΣΟ για τον Εβερτ, αυτός υποστήριξε ότι η λύση στο ασφαλιστικό βρίσκεται στην αύξηση της απασχόλησης με την ταυτόχρονη αύξηση του ΑΕΠ. Και πώς σκέφτεται να το κάνει, δηλαδή, αυτό η ΝΔ; Με τις 300.000 θέσεις εργασίας που μας είχαν υποσχεθεί επί Μητσοτάκη ή -κατά τα πρότυπα του αρχηγού της- θα τοποθετηθούν οι άνεργοι νέοι σε θέσεις μπάρμαν;

ΜΙΑ και αναφέραμε τους νέους, ο Εβερτ τούς έδωσε και μία ευχή: «Να μη βρεθούν στις κομματικές αντιπαραθέσεις που βρεθήκαμε εμείς όταν ήμασταν νέοι». Εχει ένα δίκιο εδώ. Το παράδειγμα της πολιτικής ιστορίας του Εβερτ, ιδίως όταν ήταν νέος, οπωσδήποτε δεν είναι και το καλύτερο.

ΚΑΙ με το 35ωρο... είναι, άμα λάχει, ο Θ. Κατσανέβας, μόνο που -όπως έσπευσε να προσθέσει μιλώντας σε εκπομπή του «Α5»- «πρέπει να πιέσουμε να ξεκινήσει πρώτα από την Αμερική και να περάσει ύστερα σε άλλες αναπτυγμένες χώρες...».

Εδώ πότε το βλέπει, με το καλό, να... έρχεται;

ΣΤΟ ίδιο κανάλι, σε άλλη εκπομπή, ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, μοίραζε τις θέσεις εργασίας σαν τα «κουφέτα». Την τετραετία -λέει- που πέρασε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφτιαξε 220.000 νέες θέσεις, ενώ την τετραετία που έρχεται θα φτιάξει άλλες 300.000. Μόνο που έτσι που πάμε, θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να φτιάξει και παιδιά, γιατί δε θα φτάνουμε να τις καλύψουμε...

ΣΤΟ ίδιο κανάλι ο Γ. Δασκαλάκης του ΠΑΣΟΚ και ο Π. Παναγιωτόπουλος της ΝΔ, έριζαν επί ώρα για το ποιος θα τοποθετήσει καλύτερους μάνατζερ στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το... Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο -κατά τον κ. Δασκαλάκη, χάλασε ελαφρώς «γιατί το Μάαστριχτ μας έβαλε ασφυκτικό πλαίσιο»! Ενώ τώρα...

ΠΟΙΟΣ, παρακαλώ, έχει συντάξει το πρόγραμμα των πρώτων κυβερνητικών μέτρων της ΝΔ, το οποίο είναι κλειδωμένο στο συρτάρι του Κ. Καραμανλή; Ο Στέλιος Αργυρός, πρώην ευρωβουλευτής και -κυρίως- πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ!

Πρόγραμμα, με ονοματεπώνυμο δηλαδή, που καλά θα κάνει να μείνει για πάντα κλειδωμένο στα συρτάρια του Καραμανλή, γιατί καθόλου καλά δε μας βλέπω.

ΚΑΤΑ τα άλλα, τα γκάλοπ -τουλάχιστον αυτά που δημοσιεύονται- μας τελείωσαν, περνάμε στην βδομάδα του ντιμπέιτ (τι αγωνία και αυτή!), αλλά και στη δεύτερη φάση του «πολέμου» των διαφημιστικών σποτς της ΝΔ... Λαλιώτη τ' ακούς; Περιμένουμε απάντηση!

Ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής!

Η ΝΔ υπόσχεται να παρεμβαίνει συνεχώς για να υποστηρίζει στις γειτονικές κυβερνήσεις τις δραστηριότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών

Την άμεση και θεσμοθετημένη συμμετοχή των μεγαλοεπιχειρηματιών στην «εθνική» επιχείρηση οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης των βαλκανικών λαών, προτείνει η ηγεσία της ΝΔ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές την εύνοια των μεγάλων αφεντικών. Ταυτόχρονα, ο ρόλος της κυβέρνησης θα είναι να παρεμβαίνει διαρκώς στις κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών για να υποστηρίξει τις «μπίζνες» των επιχειρηματιών και μάλιστα δε θα διστάσει, όπως τονίζει, να χρησιμοποιήσει τους οικονομικούς μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες ως «όργανο εξωτερικής πολιτικής»!

Οι παραπάνω θέσεις της ΝΔ περιλαμβάνονται σε κείμενο της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων, το οποίο -όπως σημειώνει- κωδικοποιεί τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα σε κομματικές ημερίδες ο Κ. Καραμανλής. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που προτείνει η ΝΔ θα επιδιωχτεί «και η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου». Δεύτερη θεσμική παρέμβαση θα είναι να υπαχθούν στο υπουργείο Εξωτερικών οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο, όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο που υπογράφει ο γραμματέας διεθνών σχέσεων Γ. Βαληνάκης, για να δοθεί μια πολιτική στρατηγική στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την παρευξείνια ζώνη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της στρατηγικής είναι «η ενεργός συμπαράσταση της κυβέρνησης της ΝΔ με παρεμβάσεις στις ξένες κυβερνήσεις υπέρ των ελληνικών συμφερόντων». Δε νοείται, τονίζεται χαρακτηριστικά, χώρες που ζητούν την ελληνική συμπαράσταση να αποκρούουν συστηματικά την ελληνική επιχειρηματική παρουσία! Σε αυτό το πλαίσιο «και η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να είναι όργανο εξωτερικής πολιτικής(!). Συγκεκριμένα «τον αριθμό και την κατανομή των εποχιακών και άλλων μεταναστών θα τον αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση με τη βοήθεια των γειτονικών κυβερνήσεων, αλλά με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα»! Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη που θα έχει ως στόχο την «πολιτική αξιοποίηση» της συνολικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια αποστολή αυτής της υπηρεσίας θα είναι να καταγράφει και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το μέγεθος της συμβολής των επιχειρηματιών στην ανάπτυξη της καθεμιάς από τις γειτονικές χώρες, ώστε η κυβέρνηση «να είναι σε θέση να «μεταφράζει» την ελληνική συμβολή σε επιρροή και διπλωματικά ανταλλάγματα εκ μέρους των κρατών της περιοχής»! Βασικός στόχος παραμένει «η ανάληψη και υλοποίηση του ρόλου του μεσάζοντος -μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής- στην αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων που διοχετεύονται στα Βαλκάνια». «Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρουν επιτέλους στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο υπουργείο Εξωτερικών τον ενεργό συμπαραστάτη που χρειάζονται για τη δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό», τονίζεται στο έγγραφο.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Αντικαταστάσεις, μεταγραφές, διορθώσεις

Μέχρι και τις 7 Απρίλη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα εκλογικά βιβλιάρια ή να εκδώσουν νέα, στην περίπτωση που τα έχουν χάσει. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο οικείο Πρωτοδικείο, έχοντας μαζί τους ταυτότητα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες.

Οσοι δεν έχουν σελίδες στα εκλογικά τους βιβλιάρια, μπορούν να προσθέτουν καινούριες, στο οικείο Πρωτοδικείο, μέχρι και την ημέρα των εκλογών, δηλαδή την 9η Απρίλη. Η προσθήκη σελίδων μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ αρκεί η επίδειξη του εκλογικού βιβλιαρίου.

Μεταγραφές, διορθώσεις στοιχείων

Από τη Νομαρχία Αθηνών ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν καταθέσει το εκλογικό τους βιβλιάριο, για μεταγραφή, διόρθωση ή αντικατάσταση στοιχείων, μπορούν να το παραλάβουν προσωρινά από την υπηρεσία που το κατέθεσαν για να ψηφίσουν. Ακολούθως πρέπει να το παραδώσουν στην οικεία υπηρεσία, από τις 11 έως τις 15 Απρίλη το αργότερο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ή άλλο έγγραφο, που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους. Τα εκλογικά βιβλιάρια μπορούν να παραλάβουν και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

34 κόμματα μετέχουν στις εκλογές

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές της 9ης Απρίλη. Συνολικά, στις εκλογές θα συμμετέχουν 34 κόμματα. Εκτός από τα πέντε κόμματα της Βουλής (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ), συμμετοχή έχουν δηλώσει τα ακόλουθα:

Οικολόγοι Εναλλακτικοί, Κόμμα Φιλελευθέρων, Ενωση Κεντρώων, Λευκό, Ελληνικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΕΚ), ΚΚΕ (Μαρξιστικό - Λενινιστικό), Κόμμα Εργαζομένων Ελλήνων (ΚΟΕ.ΕΛ), Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΜΕ.ΡΑ., Μ-Λ ΚΚΕ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΑΚΕΠ Πολιτικό Αμεσο - Δημοκρατικό Κίνημα Ενεργών Πολιτών, Κόμμα Ελληνισμού, Αυτοδύναμο Κίνημα Εθνικής Πολιτικής (ΑΚΕΠ), Αυτοδύναμη Κίνηση Εργατικής Πολιτικής, Εθνική Συμμαχία, Δημοσθένης Βεργής Ελληνες Οικολόγοι, Ολυμπισμός, ΕΠΑΚ, Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΣΚΕ), Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Φύση - Κυνήγι - Ψάρεμα - Παράδοση), Χριστοπιστία, Οικονομικά Δυσαρεστημένοι Ελληνες, ΕΛΣΚΙ (Ελληνικό - Λευκό - Κίνημα - Σημερινής Ιδεολογίας), Κοινωνική Μέριμνα, Ανεξάρτητη Πολιτική Παρουσία, Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, Πρώτη Γραμμή, Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), Πανελλήνιο Δημοκρατικό Κόμμα Ειρήνης (ΠΑΔΗΚΕ), Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση και Ομοσπονδία Δημοκρατικών Κομμάτων.

ΠΑΣΟΚ
Με το βλέμμα στους ετεροδημότες

Ρυθμίζονται σήμερα οι τελευταίες λεπτομέρειες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την τηλεοπτική «μονομαχία» ανάμεσα στους Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή, που στην ουσία δε θα πρόκειται παρά για παράλληλους μονολόγους και αφού προηγουμένως έχει εξασφαλιστεί η απουσία των υπόλοιπων πολιτικών (το «ντιμπέιτ» θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη), ενώ, παράλληλα, από πλευράς κυβέρνησης το πρόγραμμα των προεκλογικών δραστηριοτήτων εστιάζεται στις κεντρικές προεκλογικές ομιλίες του πρωθυπουργού. Ο Κ. Σημίτης εντός της βδομάδας έχει προγραμματίσει ομιλίες σε Ρόδο, Χαλκίδα και Γιάννινα, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη.

Εκείνο που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ ρίχνουν πλέον όλες τις δυνάμεις που διαθέτουν για να μπορέσουν να κινητοποιήσουν τους ετεροδημότες και ψηφοφόρους στην επαρχία, από όπου τα μηνύματα που έρχονται είναι ανησυχητικά...

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι από σήμερα αναλαμβάνει ο Κ. Λαλιώτης το γνώριμο ρόλο του ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καθ' όλη τη διάρκεια των ημερών που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Η παρουσία του υπουργού σε αυτό το πόστο θα σηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα «αντιπαράθεσης» που θα επιχειρήσει να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ στις δυο βδομάδες που απομένουν, καθώς ο Κ. Λαλιώτης δεν είχε κρύψει τον... «πειρασμό» του ενδεχομένως να απαντήσει στις διαφημίσεις της ΝΔ, τις οποίες και είχε χαρακτηρίσει «γκρίζες»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ