ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τεταμένη κατάσταση στο φόντο των ΝΑΤΟικών ασκήσεων...

ΝΑΤΟικοί που μετέχουν στην «Δυναμική Απάντηση 2000»

Associated Press

ΝΑΤΟικοί που μετέχουν στην «Δυναμική Απάντηση 2000»
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σκοπός των γυμνασίων είναι να επιδειχτεί η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ και να διατηρηθεί η ασφάλεια και να αποτραπεί η επίθεση από το εξωτερικό στο Κοσσυφοπέδιο... Αυτό ισχυρίστηκε χτες εκπρόσωπος της ΚΦΟΡ, αναφερόμενος στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις «Δυναμική Απάντηση 2000», οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 3 του Απρίλη. Σύμφωνα με τον ΝΑΤΟικό αξιωματούχο, στη διάρκεια της δεύτερης φάσης των ασκήσεων δε θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών...

Οσον αφορά στην έκρηξη χειροβομβίδας το βράδυ της Κυριακής στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ο εκπρόσωπος της «ΚΦΟΡ» είπε πως συνελήφθησαν έξι άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις Σέρβοι και οι δύο Αλβανοί. Αργότερα (χτες απόγευμα) απελευθερώθηκαν οι τέσσερις Σέρβοι «λόγω έλλειψης στοιχείων»...

Η επίθεση με χειροβομβίδα σημειώθηκε στο προάστιο της πόλης «Μικρή Βοσνία», μία ώρα μετά την ισχύ της απαγόρευσης κυκλοφορίας, στις 10 το βράδυ. Από την έκρηξη δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός.

Ενταση στη Νοτιοανατολική Σερβία

Δύο περιστατικά ένοπλων επιθέσεων σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Μπουγιάνοβατς της Νότιας Σερβίας προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ατόμου.

Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ», η πρώτη επίθεση έγινε με ρουκέτες κατά ενός φορτηγού κοντά στο Μπουγιάνοβατς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του συνοδηγού. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Κοντσούλ, όπου όχημα των σερβικών τελωνειακών αρχών εβλήθη από όπλο μεγάλου διαμετρήματος. Η ίδια πηγή αποδίδει και τις δύο μεμονωμένες επιθέσεις στη δράση «Αλβανών τρομοκρατών».

Associated Press

ΡΩΣΙΑ
O B. Πούτιν είναι ο νέος Πρόεδρος

Στιγμηότυπο απο την καταμέτρηση

Associated Press

Στιγμηότυπο απο την καταμέτρηση
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο 47χρονος Βλαντίμιρ Πούτιν εκλέχτηκε για μια τετραετία νέος Πρόεδρος της Ρωσίας, από τον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας το 52,64% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθηκαν την Κυριακή, 26 Μάρτη, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αλεξάντρ Βισνιάκοφ, με καταμετρημένο τo 95,51% των ψήφων.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και υποψήφιος των αριστερών και λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ήρθε δεύτερος με 29,34% των ψήφων και τρίτος ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι με 5,84%. Ακολουθούν: Αμάν Τουλέγεφ με 3,04%, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 2,72%, Κονσταντίν Τιτόφ με 1,5%, Ελα Παμφίλοβα με 1,02%, Σταμισλάβ Γκοβορούχιν με 0,45%, Γιούρι Σκουράτοφ με 0,43%, Αλεξέι Ποντμπεριόζκιν με 0,14%, Ουμάρ Τζαμπράλοφ με 0,08% και ενάντια σε όλους 1,9%. Το ποσοστό προσέλευσης στην ψηφοφορία ήταν 68,88%.

Δηλώσεις Πούτιν και Γ. Ζιουγκάνοφ

Σε χτεσινή συνέντευξη στο εκλογικό στρατηγείο του, μετά την ανακοίνωση της εκλογής του, ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Πούτιν τόνισε ότι το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο κομμουνιστής ηγέτης Γκενάντι Ζιουγκάνοφ σημαίνει πως «η πολιτική των αρχών θα πρέπει να είναι περισσότερο σοβαρή και να στοχεύει στην άνοδο του επιπέδου ζωής των καθημερινών ανθρώπων, ώστε οι απλοί άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή να αισθάνονται τα πλεονεκτήματα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι αρχές». Υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί ένας τέτοιος πολιτικός προσανατολισμός «δε θα υπάρξει ανάγκη να ανταγωνιστούμε τους κομμουνιστές ως κόμμα και θα είναι δυνατόν να εργαστούμε για την ευημερία του λαού», υπογράμμισε ο Πούτιν. Επεσήμανε πως το ποσοστό ψήφων που συγκεντρώνει ο Ζιουγκάνοφ, δείχνει ότι στη Ρωσία «υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι δυσαρεστημένοι από την παρούσα κατάσταση πραγμάτων». Κάλεσε όλους να προσέξουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι «ενώ οι κομμουνιστές στερούνται πολλών μέσων, μαζί και των μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, τους ψηφίζει τακτικά, ένα τόσο μεγάλο ποσοστό. Το ποσοστό των ψήφων διαμαρτυρίας είναι σχετικά μεγάλο σε αυτήν τη χώρα». Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Πούτιν δήλωσε ότι ενδεχομένως να προσκαλέσει τους πολιτικούς του αντιπάλους να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. «Πρέπει να τους μιλήσω προκειμένου να διαπιστώσω αν είναι έτοιμοι να συνεργαστούν στο πλαίσιο της πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση», τόνισε ο Πούτιν.

Από τη μεριά του, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Εχο Μοσκβί» ότι είναι «κατ' αρχήν» σύμφωνος για την αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού βάσει «ενός συγκεκριμένου προγράμματος αναγέννησης της χώρας», λαμβάνοντας υπόψη «το συσχετισμό των δυνάμεων» και «τις διαθέσεις του κέντρου και της Αριστεράς», διότι «η εποχή της Δεξιάς πέρασε».

Αντιδράσεις

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ Σεργκέι Ποτάποφ και το μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Σεργκέι Ρεσούλσκι επισήμαναν ότι «η νοθεία των εκλογών έγινε παραδοσιακή για το κόμμα της εξουσίας στη Ρωσία». Κατάγγειλαν συγκεκριμένες περιπτώσεις νοθείας σε διάφορες περιοχές. Επίσης, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε στον ανταποκριτή του «Ρ» ότι για το ΚΚΡΟ οι εκλογές δεν τελείωσαν, αν δε ληφθούν τα επίσημα αποτελέσματα και αν δε συγκριθούν με τα στοιχεία του κόμματος.

Στο μεταξύ, και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα ΜΜΕ κατάγγειλε τη μεροληπτική αντιμετώπιση του Πούτιν από τη ρωσική τηλεόραση κατά την προεκλογική περίοδο. Το ΕΙΜ κατονομάζει κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια ΟΡΤ και ΡΤΡ, τα οποία είναι εν μέρει κρατικά, κατηγορώντας τα ότι δεν τήρησαν τους κανόνες δεοντολογίας για πλήρη, ελεύθερη και δίκαιη κάλυψη όλων των υποψηφίων.

Από τη μεριά της, η επικεφαλής της διεθνούς αποστολής παρατηρητών, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Χέλε Ντάιν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ελεύθερη έκφραση της ετυμηγορίας των Ρώσων πολιτών στις εκλογές. Επέκρινε τον Ζιουγκάνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι έγινε νοθεία κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, διότι, όπως είπε, «εμείς παρακολουθήσαμε τη διαδικασία της ψηφοφορίας».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ευχάριστη η ατμόσφαιρα», αποτυχημένη η συνάντηση

Ουδέν νεώτερον από την πολυσυζητημένη συνάντηση Κλίντον - Ασαντ στη Γενεύη

Από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Σύριο ομόλογό του Χαφέζ αλ Ασαντ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Σύριο ομόλογό του Χαφέζ αλ Ασαντ
ΓΕΝΕΥΗ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μάλλον από αποτυχία στέφθηκε, τελικά, η πολυσυζητημένη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και στον Σύρο ομόλογό του Χαφέζ αλ Ασαντ, στη Γενεύη. Εντούτοις, η αμερικανική διπλωματία δεσμεύτηκε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για επανάληψη των ισραηλινο-συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών και η Δαμασκός φάνηκε ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή. Αντίθετα, το Τελ Αβίβ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του.

Ούτε ένα βήμα προόδου δεν επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της, πλέον των τριών ωρών, συνάντησης του Μπιλ Κλίντον με τον Χαφέζ αλ Ασαντ, στη Γενεύη. Αν και εκπρόσωποι και των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν την «ευχάριστη και θερμή ατμόσφαιρα» της συνάντησης, δεν έκρυψαν την πλήρη έλλειψη προόδου. Αμερικανοί αξιωματούχοι αρκέστηκαν να δηλώσουν μετά το τέλος της συνάντησης ότι «η διάθεση για ειρήνη παραμένει, όπως όμως και οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, που δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθούν», και συμπλήρωσαν ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησής της.

Χαμηλούς τόνους τήρησε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία» της συνάντησης. Ο Σύρος υπουργός μετέφερε τη δυσάρεστη έκπληξη της αντιπροσωπείας της χώρας του, και του Προέδρου Ασαντ, από την έλλειψη νέων προτάσεων εκ μέρους του Ισραήλ, που ανέμεναν ότι θα κομίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Σάραα, αφού επέρριψε ευθύνες στο Ισραήλ για το νέο τέλμα στις ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αμερικανική διπλωματία θα πετύχει, έστω και μετά από αρκετά χρόνια, τους στόχους της. «Η Συρία δεν είναι έτοιμη για ειρήνη», εκτίμησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, τονίζοντας ότι η Συρία επιμένει στις απόψεις της χωρίς να κάνει διάλογο.

Ικανοποιημένοι, πάντως, εμφανίστηκαν όλοι οι μη συμμετέχοντες στη συνάντηση. «Θετικότατο βήμα που θα φέρει έστω και μακροπρόθεσμα πρόοδο», χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ. Την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες «βλέπει» από την πλευρά του ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Πίτερ Χέιν. Ο Βρετανός διπλωμάτης, που μεταβαίνει στην περιοχή για τριήμερη επίσκεψη σήμερα, εκτίμησε ότι η έλλειψη προόδου κατά τη συνάντηση Κλίντον - Ασαντ δεν αποτελεί, απαραίτητα, μεγάλο εμπόδιο στη συνέχιση της ισραηλινο-συριακής προσέγγισης.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, ίδια πολιτική

ΠΑΡΙΣΙ.-

Υπό το βάρος της εντεινόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας και των συνεχιζόμενων μαζικών κινητοποιήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και των δημόσιων υπηρεσιών, ο Γάλλος πρωθυπουργός προχώρησε, χτες, σε ανασχηματισμό σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις.

Βασικός στόχος του ανασχηματισμού, όπως τόνισε ο ίδιος ο Λιονέλ Ζοσπέν, είναι «η ενίσχυση της ικανότητας δράσης της κυβέρνησης», η οποία «θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμπνευσμένη πάντα από τις αξίες της Αριστεράς»! Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει και την εσωκομματική κριτική, ο Ζοσπέν εμπιστεύτηκε το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών στον, μέχρι χτες Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργό, Λορέν Φαμπιούς, έναν από τους κυριότερους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Ο Φαμπιούς, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, είχε επανειλημμένως επικρίνει τις οικονομικές επιλογές του Ζοσπέν, κατηγορώντας τον ότι δεν προχωρά τάχιστα σε περικοπές της φορολογίας και σε ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

Τη θέση του υπουργού Παιδείας, Κλοντ Αλέγκρ, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής των πρόσφατων κινητοποιήσεων, αναλαμβάνει ο, πρώην υπουργός Πολιτισμού αλλά και Παιδείας, Ζακ Λανγκ. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν 4 βουλευτές του Γαλλικού ΚΚ, αντί 3, και 2 του Κόμματος των Πρασίνων, αντί 2. Στο υπουργείο Πολιτισμού τοποθετείται η Κατρίν Τάσκα, στη θέση της Κατρίν Τροτμάν, και το υπουργείο δημοσίων υποθέσεων αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Νέο βήμα της κυβέρνησης προς τα αριστερά», εκτίμησε ότι είναι ο ανασχηματισμός ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ, Ρομπέρ Υ, ενώ «θλιβερές» χαρακτήρισε τις αλλαγές ο νεογκωλικός Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος μίλησε για «επιστροφή του μιτερανικού σχήματος στη διακυβέρνηση της χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ