Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι μουσικοί της ΕΡΤ

Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέρονται τα εξής:

«Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά σύνολα της χώρας. Παρά το έργο που προσφέρει το εν λόγω μουσικό σύνολο, η λειτουργία του - όπως και των υπόλοιπων μουσικών συνόλων της ΕΡΤ - πραγματοποιείται με αρκετά κενά και ελλείψεις.

Στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ υπάρχουν 119 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 56 αφορούν την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ καλύπτονται στο ένα μέρος τους από εξωτερικούς συνεργάτες και όχι τακτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι σε αυτό το εργασιακό καθεστώς στερούνται δικαιώματα απουσίας, ασθένειας και άδειες.

Ενα άλλο μέρος των κενών οργανικών θέσεων καλύπτεται από 25 μουσικούς που συνάπτουν με την ΕΡΤ συμβάσεις κάθε μορφής από το 2003, και παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να δουλεύουν ως συμβασιούχοι και όχι ως τακτικό προσωπικό. Πρόκειται για μουσικούς με εξαιρετικά βιογραφικά (σπουδές, μετεκπαιδεύσεις, διακρίσεις σε διαγωνισμούς), που έχουν αξιολογηθεί και κριθεί κατάλληλοι με δύο διαγωνισμούς τύπου ΑΣΕΠ, το 2010 και το 2014. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι αυτοί οι μουσικοί καλύπτουν νευραλγικές θέσεις, χωρίς τις οποίες η ορχήστρα απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Την ίδια στιγμή, οι μουσικοί που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι οι μόνοι μουσικοί συμφωνικών συνόλων που το μισθολόγιό τους υπολείπεται από αυτό των κρατικών ορχηστρών (ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ).

Τα παραπάνω δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην πλατιά διάδοση της κλασικής ορχηστρικής μουσικής και την πρόσβαση του λαού σε αυτό το σπουδαίο για την πνευματική καλλιέργεια είδος τέχνης. Είναι απαράδεκτο σε μια χώρα που διαθέτει πολυάριθμο και υψηλά ειδικευμένο καλλιτεχνικό δυναμικό οι ελάχιστες κρατικές ορχήστρες να είναι υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες, χωρίς σταθερό προσωπικό και με ακάλυπτες εδώ και χρόνια οργανικές θέσεις, όπως απαράδεκτο είναι και το ότι έχουν εγκαταλειφθεί και οδηγηθεί σε κλείσιμο άλλα ιδιαίτερα σημαντικά ορχηστρικά σύνολα.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να γίνει άμεση μονιμοποίηση των 25 συμβασιούχων, χωρίς ανάγκη επιπλέον ακρόασης.

Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις όλων των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Να εξισωθεί το μισθολόγιο των εργαζομένων στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, ώστε να μην υπολείπεται εκείνου των κρατικών ορχηστρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ