ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2007
Σελ. /56
Μεθοδεύσεις σε βάρος των ταξικών δυνάμεων

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), που μέχρι τώρα έχει αναβληθεί δύο φορές και έχει ως μοναδικό θέμα - με απόφαση της πλειοψηφίας - τη μομφή στον γραμματέα της Ομοσπονδίας και μέλος της ΔΑΣ ΟΤΑ, Γ. Καταχανά. Η αιτία είναι ότι το στέλεχος του ΠΑΜΕ αρνείται να υπογράψει το εξώδικο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς οι θέσεις που περιέχει είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει το κουτσούρεμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) συνολικά, κάτι που φαίνεται και από την πρότασή της για τα ΒΑΕ στους εργαζομένους των ΟΤΑ. Πρόταση που εξαιρεί κατηγορίες, αποχαρακτηρίζει επαγγέλματα - ουσιαστικά όλο τον οικοδομικό κλάδο - επιβάλλει δυσβάσταχτο επασφάλιστρο για όσους ενταχθούν...

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ στρέφει τα πυρά της ενάντια στη ΔΑΣ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση - στη βάση προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ - ετοιμάζει το πετσόκομμα των ΒΑΕ, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και όχι μόνο. Πάντως, αν η πλειοψηφία νομίζει ότι έτσι εύκολα θα απαλλαγεί από τη δράση των ταξικών δυνάμεων για να διευκολύνει μ' αυτόν τον τρόπο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο αντεργατικό τους έργο, είναι βαθιά γελασμένη...

Τα κέρδη του ΟΤΕ

Κατά 145% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το Α' τρίμηνο του 2007 συγκριτικά με το Α' τρίμηνο του 2006. Κέρδη που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από τη δραματική συρρίκνωση του προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και την πρόσληψη πιο φθηνού εργατικού δυναμικού. Γι' αυτό και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, στις δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του ομίλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «...Στην εγχώρια σταθερή τηλεφωνία, οι ενέργειες περιστολής των δαπανών - οι οποίες ξεκίνησαν τα δύο τελευταία χρόνια - έφεραν αποτελέσματα». Ενώ σε ανακοίνωση του ομίλου για τα αποτελέσματα αναφέρεται ότι τα λειτουργικά έξοδα του ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 8% και ένας από τους λόγους είναι η μείωση των αποδοχών του προσωπικού κατά 17,3%. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η λεγόμενη ανάπτυξη και η ενίσχυση του ανταγωνισμού σημαίνει μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέρδη, λιγότερες θέσεις εργασίας και εργαζόμενους με μισθούς πείνας.

Συνέπεια...

Χρειάστηκαν δυο μήνες απ' τις εκλογές στο Σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» για να συγκροτηθεί το προεδρείο με βάση την εκπροσώπηση των παρατάξεων που ενέκριναν οι εργαζόμενοι.

Αιτία γι' αυτό ήταν η πρωτιά της ΕΣΑΚ με 5 έδρες -- ακολούθησαν ΔΑΚΕ 3, ΠΑΣΚΕ 3 και «Αυτονομία Ενότητα» 2. Η ΕΣΑΚ--Σ εξαρχής και στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν, πρότεινε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, ενώ οι άλλες παρατάξεις έκαναν κόνξες. Η ΔΑΚΕ ήθελε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, αλλά να μην εκλεγεί πρόεδρος από την ΕΣΑΚ-Σ. Η ΠΑΣΚΕ δεχόταν αντιπροσωπευτικό προεδρείο υπό τον όρο να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις και η ΕΣΑΚ-Σ να σεβαστεί τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος και να μη δρα... διασπαστικά, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ! Τέλος η «Αυτονομία -- Ενότητα» (ΑΕ) δήλωσε ότι δε συμμετέχει στο προεδρείο κατακεραυνώνοντας τη «διασπαστική» πρακτική του ΠΑΜΕ...

Στην τελευταία (αρχές της βδομάδας) συνεδρίαση με παρόντες 12 συμβούλους (έλειπε ένας της ΔΑΚΕ) εκλέχτηκε αντιπροσωπευτικό προεδρείο με Πρόεδρο απ' την ΕΣΑΚ-Σ (7 ψήφοι υπέρ, 3 λευκά), Γραμματέα απ' τη ΔΑΚΕ (8 υπέρ, 2 λευκά), ταμία απ' την ΠΑΣΚΕ (9 υπέρ, 1 λευκό) Α΄ Αντιπρόεδρο απ' την ΑΕ (9 υπέρ, 3 λευκά), Β΄ Αντιπρόεδρο απ' την ΕΣΑΚ-Σ (8 υπέρ, 2 λευκά) και Ειδικό Γραμματέα απ' τη ΔΑΚΕ. Εμεινε κενή η θέση του Εφόρου για την οποία η ΕΣΑΚ-Σ θα στηρίξει, εφόσον το δεχτεί, συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ.

... και αΣΥΝέπεια

Η εκλογή αντιπροσωπευτικού, αναλογικού προεδρείου δικαιώνει - και με αυτόν τον τρόπο - τη συνέπεια και τη θέση αρχών της ΕΣΑΚ.

Οπως, όμως φαίνεται απ' τα αποτελέσματα, μόνο στην εκλογή του Α' αντιπροέδρου πήραν μέρος και οι 12 παρόντες σύμβουλοι - ενώ στις άλλες πήραν μέρος 10 σύμβουλοι. Απουσίασαν οι δύο σύμβουλοι της «Αυτονομίας - Ενότητας», που, με την έναρξη της συνεδρίασης, δήλωσαν ότι θα διευκολύνουν την εκλογή προεδρείου, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση. Αλλά επειδή, όμως, η ΑΕ διεκδικούσε και τη θέση που της αναλογούσε θα έπαιρναν μέρος μόνο στην ψηφοφορία για τον Α' αντιπρόεδρο και θα αποχωρούσαν και πάλι - όπως και έκαναν. Η ΕΣΑΚ δήλωσε ότι δεν παίζει με θέματα αρχών και θα ψηφίσει για την ανάδειξη αντιπροσωπευτικού προεδρείου, όπως και έκανε και στην εκλογή του Α' αντιπροέδρου.

Τα αντι-ΠΑΜΕ αντανακλαστικά δεν τους επέτρεψαν ούτε να παραστούν στη συνεδρίαση, όπως έκαναν τουλάχιστον οι άλλες παρατάξεις. Ομως, δεν τους εμπόδισαν να δεχτούν και τις 5 ψήφους της ΕΣΑΚ-Σ -και των υπολοίπων συμβούλων.

Απλώς, οι άνθρωποι επιβεβαίωσαν και με αυτήν την περίπτωση την αΣΥΝέπειά τους!


Επικίνδυνα σχέδια

Η υπόθεση του λεγόμενου συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας, που προωθούν οι ΗΠΑ, αποτελεί κομβικό σημείο όχι μόνο του παγκόσμιου γίγνεσθαι, αλλά και των ελληνικών κυβερνητικών επιλογών και προσανατολισμών ως προς τη θέση της χώρας μας. Μια θέση συνειδητής πρόσδεσης στο ιμπεριαλιστικό άρμα, με στόχο τη διεκδίκηση καλύτερων όρων συμμετοχής της ελληνικής πλουτοκρατίας στη λεηλασία λαών και χωρών, είναι αυτό που ονομάζουν «διεθνής θέση της χώρας», αψηφώντας τις συνέπειες που έχουν αυτές οι επιλογές στο μέλλον του ελληνικού λαού, στην υπόθεση της ειρήνης γενικότερα.

Η ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω των πρόσφατων δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, με τις επιδιώξεις των «γερακιών» του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία υποστήριξε την προθυμία της Πολωνίας και της Τσεχίας να δεχτούν στο έδαφός τους μέρος του «αντιπυραυλικού συστήματος», δηλώνοντας παράλληλα ότι «η αντιπυραυλική ζώνη πρέπει να καλύπτει το σύνολο της Ευρώπης και το σύνολο των χωρών του ΝΑΤΟ», αποτυπώνει πλήρως τόσο τους κυβερνητικούς προσανατολισμούς όσο και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Η ελληνική συμμετοχή στην «αντιπυραυλική ασπίδα» δεν είναι μόνο στα λόγια. Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για άμεση, δηλαδή επιχειρησιακή συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της διάθεσης της ελληνικής επικράτειας για την εγκατάσταση μέρους των αμερικανικών συστημάτων, όταν αυτό κριθεί από τους σχεδιαστές τους, όπως και μέσω της ένταξης σε αυτό των ελληνικών αντιαεροπορικών - αντιβαλλιστικών συστημάτων που είναι ήδη εγκαταστημένα στην Ελλάδα, τα αμερικανικής προέλευσης συστήματα «Πάτριοτ». Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η συζήτηση που γίνεται ότι το «αντιπυραυλικό σύστημα» που έχουν σχεδιάσει οι Αμερικανοί «αφήνει τρύπα» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η στάση αυτή είναι συνέχεια, αποτελεί τμήμα των ευρύτερων επιλογών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και στο όλο πλέγμα που συνθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και οι αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις. Το προπαγανδιστικό πλαίσιο περί «ασύμμετρων απειλών», «χωρών τρομοκρατών» κλπ., όπου στηρίζεται η οικοδόμηση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας», έχει ήδη εδώ και καιρό υιοθετηθεί από τη χώρα μας και έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό αμυντικό δόγμα, όπως επίσης και στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που μέσω του κυβερνητικού προγράμματός του, διαπιστώνει την ανάγκη «ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς συλλογικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση κινδύνων από ασύμμετρες απειλές». Οι επιλογές αυτές είναι μέρος των ευρύτερων φιλομονοπωλιακών επιλογών που εκπορεύονται από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος, που στην άλλη όψη του αποτυπώνονται οι αντιλαϊκές πολιτικές, οι πολιτικές ενίσχυσης της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Απάντηση στα σχέδια αυτά μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από μια λαϊκή αντεπίθεση στους νέους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις αντιλαϊκές πολιτικές, να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές με την τιμωρία και των δύο κομμάτων της πλουτοκρατίας και την ενίσχυση του ΚΚΕ. Θα δώσει ώθηση στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και στην πορεία οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, για να έρθει ο λαός στο προσκήνιο.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


«Παρενθέσεις» και πολιτική

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ «να κλείσει η δεξιά παρένθεση» ζήτησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, εισάγοντας ξανά στο προσκήνιο τη γνωστή αυτή θεωρία των παρενθέσεων. Μόνο που για να κλείσει η «δεξιά παρένθεση» (που σίγουρα δεν άνοιξε στις 7 Μάρτη του 2004) πρέπει να σταματήσουν να εφαρμόζονται ...δεξιές πολιτικές.

Και οι δεξιές πολιτικές, δυστυχώς, δεν είναι ...προνόμιο της Νέας Δημοκρατίας. Οπως διαπιστώνουμε κοιτάζοντας τα τεκταινόμενα σε Ελλάδα και Ευρώπη, μπορούν ωραιότατα να το κάνουν και οι «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις, καθώς και οι «κεντροαριστερές».

Το μόνο ...σημείο στίξης που πρέπει να αναζητήσει κανείς σήμερα είναι η «τελεία και παύλα» σε όσα εφαρμόζονται. Κι αυτό μπορούν να το βάλουν μόνον οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους.

Η ΕΛΛΑΔΑ «μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη», διαλαλεί ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, αφού - λέει - ο τελευταίος έδειξε ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα Ενέργειας.

Φαίνεται πως στους κυβερνώντες αρέσουν αυτού του είδους οι βαρύγδουπες εκφράσεις. Θεωρούν ότι κάποιοι από εμάς τις πιστεύουν και νιώθουν προς στιγμήν περήφανοι για την ...ενεργειακή (και κάθε άλλη) ανάπτυξη της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Μόνο που, αν θυμηθεί κανείς πριν λίγο καιρό την Κεφαλονιά που έμεινε επί βδομάδες χωρίς ρεύμα, τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης πρόσφατα στην Αθήνα επειδή έβρεξε λίγο παραπάνω ή τα ενεργειακά προβλήματα που ταλαιπωρούν τα πιο απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, τότε ...αλλάζει γνώμη.

Φυσικά, αυτά δεν ισχύουν για τους γνωστούς «διαπλεκόμενους» ομίλους, είτε εγχώριους είτε ξένους, που ολοένα και περισσότερο θησαυρίζουν από τη λεγόμενη απελευθέρωση της Ενέργειας. Εκεί, όντως, υπάρχει «ανάπτυξη» και, μάλιστα, χωρίς όρια.


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ