Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ
"Εχουν τη δυνατότητα... "

Επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης από την πολιτεία στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, αυτής της "μεγάλης πολιτιστικής δύναμης με τις τεράστιες δυνατότητες", ο διευθυντής τους Αλκης Μπαλτάς,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τον απολογισμό της περσινής δραστηριότητας των Συνόλων και τον προγραμματισμό της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου. Σύνολα με διαφορετικό ρεπερτόριο το καθένα, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα,ηΟρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής,η Χορωδία και η Μπιγκ Μπαντ,όπως ανέφερε, έχουν τη δυνατότητα ν' απευθύνονται σε ευρύτατο κοινό, παρουσιάζοντας ποικίλες μουσικές διαδρομές, από την κλασική μέχρι τη σύγχρονη και από την οπερέτα μέχρι την τζαζ.

Εξήντα συναυλίες, από τις οποίες οι 19 ήταν εκτός Αθηνών, οι 8 εκπαιδευτικές και οι 7 σε ιδρύματα, πραγματοποιήθηκαν πέρσι, ενώ πολλές ήταν οι ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών (Λαμπελέτ, Ζάννα, Πετσάλη, Ευαγγελάτου, Πετρίδη, Σκαλκώτα, Βρόντου κ. α.), από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα. Στους ίδιους άξονες θα κινηθεί και η τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδος, καθώς τα Μουσικά Σύνολα, μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν προγραμματίσει περισσότερες από 20 εμφανίσεις όχι μόνο σε συναυλιακούς χώρους, αλλά και σε διάφορα ιδρύματα (Δημοτικά Σχολεία, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΠΙΚΠΑ Πειραιά, "Ευαγγελισμός" κ.ά.).

Στο πλαίσιο των συναυλιών - αφιερωμάτων των Μουσικών Συνόλων, την Κυριακή(25/10), στο "Παλλάς" η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με πατριωτικά, ερωτικά, λαϊκά και άλλα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο,με σολίστ τους Ανδρέα Κουλουμπή, Μελίνα Μποτέλη, Θεοδοσία Στίγγα.Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Αννα Φόνσου,ενώ κείμενα της εποχής του '40 θα διαβάσει η Σπεράντζα Βρανά.Στις 19 και 25 Νοεμβρίου, η ίδια ορχήστρα θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα, ενώ στις 26/11 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ θα γιορτάσει τα 60 χρόνια παρουσίας της ορχήστρας, με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Εχουν, επίσης, προγραμματιστεί ηχογραφήσεις έργων των: Πετρίδη, Καλογερά, Μηνά, Αντωνίου, Κουκουναρά, Ντ. Κωνσταντινίδη κ.ά.

"Εχουμε τη δυνατότητα σημαντικής πολιτιστικής παρέμβασης", είπε ο Αλ. Μπαλτάς, σημειώνοντας όμως ότι τα Μουσικά Σύνολα, όπου εργάζονται περίπου 220 καλλιτέχνες, "αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε, ότι "για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου δίνονται μόλις 60 εκατομμύρια. Είναι μικρό το ποσό, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς τα εκατομμύρια που δίνονται για κάποιες εκδηλώσεις. Δεν αρκεί να μιλάμε για Ολυμπιάδες, πρέπει να κάνουμε έργο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ