ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
Πολυφωνικά, αυθεντικά ακούσματα

Το σχήμα «Χαονία»
Το σχήμα «Χαονία»
Τραγούδια με αρχέγονες ρίζες - σπαράγματα ψυχής. Τραγούδια, ερμηνευμένα με μοναδικό όργανο τις φωνές, την πολυφωνία της ομάδας. Μεγάλη συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού διοργανώνεται στις 14 του Απρίλη (8.30μμ), στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1) με τη συμμετοχή ορισμένων από τους καλύτερους εκφραστές του είδους. Στη συναυλία θα συμμετέχουν τα ελληνόφωνα πολυφωνικά σχήματα των Κτισμάτων, του Παρακάλαμου, της Χειμάρρας, το «Πολυφωνικό της Ηπείρου» του Β. Κώτσου, η «Χαονία», οι μαθητές του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων. Μαζί τους το αλβανόφωνο «Νέοι του Αργυροκάστρου», με τη διεθνή καριέρα και οι μελωδικοί Βλάχοι του Αντόν Πότσι από την Αλβανία. Την ενδιαφέρουσα σπάνια σύναξη των πολυφωνικών σχημάτων διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, πολιτιστικός θεσμός με έδρα του την παραμεθόρια Ηπειρο, που τον περασμένο Αύγουστο είχε διοργανώσει με επιτυχία στις περιοχές του Δελβινακίου και Φιλιατών την 1η Διεθνή Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού. Με τη συναυλία στο «Παλλάς» αποσκοπεί να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό τα καλύτερα σχήματα που συμμετείχαν στην 1η Συνάντηση και παράλληλα να προβάλει τη διοργάνωση της 2ης Συνάντησης, με την οποία επιχειρείται μια θεματική και οργανωτική διεύρυνση του θεσμού. Η 2η Συνάντηση, όπως πληροφορούμαστε, θ' αναφέρεται στο σύνολο της βαλκανικής πολυφωνίας (Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία) και οι εκδηλώσεις της θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο της παραμεθόριου της Ηπείρου, από την παραθαλάσσια Σαγιάδα ως το ορεινό χωριό Πληκάτι, περιοχές όπου το πολυφωνικό τραγούδι απαντά είτε ως ζωντανό μέσο έκφρασης είτε ως συλλογική μνήμη.

Ηδη άρχισε η προπώληση των εισιτηρίων για τη συναυλία στο «Παλλάς». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' απευθύνονται στα τηλέφωνα: 3310.919, 0945-338676. Τιμές εισιτηρίων: 3.000 (προπώληση, φοιτητικά) και 5.000 (στο «Παλλάς», ανήμερα της συναυλίας).

Ερμηνεύουν και προσκαλούν

Μελίνα Κανά
Μελίνα Κανά
Ερμηνεύτρια με ξεχωριστό ύφος, που μας έχει προσφέρει όμορφα τραγούδια, η Μελίνα Κανά, ξεκινά από αύριο τις εμφανίσεις της στο «Μετρό» (Γκύζη 47 και Κάλβου). Με σολίστες εξαίρετους μουσικούς, όπως ο Αχιλλέας Περσίδης και ο Γιάννης Ζευγόλης, η Μ. Κανά ξεδιπλώνει ένα πρόγραμμα διάρκειας τριών ωρών, σμιλεμένο με τραγούδια των Σ. Μάλαμα, Θ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Ξυδάκη, επιλογές από παλιά λαϊκά και εκπλήξεις. Οι παραστάσεις της θα διαρκέσουν μέχρι τις 23 Απριλίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (10.30μμ) και Κυριακή (8.30μμ).

  • «Παιχνίδια με το διάβολο» από τον Νίκο Πορτοκάλογλου, για δυο βραδιές, την Παρασκευή και το Σάββατο (10μμ), στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15). Δυο βραδιές - διαδρομές, που ξεκινούν από την εποχή των «Φατμέ» και καταλήγουν στον τελευταίο δίσκο του. Μπαλάντες και ηλεκτρικοί ήχοι με το γνώριμο ύφος του τραγουδοποιού.
  • Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Συγγρού 143) εμφανίζεται από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, παρουσιάζοντας τραγούδια και μουσικά παραμύθια από όλες του τις δισκογραφικές δουλιές και φυσικά από το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο «Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι».
  • Στην «Κίνηση» της ΠΠΚ (Αιόλου 9 και Πανδρόσου) φιλοξενούνται τα «όνειρα» και οι ερμηνείες της Καίτης Κουλλιά, την Παρασκευή (9μμ). Ο λόγος για την ερμηνεύτρια, που έχει ξεχωρίσει στο πλάι γνωστών καλλιτεχνών (Περίδη, Γαλάνη κ.ά.) και παρουσιάζει τη δισκογραφική της δουλιά «Εδώ ξυπνούν τα όνειρα», σε μουσική και στίχους Γ. Φραντζολά και ενορχήστρωση Ε. Ρεμπούτσικα.
  • Στο «Σταυρό του Νότου» δίνουν συναυλία την Παρασκευή (10μμ), τα «Ξύλινα Σπαθιά».
  • Ο Γιώργος Ζήκας από την Παρασκευή μέχρι τις 8 του Απρίλη φιλοξενείται στην «Υδρόγειο», παρουσιάζοντας παλιά και νέα τραγούδια του. Μαζί του οι Αννα Ζήση, Αλμπένα, Γιάννης Μήτσης και Βασίλης Γκάτσος.
  • Σήμερα (9μμ), στο «Αέναον» (Αντερσεν 18), στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την έκθεση γλυπτικής του Χρήστου Λάμπρου, δύο δεξιοτέχνες μουσικοί, ο Βασίλης Τζωρτζίνης (ούτι) και ο Νέστορας Δρούγκας (κρουστά) αυτοσχεδιάζουν πάνω σε θέματα από τη μουσική της Ανατολής.
Με κλασική και τζαζ

Εργα Μότσαρτ, Σιμπέλιους και Τσαϊκόφσκι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Παρασκευή (8.30μμ), στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1), με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ την Ιουλία Τρούσσα (σοπράνο) και τον Σταμάτη Μπερή (τενόρος). Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Κυριακή (11.30πμ), στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο συναυλίας για νέους.

  • Σήμερα, στο ΜΜ, στις 5μμ, το οκτέτο «Κάμερτον» ερμηνεύει σπιρίτσουαλς και κλασικά τζαζ κομμάτια, ενώ την Παρασκευή, στον ίδιο χώρο φιλοξενείται ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες του αιώνα μας, ο Ρουμάνος Ράντου Λούπου, σε έργα Σοπέν, Σούμαν, Γιάνατσεκ και Μπετόβεν.
  • Ο βιολονίστας Μιχάλης Κολοκοτρώνης και η πιανίστα Λένα Σολωμού συμπράττουν σε έργα Μότσαρτ, Μπετόβεν, Γκριγκ, Κράισλερ και Αλεξιάδη, στη συναυλία, που θα δώσουν σήμερα (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41).
Στην Πολωνία με τραγούδια

Στη Βαρσοβία βρίσκονται ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η Λήδα Χαλκιαδάκη, όπου σήμερα, στο Θέατρο της Πολωνικής Ραδιοφωνίας, θα παρουσιάσουν, συνοδευόμενοι από εξαμελές συγκρότημα, τη μουσική παράσταση «Από το δημοτικό τραγούδι ως τον Σεφέρη και τον Θεοδωράκη». Πρόκειται για μια αναδρομή στο ελληνικό τραγούδι, με κεντρικό άξονα την ποίηση από την αρχαιότητα έως σήμερα, που γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοτικά, ρεμπέτικα, λαϊκά, καντάδες, ελαφρά, έντεχνα και σύγχρονα τραγούδια. Την παράσταση διοργανώνουν η Ελληνική Πρεσβεία στη Βαρσοβία, ο Σύνδεσμος Φίλων της Ελλάδας και η Πολωνική Ραδιοφωνία.

Επικίνδυνη πολιτική

«Θεωρούμε τη χρόνια αδιαφορία των υπευθύνων ολοκληρωτικά ανάξια της εκατόχρονης και πλέον ιστορίας και του ονόματος της ΚΟΑ», δήλωναν οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στη συναυλία - διαμαρτυρία, πριν λίγους μήνες, για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τους στο «Παλλάς». Και από σκηνής περιέγραφαν το «τριτοκοσμικό, τρισάθλιο, επικίνδυνο» κτίριο, στο οποίο είναι αναγκασμένη η ορχήστρα να παράγει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της. Κι ας θεωρείται - στα χαρτιά βεβαίως - «σπίτι» της το απαστράπτον Μέγαρο Μουσικής... Μπορεί το στεγαστικό να ήταν στην προκειμένη περίπτωση αυτό που ξεχείλισε το «ποτήρι», όμως τα προβλήματα περισσεύουν, όχι μόνο για την πρώτη, ιστορική ορχήστρα της χώρας μας, αλλά και για τους άλλους μουσικούς οργανισμούς.

***

Τί να πει κανείς για τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, που βιώνουν το μαρασμό (είχε προηγηθεί και από πλευράς τους ανάλογη συναυλία - διαμαρτυρία), ή για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης; Η συντριπτική πλειοψηφία των οργανικών θέσεων των ορχηστρών παρά το νόμο για τη μονοθεσία των μουσικών καλύπτεται από εκτάκτους, με αποτέλεσμα την εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και τις μεγάλες επιπτώσεις στο «δέσιμο» των συνόλων. Η ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία τούς στερεί τη δυνατότητα μακρόπνοου καλλιτεχνικού προγραμματισμού, μετακλήσεων, περιοδειών, διαφήμισης...

Εγκλωβισμένα στις συμπληγάδες της «εκσυγχρονιστικής» πολιτικής, που απαξιοί να δώσει λύση ακόμη και στα στοιχειώδη προβλήματά τους, τα κρατικά μουσικά σύνολα, δυστυχώς, φαίνεται ότι απέχουν πολύ από τη μέρα που θα έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και σταθερές βάσεις για τη σωστή λειτουργία τους. Στην αυγή της δεύτερης χιλιετίας, αυτής που από το ΥΠΠΟ γιορτάστηκε με πολυδάπανες Μιλένιουμ βεγκιέρες, οι μεγάλοι μουσικοί οργανισμοί της χώρας μας ασφυκτιούν. Η πολιτική της κυβέρνησης τούς στερεί το «οξυγόνο», την ίδια στιγμή που εκχωρεί στους μεγιστάνες του πολιτισμού ολοένα και περισσότερα κονδύλια και αρμοδιότητες.

***

Τα νοσούντα μουσικά μας σύνολα δεν μπορούν να γιατρευτούν με ψηφοθηρικές συνταγές, που εκπορεύονται από τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό. Οι προεκλογικές κορόνες του Κ. Σημίτη απέχουν πολύ από την αντιμετώπιση των πραγματικών, των επειγουσών αναγκών των μουσικών μας συνόλων. Μήπως η δική τους πολιτική στο χώρο του πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι αυτή που ευθύνεται για το τέλμα; Μήπως τις κάθε φορά προεκλογικές παροχολογίες και «υποσχέσεις» δεν τις ξεχνούσαν την επαύριο των εκλογών; Για όλα αυτά έχουν πικρή πείρα οι καλλιτέχνες, που εργάζονται στις μεγάλες ορχήστρες της χώρας και που παρά τις δυσμενείς συνθήκες επιμένουν να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Και απαιτούν το έργο τους να βρει τη θέση που του ανήκει στην κοινωνία.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ