Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Φιλικός» Π. Αναγνωστόπουλος

Ημερίδα για την αποκατάσταση του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου στην ιδρυτική τετράδα της «Φιλικής Εταιρείας» διοργάνωσαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών (23/3) η Πανηλειακή Συνομοσπονδία και ο Δήμος Ανδρίτσαινας. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης και των 145 χρόνων από το θάνατο του Π. Αναγνωστόπουλου, ο Δήμος Ανδρίτσαινας εξέδωσε φυλλάδιο με τα παρακάτω αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία για τη συμμετοχή του Αναγνωστόπουλου στην ίδρυση της «Φιλικής Εταιρείας», στην Οδησσό, το 1814:

-«Δοκίμιον Ιστορίας περί της Φιλικής Εταιρείας», υπό Ιωάννου Φιλήμονος (έκδοσις εν Ναυπλία 1834).

- «Ιστορία της Επαναστάσεως της Ελλάδος διπλωματικώς εξεταζομένης», 6 τόμοι, υπό Αντωνίου Φον Πρόκες - Οστεν, έκδοση 1848.

- Χειρόγραφο 9142 της Εθνικής Βιβλιοθήκης, επιστολή του Ξάνθου στη Βουλή, 15/12/1843.

- «Ημερολόγιον του Αγώνος» 1821 (1814 - 1830), έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (1930).

Οι προαναφερόμενες πηγές - που παρουσίασε ο Δήμος Ανδρίτσαινας - «μαρτυρούν» ότι ο Αναγνωστόπουλος υπήρξε συνιδρυτής της «Φιλικής Εταιρείας». Ο Φιλήμονας αναφέρει τον Αναγνωστόπουλο (πατρίδα έχων την Ανδρίτσαιναν της Πελοποννήσου) δίπλα στους Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Ο Αντώνιος Φον Πρόκες - Οστεν σημειώνει ότι τη «Φιλική Εταιρεία» ίδρυσαν στην Οδησσό οι Σκουφάς, Τσακάλωφ, Αναγνωστόπουλος και ο Εμμ. Ξάνθος. Στο προαναφερόμενο έγγραφό του προς τη Βουλή σημειώνει: «Οι πρώτοι συσκεφθέντες και αρχίσαντες το έργον εις Οδησσόν κατά τον Νοέμβριο του 1814 έτους ήταν 4 άτομα, ο Νικόλαος Σκουφάς εξ Αρτης, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ Ιωαννίτης, ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος Πελοποννήσιος και ο υποφαινόμενος εκ Πάτμου, οι οποίοι συνέταξαν τους κανόνας και την διδασκαλίαν Εταιρείας, την οποίαν και Εταιρείαν των Φιλικών ονόμασαν». Τη συμμετοχή του Αναγνωστόπουλου στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας επιβεβαιώνει και το «Ημερολόγιον του Αγώνος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ