ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Παίκτης» στη δικομματική εξαπάτηση

Μπορεί να καταγγέλλει την τακτική πόλωσης από το ΠΑΣΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή κάνει ό,τι μπορεί να ανταποκριθεί στο δικομματικό πινγκ πογκ

Στους λεγόμενους αναποφάσιστους ρίχνει το βάρος της η ηγεσία της ΝΔ και για το σκοπό αυτό από τη μια εμφανίζεται ως «ήρεμη δύναμη» της συναίνεσης, που «δεν ξεχωρίζει τους Ελληνες», ενώ από την άλλη διακηρύσσει ότι δε θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην πόλωση και το φανατισμό. Την ίδια στιγμή όμως, ο εκπρόσωπος του κόμματος καθιέρωσε καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων κατά το πρότυπο του Κ. Λαλιώτη, ακριβώς για να μπορεί να παίζεται το πινγκ πογκ του δικομματισμού. Στην ίδια λογική είναι ενταγμένη και η τηλεοπτική μονομαχία Σημίτη - Καραμανλή, για την οποία στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εξέλθει νικητής στις εντυπώσεις. Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του χτες στον Πύργο Ηλείας φόρεσε και πάλι το φιλολαϊκό προσωπείο του και διακήρυξε ότι «σκοπός μας είναι μια κοινωνία με περισσότερη αλληλεγγύη και ανθρωπιά», αλλά και ότι «βασική μας αρχή είναι η συναίνεση και σύνθεση». Παράλληλα, κάλεσε τους οπαδούς της ΝΔ «να περιφρονήσουν τους μηχανισμούς της κυβερνητικής προπαγάνδας που επιχειρούν οξύτητα, πόλωση και φανατισμό» και να αγνοήσουν τις ύβρεις που εξαπολύουν εναντίον της ΝΔ, οι οποίες, όπως είπε, είναι «ίδιον των αδυνάτων». Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε ότι το κόμμα του «δε θα ακολουθήσει την τακτική της κυβέρνησης, μια τακτική που συνίσταται σε ύβρεις και λάσπη». Παράλληλα, επιχείρησε να καλλιεργήσει την εικόνα ότι η ΝΔ «κάθε μέρα που περνά κερδίζει έδαφος» και επικαλούμενος, έμμεσα πλην σαφώς, «εσωτερικά» γκάλοπ ισχυρίστηκε ότι «η αίσθηση όλων μας είναι ότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή προηγείται». Προσπάθησε, επίσης, να απαντήσει στις κατηγορίες της κυβέρνησης για υπονόμευση του Χρηματιστηρίου, εξαιτίας των όσων είχε πει ο Κ. Καραμανλής για τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ «κάθε άλλο παρά αντίθετη είναι με την επένδυση χρημάτων των ασφαλιστικών Ταμείων στο Χρηματιστήριο». Νωρίς χτες το πρωί ο Κ. Καραμανλής έκανε μία ακόμα τηλεοπτική περιοδεία εντυπώσεων σε στέκια της νεολαίας στο Μπουρνάζι, όπου επανέλαβε τις υποσχέσεις του για απόκτηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή από κάθε μαθητή, χαμηλά τιμολόγια για πρόσβαση στο «Ιντερνετ» και δημιουργία τριών τεχνολογικών πάρκων. Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης κληθείς να σχολιάσει το ρόλο της τηλεοπτικής μονομαχίας είπε ότι θα παίξει ρόλο, αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο μερικοί νομίζουν. Υπενθύμισε ότι ο Α. Παπανδρέου είχε αποφύγει μια τηλεοπτική αντιπαράθεση μαζί του και πρόσθεσε με νόημα: «Ισως θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και ο κ. Σημίτης».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Με πυρωμένο γενετικό εντύπωμα στο κούτελο

Ετσι φαντάζονται ότι θα μας υποχρεώσουν να κυκλοφορούμε. Με μια πυρακτωμένη γενετική σφραγίδα στο κούτελο. Σαν τα βουβάλια και τα γελάδια, με την πυρακτωμένη σφραγίδα ιδιοκτησίας των καουμπόι, εκεί στους κάμπους της άγριας Δύσης.

Στο καθεστώς του «εντιμότατου» Τόνι Μπλερ, γνήσιου ΝΑΤΟσοσιαλιστή εκπροσώπου και επιγόνου των ιστορικών κακουργημάτων του πύργου του Λονδίνου, σκέπτονται να εξετάζουν το γονιδίωμα των πολιτών και να αναλύουν το γενετικό κώδικα (DNA) του καθένα, για να ανιχνεύσουν τα ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ γενετικών αλλοιώσεων και ασθενειών, που μπορούν να εμφανιστούν στο μέλλον, ώστε ανάλογα να διαμορφώνουν τα ποσά των ασφαλίστρων, τα αντίστοιχα - ιδιωτικά, βέβαια - ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ότι αυτή η πέρα από κάθε ηθική και δεοντολογία σκύλευση του ατομικού γενετικού κώδικα να περιλαμβάνει και την εκ των προτέρων πρόγνωση του χρόνου «αποδημίας» στη χώρα των Μακάρων. Οπότε οι «γενετιστές» ασφαλιστές του άγριου καπιταλισμού θα μας κόβουν τις συντάξεις, τα επιδόματα και την ιατρική περίθαλψη, για να επισπεύσουν τη μετάβαση στην Αχερουσία, όπου δεν υπάρχει πόνος, θλίψη, οδύνη και στεναγμός. Εκτός, όμως, από τις άμεσες και καταστρεπτικές συνέπειες σχετικά με το δραστικό περιορισμό της ασφαλιστικής κάλυψης, με βάση τις εφιαλτικές αυτές γενετικές προφητείες, ένα γιγάντιο κοινωνικό θέμα, σχετικά με τις σχέσεις των ανθρώπων και τη συμβίωσή τους, θα απειλήσει τη συνοχή της κοινωνίας.

Οι άνθρωποι θα κινούνται και θα συμπεριφέρονται και ως άτομα και στις μεταξύ τους σχέσεις κάτω από το συντριπτικό βάρος των γενετικών προβλέψεων και παθήσεων και αυτού του έσχατου τέλους. Και κάτω από το βάρος αυτό, όχι μόνο θα ασφαλίζονται με κλιμακούμενα προς τα πάνω απαγορευτικά ασφάλιστρα, αλλά και θα αποκλείονται από την παραγωγική διαδικασία και την κοινωνική αρωγή, όταν η γενετική τους στάμπα, όπως το πυρακτωμένο εντύπωμα στο κούτελο των ζώων, ή, στα πλευρά τους, θα τους προορίζει για τον Καιάδα της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κτηνωδίας.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ 9ΗΣ ΑΠΡΙΛΗ
Υποχρεωτική η ψηφοφορία

Με ποινή φυλάκισης από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο τιμωρούνται όσοι εκλογείς δεν ψηφίσουν αδικαιολόγητα στις 9 του Απρίλη. Η ψήφος είναι υποχρεωτική, παρότι έχουν αρθεί οι διοικητικές κυρώσεις, όπως η δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίου, ή διπλώματος οδήγησης.

Από τις κυρώσεις αυτές απαλλάσσονται και επομένως δικαιολογούνται αν δεν ψηφίσουν, όσοι εκλογείς έχουν υπερβεί το 70ό έτος και όσοι διαμένουν, κατά την 9η Απριλίου, σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν. Οι τελευταίοι θα πρέπει να λάβουν σχετική βεβαίωση από το αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους. Απαλλάσσονται επίσης όσοι εκλογείς την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και όσοι υπάλληλοι νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας πρέπει στις 9 του Απρίλη - εξαιτίας σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών - να βρίσκονται στην εργασία τους.

Κατά την ψηφοφορία, οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητα. Αν κάποιος δεν έχει ταυτότητα, μπορεί να ψηφίσει επιδεικνύοντας διαβατήριο, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού, επαγγελματική ταυτότητα ή άλλο έγγραφο που η εφορευτική επιτροπή θα κρίνει ως κατάλληλο.

Αδειες ετεροδημοτών

Αδεια, από μία έως τρεις εργάσιμες ημέρες δικαιούνται όσοι ετεροδημότες εργάζονται σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις και γενικά όσοι υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης βδομαδιαίας εργασίας δικαιούνται την ακόλουθη άδεια: Μία εργάσιμη μέρα, όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 100 έως 200 χιλιόμετρα. Δύο εργάσιμες μέρες όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 201 έως 400 χιλιόμετρα. Τρεις εργάσιμες μέρες όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 401 χιλιόμετρα και πάνω.

Οι μισθωτοί για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, δικαιούνται: Μία εργάσιμη μέρα όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 200 έως 400 χιλιόμετρα. Δύο εργάσιμες μέρες όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 401 χιλιόμετρα και πάνω.

Οσοι μισθωτοί - είτε δουλεύουν με καθεστώς εξαήμερης είτε πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας - μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, λαμβάνουν άδεια κατά περίπτωση και ανάλογα με τις συνθήκες, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Στο 1207, πληροφορίες για τα εκλογικά τμήματα

Στον αριθμό 1207 μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι του Νομού Αττικής, προκειμένου να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Το εν λόγω τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί καθημερινά, και το Σαββατοκύριακο, από τις 8 πμ, έως τις 8 μμ.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών καθόρισε τα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, που ανέρχονται σε 18.909. Από αυτά, τα 6.875 είναι ανδρών, τα 7.257 γυναικών, τα 4.777 μεικτά, ενώ υπάρχουν και 50 ειδικά. Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα, δηλαδή 2.269, έχει η εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών και τα λιγότερα, 75, η περιφέρεια Λευκάδας. Σε κάθε εκλογικό τμήμα ο αριθμός των ψηφοφόρων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 800. Κοινότητες που έχουν λιγότερους από 500 δημότες μπορούν να ενωθούν σε ένα εκλογικό τμήμα, με άλλες όμοιες κοινότητες είτε με δήμο ή κοινότητα μεγαλύτερου πληθυσμού, μόνο εφόσον η απόσταση μεταξύ τους και οι συγκοινωνιακές συνθήκες το επιτρέπουν.

Σήμερα λήγει και η προθεσμία προς τους Νομάρχες να καθορίσουν τα εκλογικά τμήματα. Επίσης σήμερα τα αρμόδια δικαστήρια πρέπει να έχουν κληρώσει και διορίσει τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και τους αναπληρωματικούς τους.

Ανοιχτή καθημερινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Θα λειτουργούν όλες τις μέρες (εργάσιμες και αργίες) οι υπηρεσίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για τις εκλογές της 9ης του Απρίλη.

Σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφέρει ότι από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ οι υπηρεσίες της θα λειτουργούν κανονικά και κάνει έκκληση στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους κλπ. να προσέλθουν έγκαιρα για την παραλαβή των διορισμών τους και την εκκαθάριση των οδοιπορικών εξόδων και της αποζημίωσης.

Τέλος, η Εισαγγελία ανακοινώνει ότι τα ακροατήρια των δικαστηρίων από τις 5 μέχρι τις 14 του Απρίλη θα είναι κλειστά, εκτός από τα Αυτόφωρα (Τριμελές και Μονομελές Πλημμελιοδικείο Αθηνών).

Εκπτωση στα εισιτήρια των τρένων

Εκπτωση 30% στα εισιτήρια των τρένων για τους εκλογείς, τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους που θα μετακινηθούν για την άσκηση των εκλογικών τους καθηκόντων, ανακοίνωσε ο ΟΣΕ.

Η έκπτωση αυτή θα ισχύσει το διάστημα 4 - 14 Απρίλη 2000 και θα παρέχεται στους μεν εκλογείς με την επίδειξη του εκλογικού τους βιβλιαρίου, στους δε δικαστικούς αντιπροσώπους και στους εφόρους, με την επίδειξη της πράξης διορισμού τους.

Εκπτωση 50% θα ισχύσει και για τους εκλογείς που προέρχονται από το εξωτερικό, για μετακίνηση με τρένο από τους μεθοριακούς σταθμούς εισόδου τους στην Ελλάδα, μέχρι τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ειδική εκλογική αποζημίωση

Ειδική αποζημίωση ύψους 400.000 δραχμών θα δοθεί σε 137 υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση εκτάκτων εκλογικών εργασιών και συγκεκριμένα την αναπαραγωγή και αποστολή των τελευταίων εκλογικών καταλόγων προς τις Νομαρχίες, τη συλλογή, ταξινόμηση και αποστολή εκλογικού υλικού, τη χορήγηση ενημερωτικών φυλλαδίων στους δικαστικούς αντιπροσώπους και τη διευθέτηση αιθουσών του υπουργείου για την παραλαβή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Να σημειώσουμε ότι τα 137 άτομα εργάζονται με σύμβαση έργου και θα «αξιοποιηθούν» στις εκλογές, καθώς το προσωπικό του υπουργείου δεν επαρκεί.

Η αποζημίωση θα τους καταβληθεί εφάπαξ, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών της 9ης Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ