Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Σεφέρης και τα παιδιά

Τη μορφή του Γιώργου Σεφέρη "ενδύθηκε" χτες στο σπίτι του νομπελίστα ποιητή (Αγρας 20) ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης."Συμπαίκτες" του ήταν μαθητές της Β Τάξης του 17ου Γυμνασίου Αθηνών. Γιατί πρόκειται; Πρόκειται για τη χτεσινή παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου,με θέμα "Γιώργος Σεφέρης, ο θαλασσινός φίλος μας".Οι μαθητές, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Ειρήνης Βοκοτοπούλου, προσπάθησαν να πλησιάσουν τη - θεωρούμενη ως "δύσκολη" - ποίηση του Σεφέρη, την ανθρωπιά και τη σοφία της. Η Ε. Βοκοτοπούλου και ο Δημήτρης Χαλκιόπουλος, που σχεδίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στοχεύουν η ποίηση του Σεφέρη να γίνει "δάσκαλος" των μαθητών του Γυμνασίου για τη ζωή τους.

Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα βιβλίο,στο πρώτο μέρος του οποίου υπάρχει ένας φανταστικός διάλογος με τον Σεφέρη, στηριγμένος στα πεζά κείμενά του. Μέσα από αυτό το διάλογο, τα παιδιά γνωρίζουν τα παιδικά του χρόνια στη Σκάλα Βουρλών στη Μικρασία, τα "μυστικά" της ποίησής του, την αγάπη του για τα ταπεινά έργα των ανθρώπων. Στο δεύτερο μέρος εμφανίζονται: Οι κούκλες που είχε κατασκευάσει ο ίδιος στον Πόρο, από ευτελή υλικά. Η "Συνομιλία των ποιητών", όπου παρατίθενται αποσπάσματα έργων άλλων ποιητών που τον επηρέασαν. Τα λίμερικς (κωμικά τετράστιχα, που αντανακλούν την αγάπη του Σεφέρη για τα παιδιά). Ενα κείμενο και προτάσεις για βιβλία, επιλεγμένα από τη βιβλιοθήκη του. Βιβλιογραφία και Γλωσσάρι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός του βιβλίου: Εικονογραφημένο χρονολόγιο, ένα παιχνίδι με αποσπάσματα από τα ημερολόγιά του, σειρά σελιδοδεικτών με στίχους του ποιητή και ένα χαρτονένιο ημερολόγιο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευτικούς σαν "εργαλείο" για τη γνωριμία των παιδιών με την ποίηση του Σεφέρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ