ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2007
Σελ. /32
Καυγάς για το πάπλωμα...

Ενα εύρημα που σταθερά πλέον εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, είναι πως ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος δε βλέπει διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, στην αντιμετώπιση του ενός ή του άλλου προβλήματος, ή γενικότερα δεν εμπιστεύεται και τα δύο κόμματα. Σημαίνει, όμως, αυτό ότι τα δύο κόμματα είναι ακριβώς ίδια; Σίγουρα όχι. Για να λειτουργήσει, άλλωστε, ο δικομματικός ανταγωνισμός τα δύο κόμματα πρέπει και να είναι και να εμφανίζονται διαφορετικά.

Αλλιώς το οικοδόμημα του δικομματισμού θα έχανε την αίγλη του. Θα έχανε την αποτελεσματικότητά του να παγιδεύει τους εργαζόμενους στο σύστημα της δικομματικής εναλλαγής. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν και συνεχίζουν να έχουν διαφορές. Ποιες είναι, όμως, αυτές οι διαφορές; Είναι διαφορές στα επιμέρους, στα δευτερεύοντα. Διαφορές στη διαχείριση. Αλλά πάντα η διαχείριση αυτή, με τη μια ή την άλλη μορφή, είναι μέσα στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, της ίδιας στρατηγικής. Η στρατηγική αυτή, και για τα δύο κόμματα, είναι αδιαπραγμάτευτη. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων και του ντόπιου κεφαλαίου, η προώθηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η δέσμευση στον ευρωατλαντισμό και από τους δύο, είναι δεδομένα. Δεν μπαίνουν σε καμία συζήτηση, σε καμία διαπραγμάτευση. Και εννοείται ότι παρά τις κοκορομαχίες τους δε θα τεθούν υπό αμφισβήτηση ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ και σε αυτές τις εκλογές.

Γι' αυτό και τα δύο κόμματα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το νόμισμα, όμως, αυτό δεν έχει καμιά αξία στα χέρια των εργαζομένων. Είτε το κοιτάνε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη, με αυτό τίποτα δεν μπορούν να αγοράσουν, καμιά τους ανάγκη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορές. Πολλές απ' αυτές μάλιστα δεν είναι «κατασκευές». Εχουν να κάνουν και με το ιστορικό τους παρελθόν, τις καταβολές τους, αλλά και το κοινωνικό τους ακροατήριο, που ανάλογα με την περίπτωση τα δύο κόμματα εκτιμούν ότι μπορούν να αντλήσουν περισσότερα εκλογικά οφέλη. Και πρώτ' απ' όλα το ποιο θα είναι στην κυβέρνηση. Σε κάθε όμως περίπτωση αυτές οι διαφορές δεν μπορούν να κάνουν τη «Διαφορά»..! Διαφορά, δηλαδή, που θα οδηγεί σε μια άλλη πολιτική, εντελώς αντίθετη από την πολιτική που σήμερα ακολουθούν. Δεν είναι «Διαφορά» που θα οδηγεί στην υιοθέτηση μιας πολιτικής προς όφελος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Και αυτή είναι η μόνη που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.

Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, τόσο τα δύο μεγάλα κόμματα θα επιδίδονται σε έναν αγώνα ενίσχυσης της «διαφορετικότητάς» τους. Τόσο θα φουσκώνουν τις διαφορές τους. Και επειδή ακριβώς δεν τους χωρίζουν τα μεγάλα και σημαντικά, τόσο σε πρώτο πλάνο θα βγαίνουν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα σκάνδαλα, με το πόσο «καθαρά» είναι τα χέρια του ενός ή του άλλου. Επειδή, ακριβώς, στον πυρήνα της πολιτικής τους είναι «δυάδα αδιαίρετη» τόσο ο καυγάς τους για την κυβερνητική εξουσία, καυγάς πραγματικός, θα πάρει και οξυμένες μορφές. Σε αυτά άλλωστε είναι μανούλες. Η όξυνση αυτή, πέραν των άλλων επιδιώξεών τους, εξυπηρετεί και στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και στην πόλωση. Ακόμα όμως και έτσι δε θα πάψει να είναι ένας «καυγάς για το πάπλωμα» και όχι για την «ταμπακέρα».


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ... Χ. Τρικούπης και τα διόδια

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ ανακοινώνουν τα εξής: Η τελετή απόδοσης του ονόματος του Χαρίλαου Τρικούπη στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα αποκαλύψει εικαστικό έργο με τη μορφή του πρωτοπόρου Ελληνα ηγέτη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Μαΐου και ώρα 12 το μεσημέρι στο χώρο του ειδικού μνημείου, πλησίον του Κτιρίου Διοίκησης της Ζεύξης στο Αντίρριο. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης».

Η παραπάνω ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι λακωνική. Ισως γι' αυτό και δε συμπεριλάμβανε τα εξής: Οτι με βάση τη σύμβαση που προετοίμασε η κυβέρνηση της ΝΔ και υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο συνολικό κόστος του έργου (750 εκατ. ευρώ) η γαλλοελληνική κοινοπραξία που θα το εκμεταλλεύεται για 35 ολόκληρα χρόνια έχει συμβάλει μόλις με 70 εκατ. ευρώ (9,5%), ποσό που υπερκαλύφθηκε από τις προκαταβολές του Δημοσίου. Οτι το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Δημόσιο και από δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου. Οτι ο λαός που χρυσοπλήρωσε έτσι την κατασκευή είναι αναγκασμένος να πληρώνει πανάκριβα διόδια (σήμερα 10,50 ευρώ για κάθε διέλευση με ΙΧ) που αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο...

Ο λαός, λοιπόν, δικαιούται κάποιο μνημείο. Αλλά δεν το θέλει. Γιατί ξέρει ότι και τα δύο κόμματα τον δουλεύουν κανονικά, διοργανώνοντας μάλιστα και φιέστες ονοματοδοσίας. Εκείνο που απαιτεί είναι να καταργηθούν όλα τα διόδια. Γι' αυτό και θα καταψηφίσει το δικομματισμό.

Χοντρά λεφτά

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα οφέλη της Αθήνας από τη διεξαγωγή του τελικού πρωταθλητριών Ευρώπης, προσδιορίζονται στα 26 εκατ. ευρώ. Σιγά τα λεφτά...

Εδώ μια βόλτα 2 ωρών έβγαλαν το δομημένο ομόλογο που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ, και η γνωστή παρέα κονόμησε 40 εκατ. ευρώ!

Η ανοησία...

Φαίνεται πως κάποιοι - κάποιοι ενοχλούνται τόσο πολύ από την ύπαρξη και μόνο του ΚΚΕ, που, σε σημείο τύφλωσης, ανασκευάζουν τα γεγονότα, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, μόνο και μόνο για να κάνουν «κριτική».

Τελευταίο περιστατικό, στην «Ελευθεροτυπία» της Τρίτης. Εκεί σε σχόλιο του Γρ. Ρ. με τίτλο «Λευκή ανοησία», γίνεται επίθεση σε βάρος του Σπύρου Χαλβατζή, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ότι - σε ψήφισμα που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, με θέμα τις εξελίξεις στην παραλία του Σαρωνικού - δήθεν ενοχλήθηκε «από την αναφορά του ονόματος του Κορτζίδη στον τίτλο του ψηφίσματος» και ζήτησε τροποποίηση του ψηφίσματος! Ως αιτιολογία, μάλιστα, αναφέρει ότι «ως πρώην στέλεχος του ΚΚΕ, ο δήμαρχος του Ελληνικού δεν ήταν δυνατό να στηρίζεται τώρα από το κόμμα που τον διέγραψε». Και λέει: «Εκείνο το οποίο αναδείχτηκε για ακόμη μια φορά είναι το μίσος (!) που τρέφει η ηγεσία του ΚΚΕ εναντίον των πρώην στελεχών του»!

... σε αντι-ΚΚΕ φόντο

Πέραν το παραλογισμού του σχολίου της «αδέσμευτης εφημερίδας», ο οποίος είναι πασιφανής, υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος: Τα γεγονότα! Και η αλήθεια, απέχει απ' όσα λέει το σχόλιο. Ο Σπ. Χαλβατζής, πράγματι, ζήτησε τροποποίηση στον τίτλο του ψηφίσματος. Και πρότεινε ο τίτλος αντί να γράφει «συμπαράσταση στον Χρήστο Κορτζίδη», να γίνει «συμπαράσταση σε όλες τις δημοτικές αρχές και τους κατοίκους που αγωνίζονται». Κι αυτό με το αιτιολογικό ότι αφ' ενός το όνομα του δημάρχου Ελληνικού, αναγράφεται έτσι κι αλλιώς στο ψήφισμα κι αφ' ετέρου για να δώσει στο ψήφισμα ένα γενικότερο χαρακτήρα, μιας και υπάρχουν δημοτικές αρχές και κάτοικοι που αγωνίζονται σε όλο το μήκος των ακτών του Σαρωνικού, κάτι που επίσης αναφέρεται στο ψήφισμα.

Αλήθεια, πού βρήκε το ...μίσος η «Ελευθεροτυπία»; Ή μήπως, τελικά, ισχύει ότι η δική τους αντι-ΚΚΕ τύφλωση, είναι τόση, ώστε να ερμηνεύουν τα γεγονότα, όπως αυτοί θέλουν;

«Ευνοϊκή οικονομική συγκυρία... »

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ, πληροφορηθείτε το: Η Ευρώπη βρίσκεται σε μιαν «ευνοϊκή οικονομική συγκυρία». Το ισχυρίστηκε ο γνωστός επίτροπος Οικονομικών κ. Αλμούνια, αναφερόμενος στο ευρώ και τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς δείκτες.

Κι εμείς, βέβαια, δικαίως απορούμε: Αν τώρα διανύουμε μιαν «ευνοϊκή» οικονομική περίοδο πώς ακριβώς θα είναι μια ...δύσκολη οικονομική περίοδος; Τι χειρότερο θα μας συμβεί;

Φυσικά, ο επίτροπος δεν είναι ανόητος, ούτε έχει άγνοια της πραγματικότητας. Απλώς, βλέπει τα πράγματα από την πλευρά των συμφερόντων που εκπροσωπεί. Οντως, λοιπόν, είναι μια θαυμάσια περίοδος για τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές.

Μόνο που κάτι τέτοιο σημαίνει αυτόματα ότι είναι μια άθλια περίοδος για τους λαούς της Ευρώπης.

ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ του Ιράν, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι, γιατί, λέει, συνεχίζει να προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα και δε συμμορφώνεται με τις συστάσεις του ΟΗΕ.

Γι' αυτό οι ΗΠΑ ζητάνε νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και, ούτε λίγο - ούτε πολύ, έχουν προεξοφλήσει και τις αποφάσεις του, σύμφωνα με τη δική τους θέληση.

Εν ολίγοις, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το Ιράν αποτελεί μια «πυρηνική απειλή» για ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό, την ώρα που το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο ουδείς το γνωρίζει και ουδείς το ελέγχει.

Και να μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν διστάσει να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα στο παρελθόν. Το έκαναν και στο Ιράκ, το έκαναν και στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τις θυμάστε τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου...

ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου με νόμους που θα φέρει η κυβέρνηση χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, δήλωσε χτες περιχαρής ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι αυτό θα γίνει σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τόσον καιρό, δηλαδή, το πρόβλημα ήταν η γραφειοκρατία. Τώρα, όμως, που θα εμπλακούν οι ιδιώτες ...όλα θα ξεπεραστούν. Είναι κρίμα, βλέπετε, τα κτίρια που ανήκουν στον Ελληνα φορολογούμενο να τα έχουμε ...να κάθονται, ενώ μπορούν ωραιότατα να γεμίσουν κάποιες τσέπες...

Αλλωστε, το τι εννοεί η κυβέρνηση με τη λέξη «αξιοποίηση», το καταλάβαμε πολύ καλά από την υπόθεση των αποθεματικών των Ταμείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ