Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η επίθεση στον Πολιτισμό μια ακόμα απόδειξη βαρβαρότητας

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την απαράδεκτη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, γινόμαστε μάρτυρες και ενός ιδιότυπου «πολέμου» στον χώρο του Πολιτισμού, με τις ακυρώσεις και τις απαγορεύσεις σε ρωσικά έργα, οργανισμούς αλλά και σε καλλιτέχνες να παίρνουν πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας.

Από τις κυρώσεις στους ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς που έσπευσε να ανακοινώσει η υπουργός Πολιτισμού, με πρώτο θύμα την παράσταση «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, που θα παρουσίαζαν τα περίφημα μπαλέτα Μπολσόι, μέχρι το μποϊκοτάρισμα όλων των ρωσικών ταινιών με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που προτείνεται να ακολουθήσουν και όλα τα επίσημα κινηματογραφικά φεστιβάλ της ΕΕ...

Η απαράδεκτη όμως και επικίνδυνη πρακτική απέναντι στον Πολιτισμό και τους φυσικούς του αποδέκτες, τους λαούς όλης της Γης, που θα έπρεπε να απολαμβάνουν τα επιτεύγματά του χωρίς όρους και διακρίσεις, δεν σταματά εδώ. Αυτές τις μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με αλληλοαναιρούμενες πληροφορίες, η είδηση ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Febiofest, που διεξάγεται στην Πράγα, έχει ξεκινήσει διεργασίες να αφαιρέσει το Βραβείο «Cristian», που αποδόθηκε το 2017 (!) στον Σέρβο σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα για την προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο, λόγω του ότι έχει αποδεχτεί να συνεργαστεί με το Θέατρο του Ρωσικού Στρατού στη Μόσχα. Αλλά και στον τομέα της κλασικής μουσικής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου απέλυσε τον Ρώσο διευθυντή ορχήστρας και γενικό διευθυντή του Θεάτρου Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη, Βαλέρι Γκέργκιεφ, ενώ άλλοι επιφανείς πολιτιστικοί οργανισμοί διέκοψαν τη συνεργασία τους μαζί του, επειδή αρνείται να σχολιάσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται πόσο ξεδιάντροπα επιλεκτική είναι η ευαισθησία τους... «Θεματοφύλακες» της ειρήνης, της ελευθερίας, ακόμα και της αποδοχής ή όχι ενός καλλιτέχνη και ενός καλλιτεχνικού έργου, «ορίζονται» το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποίησαν απροκάλυπτες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε διάφορα σημεία της Γης, περνούσαν «τρομονόμους» στην Τέχνη και αυτήν τη στιγμή είναι ο ένας από τους δύο αντιπαρατιθέμενους πόλους στην εξελισσόμενη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία...

Οι Ελληνες καλλιτέχνες μπορούν και πρέπει να εκφράσουν την αντίθεσή τους απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Αλλωστε, όπως καλεί και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, «όποιος είναι ενάντια στη φρίκη του πολέμου, πρέπει να παλέψει πρώτα απ' όλα μέσα στη χώρα για την απεμπλοκή της από αυτόν, ενάντια σε κάθε απόπειρα φίμωσης όσων διαφωνούν με την εμπλοκή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ