ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Πήρε κλίση η μισή πολυκατοικία

Χτες οι κάτοικοι της πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Πίνδου και Γ. Παπανδρέου - που έγινε τάφος εφτά ενοίκων - έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Το πολυδιαφημισμένο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών ξεφτίζει στη συμβολή των οδών Πίνδου και Γ. Παπανδρέου στη Ν. Φιλαδέλφεια. Εκεί «στέκει» ακόμα η μισή πολυκατοικία - που έγινε τάφος για εφτά άτομα με το σεισμό της 7.9.1999 - ενώ τώρα απειλεί τους περιοίκους με την κλίση που πήρε.

Ουσιαστικά, όσοι κατοικούσαν στην πολυκατοικία είναι άστεγοι, ενώ - εκτός απ' την κλίση - δημιουργείται και εστία μόλυνσης απ' τα σαπισμένα τρόφιμα που υπάρχουν στα ερείπια, καθώς στο ισόγειο της πολυκατοικίας λειτουργούσε σούπερ μάρκετ.

Χτες οι ένοικοι της πολυκατοικίας και οι περίοικοι έκαναν συγκέντρωση δίπλα στα συντρίμμια, καθώς οι συνεχείς εκκλήσεις και επισκέψεις στους αρμόδιους δεν έπιαναν τόπο. Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση κατεδάφιση της πολυκατοικίας και την επίσπευση της έγκρισης των δανείων που έχουν ζητήσει, προκειμένου να την ξαναχτίσουν. Ο Σ. Λάττας, ένοικος της πολυκατοικίας, επισήμανε ότι «κάθε 15 ημέρες μας υπόσχονται ότι θα λυθεί το πρόβλημά μας, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Ούτε τα μπάζα δε μαζέψανε καλά καλά».

Ο «Ρ» ζήτησε απ' τον Σ. Λάττα τη γνώμη του για την αντίδραση της κρατικής μηχανής στο θέμα των σεισμών: «Τις πέντε πρώτες μέρες, είπε, είχα πιστέψει και εγώ ότι λειτουργούσε σωστά, αλλά από εκεί και μετά δεν έκαναν τίποτα. Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης, τρεις ημέρες μετά το σεισμό, μας είχε υποσχεθεί ότι η πολυκατοικία θα ξαναφτιαχτεί με δωρεά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εφτά μήνες μετά όχι δωρεά δεν έχει δίνει, αλλά ούτε τα δάνεια που ζητάμε δεν έχουν εγκρίνει».

Οι κάτοικοι είχαν καλέσει στη συγκέντρωση και εκπροσώπους των κομμάτων για να ακούσουν τις απόψεις τους. Κι εκεί που το ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει συγκέντρωση για συγκέντρωση χτες στη χτεσινή συγκέντρωση το κυβερνών κόμμα έλαμψε διά της απουσίας των εκπροσώπων του.

Ηταν όμως παρών ο δήμαρχος της Ν. Φιλαδέλφειας, Π. Γρετζελιάς - που υποστηρίχτηκε απ' το ΠΑΣΟΚ - και ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυριζόμενος ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση δεν την έχει η κυβέρνηση, αλλά η δικαστική εξουσία που είναι ανεξάρτητη (!) και η οποία καθυστερεί να ορίσει πραγματογνώμονα, για να εξετάσει τα συντρίμμια ώστε να καταδειχτεί ο υπεύθυνος. Ούτε λόγος για το ότι έχει οριστεί μόνο ένας ανακριτής και για τα 32 κατεστραμμένα κτίρια από το σεισμό στην περιοχή.

Ο Γ. Σταυρόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Αθήνας, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, τόνισε στην ομιλία του ότι «αν η πολιτεία είχε πραγματικά τη θέληση να λύσει το πρόβλημα θα το είχε ήδη κάνει. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Βλέπουμε ότι με ευκολία η κυβέρνηση αποφασίζει να διαθέσει κρατικά κονδύλια ύψους 200 δισ. για την ενίσχυση των Ελλήνων επιχειρηματιών στα Βαλκάνια, αλλά μόλις 20 δισ. περίπου για το σύνολο των σεισμόπληκτων περιοχών και αυτά από τα δικά μας λεφτά, όχι του κράτους. Από τις εισφορές μας στο ΙΚΑ, στον ΟΕΚ, στην Εργατική Εστία. Από την άλλη, υπάρχουν δήμαρχοι που συμπεριφέρονται ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και που προσπαθούν να καθησυχάσουν τον κόσμο σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Γι' αυτό - συνέχισε - μην έχετε ψευδαισθήσεις ότι θα ενδιαφερθούν για τα προβλήματά σας. Μόνο εσείς, αν οριοθετήσετε τους στόχους σας, συντονιστείτε με τους άλλους συλλόγους σεισμοπαθών και παλέψετε, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, αλλά και μέσα από την πάλη σας να κρίνετε τους υπεύθυνους γι' αυτήν».

Κλείνοντας, ο Γ. Σταυρόπουλος υπογράμμισε ότι «εμείς ως ΚΚΕ περιμένουμε στις 10.4.2000 να μας ξανακαλέσετε, όταν πια θα έρθουν μόνο αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για τις ανάγκες σας και όχι για τις ψήφους».

Σύλληψη και δίκη για αποπλάνηση

Συνιδιοκτήτης ιδιωτικού παιδικού σταθμού συνελήφθη χτες μετά από ένταλμα, που εξέδωσε εις βάρος του ο 3ος τακτικός ανακριτής ΑΘηνών Ανδρ. Παπαδημητρίου για δύο κακουργηματικές πράξεις.

Πρόκειται για τον 35χρονο Κωνστ. Τσεσμελή, συνιδιοκτήτη του παιδικού σταθμού «Μπέιμπι Κόλετζ» (βρίσκεται στην οδό Αριστοπούλου 3 στο Περιστέρι) και αρχηγό λέσχης προσκόπων στην ίδια περιοχή, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα Εμμ. Ρασιδάκη ποινική δίωξη για «αποπλάνηση παιδιού, που είχε μεν συμπληρώσει το 10ο έτος της ηλικίας του, αλλά όχι το 13ο και αποπλάνηση παιδιού, που δεν είχε συμπληρώσει ούτε το 10ο έτος, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση».

Η ποινική δίωξη βασίστηκε σε καταγγελίες τεσσάρων γονέων αγοριών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες, τόσο από την αστυνομία, όσο και από την Εισαγγελία Ανηλίκων της Αθήνας για να διαπιστωθεί αν ο κατηγορούμενος έχει τελέσει παρόμοιες πράξεις και εις βάρος άλλων παιδιών.

Στο εδώλιο

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου θα οδηγηθεί ο Κ. Παπασωτηρίου, συνταξιούχος καθηγητής της Φυσικής Αγωγής, που κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Κ. Παπασωτηρίου κατά παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Ο 60χρονος καθηγητής, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, εκμεταλλευόμενος την οικογενειακή σχέση που είχε με τη μητέρα της ανήλικης, κατηγορείται ότι ασελγούσε σε βάρος του ανήλικου παιδιού (φιλιά, χάδια στα γεννητικά όργανα, της κατέβασε το εσώρουχο κλπ.). Η ανήλικη ισχυρίζεται ότι της είχε κάνει τη ζωή κόλαση και φοβόταν να μιλήσει «για να μη γίνουν φασαρίες».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες είναι προκατασκευασμένες από τον πατέρα της ανήλικης (οι γονείς του παιδιού είναι χωρισμένοι) και ότι η μικρή είναι μυθομανής και παρεξήγησε τα χάδια του, που προέρχονταν από «πατρική στοργή».

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί του 60χρονου καθηγητή, σύμφωνα με το βούλευμα, δεν επιβεβαιώθηκαν από την ψυχιατρική γνωμάτευση της ανήλικης. Επίσης, το βούλευμα έκρινε ότι οι καταθέσεις της μητέρας, της αδερφής και της θείας της ανήλικης υπέρ του κατηγορούμενου, δεν αποδεικνύουν πως οι κατηγορίες είναι ψευδείς, καθώς και οι τρεις εξέφρασαν κρίσεις και συμπεράσματα λόγω των σχέσεών τους με τον κατηγορούμενο, χωρίς να έχουν ιδία γνώση και αντίληψη.

Τελικά, ο Αρειος Πάγος δέχτηκε ότι κάποιες από τις ασελγείς πράξεις έχουν παραγραφεί, γιατί η ανήλικη είχε συμπληρώσει το 13ο έτος, με αποτέλεσμα το αδίκημα να είναι πλημμέλημα. Αντίθετα, για τις ίδιες πράξεις που τελέστηκαν πριν η ανήλικη συμπληρώσει το 13ο έτος, ο κατηγορούμενος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 2 Απρίλη στις 9.30 π.μ. θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΗΤΣΗ

Η γυναίκα του Αργυρώ

Τα παιδιά του Μαρία και Κωνσταντίνος

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα στις 4 μμ στο Α΄ Νεκροταφείο, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ

ετών 86

Η σύζυγος Ανδριανή. Τα παιδιά του, τα εγγόνια του, οι λοιποί συγγενείς.

Πρωτιά της ΕΣΑΚ

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε και πάλι η ΕΣΑΚ στις εκλογές που έγιναν χτες, στο Σωματείο Εργαζομένων και Υπαλλήλων στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Η ΕΣΑΚ αναδείχτηκε και πάλι πρώτη δύναμη παρά τις προσπάθειες των υπόλοιπων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, και ΣΥΝ - στις προηγούμενες εκλογές είχαν κοινή κάθοδο - με διάφορους συνδυασμούς να κερδίσουν το Σωματείο.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 105 εργαζόμενοι και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 104. Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου η ΕΣΑΚ έλαβε 55 ψήφους και 4 έδρες (όσες είχε). Ο συνδυασμός που υποστηρίχτηκε από κομμάτι της ΠΑΣΚΕ και τον ΣΥΝ έλαβε 35 ψήφους και 2 έδρες. Ο συνδυασμός άλλου κομματιού της ΠΑΣΚΕ με την ΔΑΚΕ έλαβε 14 ψήφους και 1 έδρα. Να σημειώσουμε ότι οι παρατάξεις αυτές στις προηγούμενες εκλογές με την κοινή τους κάθοδο είχαν λάβει τις ίδιες έδρες.

Για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΠΟΕ ΟΤΑ, η ΕΣΑΚ έλαβε 60 ψήφους και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο, ο συνδυασμός ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ έλαβε 34 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο και ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έλαβε 9 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο.

Τον τίμησαν με ξυλοδαρμό

Μία απίστευτη, όμως αληθινή ιστορία αστυνομικής βίας καταγγέλλει ο γιατρός Γ. Μακρής. Οπως καταγγέλλει με επιστολή του και επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία, κατά την επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, για την εθνική επέτειο της 25ης Μάρτη, ο ίδιος παρευρέθηκε με επίσημη πρόσκληση από τη Νομαρχία Αθήνας ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας». Οταν όμως θέλησε να πλησιάσει στο ιερό δέχτηκε την «περιποίηση» αστυνομικών που τον έβγαλαν έξω, τον κακοποίησαν και στη συνέχεια τον κράτησαν για 30 περίπου ώρες στα κρατητήρια της Ασφάλειας όπου τελικά του ασκήθηκε και δίωξη για «διατάραξη θρησκευτικής τελετής»!

Οι αστυνομικοί ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

Ανέστειλαν τις προγραμματισμένες για σήμερα κινητοποιήσεις τους οι αστυνομικοί, ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το εκλογικό επίδομα.

Η ΠΟΑΣΥ ανακοίνωσε ότι οι συντονισμένες ενέργειες των συνδικαλιστών είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή της σχετικής απόφασης, που καθορίζει το ύψος του εκλογικού επιδόματος στις 160.000 από τις 100.000 δραχμές, που ήταν στις ευρωεκλογές. Το επίδομα θα χορηγηθεί συνολικά σε 60.310 υπαλλήλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δηλαδή στους αστυνομικούς, στους πυροσβέστες, στους πολιτικούς υπαλλήλους, στους συνοριοφύλακες και στους ειδικούς φύλακες. Από το εκλογικό επίδομα επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός κατά 9,65 δισ. δραχμές. Στις ευρωεκλογές είχαν διατεθεί στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας 5,5 δισ. δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ