Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Μουσική
Επικίνδυνη πολιτική

«Θεωρούμε τη χρόνια αδιαφορία των υπευθύνων ολοκληρωτικά ανάξια της εκατόχρονης και πλέον ιστορίας και του ονόματος της ΚΟΑ», δήλωναν οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στη συναυλία - διαμαρτυρία, πριν λίγους μήνες, για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τους στο «Παλλάς». Και από σκηνής περιέγραφαν το «τριτοκοσμικό, τρισάθλιο, επικίνδυνο» κτίριο, στο οποίο είναι αναγκασμένη η ορχήστρα να παράγει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της. Κι ας θεωρείται - στα χαρτιά βεβαίως - «σπίτι» της το απαστράπτον Μέγαρο Μουσικής... Μπορεί το στεγαστικό να ήταν στην προκειμένη περίπτωση αυτό που ξεχείλισε το «ποτήρι», όμως τα προβλήματα περισσεύουν, όχι μόνο για την πρώτη, ιστορική ορχήστρα της χώρας μας, αλλά και για τους άλλους μουσικούς οργανισμούς.

***

Τί να πει κανείς για τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, που βιώνουν το μαρασμό (είχε προηγηθεί και από πλευράς τους ανάλογη συναυλία - διαμαρτυρία), ή για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης; Η συντριπτική πλειοψηφία των οργανικών θέσεων των ορχηστρών παρά το νόμο για τη μονοθεσία των μουσικών καλύπτεται από εκτάκτους, με αποτέλεσμα την εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και τις μεγάλες επιπτώσεις στο «δέσιμο» των συνόλων. Η ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία τούς στερεί τη δυνατότητα μακρόπνοου καλλιτεχνικού προγραμματισμού, μετακλήσεων, περιοδειών, διαφήμισης...

Εγκλωβισμένα στις συμπληγάδες της «εκσυγχρονιστικής» πολιτικής, που απαξιοί να δώσει λύση ακόμη και στα στοιχειώδη προβλήματά τους, τα κρατικά μουσικά σύνολα, δυστυχώς, φαίνεται ότι απέχουν πολύ από τη μέρα που θα έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και σταθερές βάσεις για τη σωστή λειτουργία τους. Στην αυγή της δεύτερης χιλιετίας, αυτής που από το ΥΠΠΟ γιορτάστηκε με πολυδάπανες Μιλένιουμ βεγκιέρες, οι μεγάλοι μουσικοί οργανισμοί της χώρας μας ασφυκτιούν. Η πολιτική της κυβέρνησης τούς στερεί το «οξυγόνο», την ίδια στιγμή που εκχωρεί στους μεγιστάνες του πολιτισμού ολοένα και περισσότερα κονδύλια και αρμοδιότητες.

***

Τα νοσούντα μουσικά μας σύνολα δεν μπορούν να γιατρευτούν με ψηφοθηρικές συνταγές, που εκπορεύονται από τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό. Οι προεκλογικές κορόνες του Κ. Σημίτη απέχουν πολύ από την αντιμετώπιση των πραγματικών, των επειγουσών αναγκών των μουσικών μας συνόλων. Μήπως η δική τους πολιτική στο χώρο του πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι αυτή που ευθύνεται για το τέλμα; Μήπως τις κάθε φορά προεκλογικές παροχολογίες και «υποσχέσεις» δεν τις ξεχνούσαν την επαύριο των εκλογών; Για όλα αυτά έχουν πικρή πείρα οι καλλιτέχνες, που εργάζονται στις μεγάλες ορχήστρες της χώρας και που παρά τις δυσμενείς συνθήκες επιμένουν να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Και απαιτούν το έργο τους να βρει τη θέση που του ανήκει στην κοινωνία.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ (2022-03-16 00:00:00.0)
Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι μουσικοί της ΕΡΤ (2022-03-04 00:00:00.0)
Ερχεται το θρυλικό μουσικό σύνολο του Κόκκινου Στρατού (2017-11-11 00:00:00.0)
Σε δικομματική ομηρία (2007-09-09 00:00:00.0)
Αγωνιστικό ΟΧΙ στην υποβάθμιση της μουσικής (2002-01-27 00:00:00.0)
"Εχουν τη δυνατότητα... " (1998-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ