Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ευχάριστη η ατμόσφαιρα», αποτυχημένη η συνάντηση

Ουδέν νεώτερον από την πολυσυζητημένη συνάντηση Κλίντον - Ασαντ στη Γενεύη

Από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Σύριο ομόλογό του Χαφέζ αλ Ασαντ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Σύριο ομόλογό του Χαφέζ αλ Ασαντ
ΓΕΝΕΥΗ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μάλλον από αποτυχία στέφθηκε, τελικά, η πολυσυζητημένη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και στον Σύρο ομόλογό του Χαφέζ αλ Ασαντ, στη Γενεύη. Εντούτοις, η αμερικανική διπλωματία δεσμεύτηκε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για επανάληψη των ισραηλινο-συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών και η Δαμασκός φάνηκε ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή. Αντίθετα, το Τελ Αβίβ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του.

Ούτε ένα βήμα προόδου δεν επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της, πλέον των τριών ωρών, συνάντησης του Μπιλ Κλίντον με τον Χαφέζ αλ Ασαντ, στη Γενεύη. Αν και εκπρόσωποι και των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν την «ευχάριστη και θερμή ατμόσφαιρα» της συνάντησης, δεν έκρυψαν την πλήρη έλλειψη προόδου. Αμερικανοί αξιωματούχοι αρκέστηκαν να δηλώσουν μετά το τέλος της συνάντησης ότι «η διάθεση για ειρήνη παραμένει, όπως όμως και οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, που δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθούν», και συμπλήρωσαν ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησής της.

Χαμηλούς τόνους τήρησε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία» της συνάντησης. Ο Σύρος υπουργός μετέφερε τη δυσάρεστη έκπληξη της αντιπροσωπείας της χώρας του, και του Προέδρου Ασαντ, από την έλλειψη νέων προτάσεων εκ μέρους του Ισραήλ, που ανέμεναν ότι θα κομίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Σάραα, αφού επέρριψε ευθύνες στο Ισραήλ για το νέο τέλμα στις ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αμερικανική διπλωματία θα πετύχει, έστω και μετά από αρκετά χρόνια, τους στόχους της. «Η Συρία δεν είναι έτοιμη για ειρήνη», εκτίμησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, τονίζοντας ότι η Συρία επιμένει στις απόψεις της χωρίς να κάνει διάλογο.

Ικανοποιημένοι, πάντως, εμφανίστηκαν όλοι οι μη συμμετέχοντες στη συνάντηση. «Θετικότατο βήμα που θα φέρει έστω και μακροπρόθεσμα πρόοδο», χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ. Την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες «βλέπει» από την πλευρά του ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Πίτερ Χέιν. Ο Βρετανός διπλωμάτης, που μεταβαίνει στην περιοχή για τριήμερη επίσκεψη σήμερα, εκτίμησε ότι η έλλειψη προόδου κατά τη συνάντηση Κλίντον - Ασαντ δεν αποτελεί, απαραίτητα, μεγάλο εμπόδιο στη συνέχιση της ισραηλινο-συριακής προσέγγισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ