ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Στην Ελλάδα η Ειδική Επιτροπή

Συνάντηση με τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον Αθλητισμό είχαν χτες η υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Η Επιτροπή θα εξετάσει ζητήματα του παράνομου εμπορίου και της κατοχής πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την πολιτική των βρετανικών μουσείων σχετικά με την απόκτηση ή επιστροφή τους. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας η Επιτροπή επισκέπτεται χώρες από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί πολιτιστικοί θησαυροί.

Το θέμα της συνάντησης ήταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και αμέσως μετά η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Ουσιαστικά αρχίζει ο επίσημος διάλογος. Τονίσαμε στην Επιτροπή ότι ζητάμε μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα και όχι όλες τις αρχαιότητες που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζέραλντ Κόφμαν, επισήμανε ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η Επιτροπή δεν αποφασίζει και τα όποια συμπεράσματα θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο αφού αυτό είναι που τελικά θα αποφασίσει».

Τη Δευτέρα οι Βρετανοί βουλευτές συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ και στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας και της Βεργίνας.

Ο «Φιλικός» Π. Αναγνωστόπουλος

Ημερίδα για την αποκατάσταση του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου στην ιδρυτική τετράδα της «Φιλικής Εταιρείας» διοργάνωσαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών (23/3) η Πανηλειακή Συνομοσπονδία και ο Δήμος Ανδρίτσαινας. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης και των 145 χρόνων από το θάνατο του Π. Αναγνωστόπουλου, ο Δήμος Ανδρίτσαινας εξέδωσε φυλλάδιο με τα παρακάτω αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία για τη συμμετοχή του Αναγνωστόπουλου στην ίδρυση της «Φιλικής Εταιρείας», στην Οδησσό, το 1814:

-«Δοκίμιον Ιστορίας περί της Φιλικής Εταιρείας», υπό Ιωάννου Φιλήμονος (έκδοσις εν Ναυπλία 1834).

- «Ιστορία της Επαναστάσεως της Ελλάδος διπλωματικώς εξεταζομένης», 6 τόμοι, υπό Αντωνίου Φον Πρόκες - Οστεν, έκδοση 1848.

- Χειρόγραφο 9142 της Εθνικής Βιβλιοθήκης, επιστολή του Ξάνθου στη Βουλή, 15/12/1843.

- «Ημερολόγιον του Αγώνος» 1821 (1814 - 1830), έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (1930).

Οι προαναφερόμενες πηγές - που παρουσίασε ο Δήμος Ανδρίτσαινας - «μαρτυρούν» ότι ο Αναγνωστόπουλος υπήρξε συνιδρυτής της «Φιλικής Εταιρείας». Ο Φιλήμονας αναφέρει τον Αναγνωστόπουλο (πατρίδα έχων την Ανδρίτσαιναν της Πελοποννήσου) δίπλα στους Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Ο Αντώνιος Φον Πρόκες - Οστεν σημειώνει ότι τη «Φιλική Εταιρεία» ίδρυσαν στην Οδησσό οι Σκουφάς, Τσακάλωφ, Αναγνωστόπουλος και ο Εμμ. Ξάνθος. Στο προαναφερόμενο έγγραφό του προς τη Βουλή σημειώνει: «Οι πρώτοι συσκεφθέντες και αρχίσαντες το έργον εις Οδησσόν κατά τον Νοέμβριο του 1814 έτους ήταν 4 άτομα, ο Νικόλαος Σκουφάς εξ Αρτης, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ Ιωαννίτης, ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος Πελοποννήσιος και ο υποφαινόμενος εκ Πάτμου, οι οποίοι συνέταξαν τους κανόνας και την διδασκαλίαν Εταιρείας, την οποίαν και Εταιρείαν των Φιλικών ονόμασαν». Τη συμμετοχή του Αναγνωστόπουλου στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας επιβεβαιώνει και το «Ημερολόγιον του Αγώνος».

«Συνένοχοι» στην ψυχαγωγία

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου η προχτεσινή και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του σε έναν από τους μελωδικότερους χώρους, στη «Σφενδόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22). Εκεί όπου ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δίνουν μια σπουδαία μουσική παράσταση τρίωρης διάρκειας και μεγάλης ευφορίας. Ευφορία που έχει να κάνει με τον προβληματισμό, την ουσιαστική παρέμβαση των στίχων και της μουσικής, σε συνδυασμό με την πραγματική ψυχαγωγία.

Η παράσταση άρχισε με τραγούδια από τη «Θάλασσα στη σκάλα», σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, δίσκος που έγινε χρυσός πριν κλείσει ένα μήνα κυκλοφορίας. Ακολούθησαν τραγούδια, που έχουν σημαδέψει την ανεξάρτητη και κοινή πορεία των δύο καλλιτεχνών, από το «Σταυρό του Νότου», το «Φοβάμαι», τη «Διαίρεση», το «Εμπάργκο».

Οι ηθοποιοί είχαν τη χαρά να ταξιδέψουν στα πελάγη του Νίκου Καββαδία, του Μπρεχτ ή του Κώστα Τριπολίτη. Ο Θάνος Μικρούτσικος, στο πιάνο, συνεπαίρνει, δονεί την ατμόσφαιρα και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου καταθέτει εξαίρετες ερμηνείες και κομμάτια της ψυχής του. Και μαζί με τα τραγούδια, η καταγγελία για τη σκληρή πραγματικότητα, που δολοφονεί το όνειρο, ή για τους πολεμόχαρους «προστάτες» της «νέας τάξης πραγμάτων» και τους σύγχρονους «καταδότες».

Το «ταξίδι» έχει επίσης «σταθμούς» σε κάποιες μεγάλες αγάπες των δύο καλλιτεχνών. Είναι το αφιέρωμα, με πιάνο και φωνή, στους Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο, Νικόλα Ασιμο. Τους δύο καλλιτέχνες συνόδεψαν στο τραγούδι η Αρετή Μπέλλου, η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου και ο κιθαρίστας Χριστόφορος Κροκίδης.

Ενα θέατρο μιλάει...

«Ρομπέρτο Τσούκκο», στον «Τεχνοχώρο»
«Ρομπέρτο Τσούκκο», στον «Τεχνοχώρο»
Μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο: «Η χρηστική αξία των δύο διαστάσεων σε μια θεατρική παράσταση» ξεκινάει σήμερα στον «Τεχνοχώρο» (Μαυρομιχάλη 161), παράλληλα με τη νέα παράσταση της Ομάδας «Θέαμα», με το έργο του Μπερνάρ - Μαρί Κολτές «Ρομπέρτο Τσούκκο». Οι σπουδαστές που παρακολούθησαν το εργαστήριο «Γραφιστική 4» του Τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, παρουσιάζουν μια εργασία εμπνευσμένη από την παράσταση «Καπέλο από ψάθα Ιταλίας», που παιζόταν στον «Τεχνοχώρο» τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Το έργο «Ρομπέρτο Τσούκκο», έργο για τον έρωτα και το θάνατο, ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Χριστίνας Κωστέα, κινησιολογία Βάλιας Παπαχρήστου -Φώτη Νικολάου, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Αννα Μακράκη, Γιάννης Μαυριτσάκης, Λεωνίδας Κακούρης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φρόσω Λύτρα, κ.ά.

Δημοσιογραφία και γλώσσα

Υπάρχει κρίση του δημοσιογραφικού λόγου και της ελληνικής γλώσσας; Αν ναι, ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες αυτής της κρίσης; Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο «Δημοσιογραφία και γλώσσα», που οργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στις 15 και 16 Απρίλη.

Οι φιλόλογοι, γλωσσολόγοι, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, που θα συμμετάσχουν, θα κληθούν επίσης να διερευνήσουν την ευρύτατη και συνεχώς ανανεούμενη ποικιλία της δημοσιογραφικής «γλώσσας», να επισημανθούν νεότερες εξελίξεις της και να περιγραφούν τα είδη και οι συμβάσεις της. Απώτερος στόχος του συνεδρίου είναι να εγκαινιάσει ένα σχετικό διάλογο μεταξύ των δημοσιογράφων, των σχετικών επιστημόνων και του κοινού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών σπουδών στη χώρα μας.

Αν και η ΕΣΗΕΑ δεν έχει κοινοποιήσει ακόμη λεπτομέρειες για τις συμμετοχές - θα το κάνει με συνέντευξη Τύπου - αναγγέλλει ότι προβλέπονται ομιλίες των καθηγητών Ε. Κριαρά και Δ. Μαρωνίτη και συναδέλφων τους από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Παντείου, Πατρών και Κύπρου.

Λογοτεχνία και νέοι

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών σήμερα (7μ.μ.), στην αίθουσα «Μιχαήλα Αβέρωφ» (Γενναδίου 8, 7ος όροφος) οργανώνει μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική βραδιά, η οποία δεν αφορά στο έργο κάποιου λογοτέχνη, αλλά στο ρόλο της λογοτεχνίας. Ομιλήτριες της εκδήλωσης θα είναι η διακεκριμένη συγγραφέας Πέπη Δαράκη και η φιλόλογος - εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων Ανθούλα Δανιήλ. Η Πέπη Δαράκη θα μιλήσει για την «Επίδραση της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας κατά τη νεανική ηλικία». Η Ανθούλα Δανιήλ θα μιλήσει για την «Ανάγνωση της λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση». Τις ομιλήτριες θα παρουσιάσει ο φιλόλογος Γιάννης Χατζηβασιλείου.

Ακρόαση ηθοποιών

Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα πραγματοποιήσει ακρόαση για γυναίκες ηθοποιούς (18 - 30 χρόνων) για την καλοκαιρινή παραγωγή του. Πρόκειται για δύο γυναικείους ρόλους (Αλίκη και Μανταλαίνα) στο έργο του Παντελή Χορν «Το μελτεμάκι», που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, μουσική Νίκου Ξυδάκη, σκηνικά - κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, φωτισμούς Δήμου Αβδελιώδη. Είναι μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Χίου. Η ακρόαση θα γίνει την Κυριακή (2/4), στις 11π.μ., στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» (Σπυρ. Τρικούπη 34, Εξάρχεια). Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να έχουν μαζί τους βιογραφικό σημείωμα, μια φωτογραφία και να έχουν ετοιμάσει ένα κωμικό μονόλογο και ένα τραγούδι. (Πληροφορίες στη γραμματεία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, τηλ. 0641 - 21158, 46452).

Οι εκδόσεις «Πορεία» θα παρουσιάσουν αύριο (7 μ.μ.) στη «Στοά του Βιβλίου» το βιβλίο του πολιτικού μηχανικού Γιάννη Μπαδογιαννάκι «ΧΡΟΝΟΣ: Οδοιπορικό χωρίς τέλος». Για το βιβλίο, θα μιλήσουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου Στράτος Θεοδοσίου και Γιώργος Παπαγούνος.

Ξεκινούν την 1η Απρίλη οι παραστάσεις «Ηχος - Φως» του «Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ». Θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Οκτώβρη και θα δίνονται καθημερινά εκτός από τη Μεγάλη Παρασκευή. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 9226.210.

Τα βιβλιοπωλεία «Φόρουμ» (Αγία Παρασκευή, Κορωπί, Παλλήνη), με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου» (2/4) και την «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου» (23/4), διοργανώνουν: Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Παιδί και Βιβλίο» και Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα: «Βιβλίο Πηγή Γνώσης και Φαντασίας». Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6080.363.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεών του, το «Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν» (Μ. Αυρήλιου 5, Πλάκα) προγραμματίζει τις παρακάτω διαλέξεις (7μ.μ.): «Τι είδους εικόνες βλέπει ένα παιδί το 2000; Ποιες είναι καλά παραδείγματα για δημιουργική παρατήρηση και ποιες όχι», με ομιλήτρια την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, εικαστικό (29/3). «Το Βυζάντιο και οι Γότθοι» με ομιλήτρια την Κατερίνα Καραπλή, λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (30/3 ).

Το Μουσείο Ντιζάιν και η Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22), οργανώνουν (3/4- 7/5) την έκθεση «Ντιζάιν Διαδρομές» στην πόλη. Ξεκινώντας με μια επιλογή από τα 2000 αντικείμενα (αντιπροσωπευτικά του βιομηχανικού σχεδιασμού του 20ού αιώνα) της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ντιζάιν, η έκθεση επιχειρεί να περιγράψει τις εξελίξεις στην αντίληψη, αισθητική και χρήση των προϊόντων του βιομηχανικού σχεδιασμού και να συνδέσει αυτές τις εξελίξεις με την καθημερινή ζωή, το σινεμά, τη μόδα και την αρχιτεκτονική.

Σκίτσα και φωτογραφίες πέντε Φινλανδών αρχιτεκτόνων θα παρουσιαστούν στο κτίριο Πτυχιούχων Σχολής Καλών Τεχνών (Πανός 19 και Θόλου, Πλάκα), από 31/3 έως 16/4. Τίτλος της έκθεσης «Αρχιτεκτονικές παρατηρήσεις - Σκίτσα Φινλανδών Αρχιτεκτόνων από την Ελλάδα» και περιλαμβάνει σκίτσα και φωτογραφίες από τα ταξίδια τους στην Ελλάδα, των: Γ. Τ. Π. Τσίβιτς (1815 - 1862), Γιακ Αρεμπερι (1847 - 1914), Ούσκο Νίστρεμ (1861 - 1925), Χίλντιγκ Εκελουντ (1893 - 1984), Αλβαρ Ααλτο (1898 - 1976).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ