ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Προκλητικός και κυνικός ο Μπους

Από τις διαδηλώσεις ενάντια στον αρχιδολοφόνο Μπους

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις ενάντια στον αρχιδολοφόνο Μπους
ΠΡΑΓΑ.-- Η Ρωσία δεν είναι εχθρός των ΗΠΑ και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Τσεχία και την Πολωνία, καθώς αυτό συνιστά ένα «καθαρά αμυντικό» μέτρο, που δε στοχεύει τη Ρωσία αλλά «πραγματικές απειλές», ισχυρίστηκε χτες από την Πράγα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει» και πως οι Τσέχοι «δεν έχουν να επιλέξουν αν θα είναι φίλοι των ΗΠΑ ή της Ρωσίας, μπορούν να είναι και τα δύο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη στη Γερμανία θα του ζητήσει να συνεργαστεί με το σύστημα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας», η οποία, όπως είπε, θα συντονίζεται με το ΝΑΤΟ και κάλεσε τον Πούτιν να στείλει τους Ρώσους στρατηγούς και ειδικούς να δουν πώς λειτουργεί το σύστημα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο Πρόεδρο, Βάτσλαβ Κλάους, και τον πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ.

Από τη μεριά του, ο Τσέχος Πρόεδρος τόνισε ότι είχε ειλικρινείς και ανοιχτές συνομιλίες με τον Μπους σε ό,τι αφορά την «ασπίδα» και υπογράμμισε πως «καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ κατέχουν σημαντικό καθήκον για την κατάσταση στον πλανήτη» και πως «έχουν τη στήριξή μας σ' αυτό».

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε χτες ότι η Ρωσία θα λάβει μέτρα κατά της εγκατάστασης της «ασπίδας», σημειώνοντας ότι «δε θα ενδώσουμε στις προκλήσεις» και πως «ό,τι κάνουμε θα είναι για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν υπόκειται σε επιπρόσθετες απειλές», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ».

Αντιδράσεις της Κίνας

Παράλληλα, από τη μεριά της, η Κίνα υποστήριξε τις ρωσικές ανησυχίες για την «ασπίδα», σημειώνοντας ότι επηρεάζει τη στρατηγική ισορροπία και τη διεθνή σταθερότητα, δε συντελεί στην αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και πως μπορεί να προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Μετά την Τσεχία, ο Μπους αναμένεται να μεταβεί στη Γερμανία στη Σύνοδο της Ομάδας G-8, και θα πραγματοποιήσει επισκέψεις τόσο στην Πολωνία, στην Αλβανία, στην Ιταλία, όσο και στη Βουλγαρία.

Και ...«υπερασπιστής» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε ειδική διάσκεψη για τη λεγόμενη ελευθερία και δημοκρατία, που διοργάνωσαν αυτοαποκαλούμενοι πρώην αντιφρονούντες όπως ο πρώην Τσέχος Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, στην Πράγα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατέκρινε με έντονο τρόπο την κατάσταση της δημοκρατίας στη Ρωσία, στην Κίνα και αλλού, σημειώνοντας όμως ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να οικοδομούν σχέσεις με αυτές τις χώρες χωρίς να εγκαταλείπουν τις δικές τους αξίες. Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση για «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση «πολλών αντιφρονούντων» σε χώρες όπως η Λευκορωσία, η Μιανμάρ, η Κούβα και το Βιετνάμ.

Κυνικά υποστήριξε ότι δέσμευσε την Αμερική στον «απώτατο στόχο του τερματισμού της τυραννίας στον κόσμο μας»... Ολα αυτά τα λέει ο αρχιδολοφόνος και πρωτομάστορας κολαστηρίων τύπου Γκουαντάναμο και Αμπου Γκράιμπ, που δικαίως υποδέχτηκε αγωνιστικά ο τσέχικος λαός με τις οργανώσεις του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ G8
«Πολεμικό» κλίμα

Και νέες διαδηλώσεις χτες στο Ρόστοκ, ενώ αναμένεται να αναδειχτούν οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΡΟΣΤΟΚ.--

Ξεκινά σήμερα η τριήμερη Σύνοδος των ηγετών των 8 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Ρωσία) στο θέρετρο της Βαλτικής, Χάιλιγκενταμ και το κλίμα που επικρατεί είναι «πολεμικό». Τόσο εκτός του φράκτη που έχει αναρτηθεί προκειμένου να κρατήσει σε πολύ μεγάλη απόσταση τους ηγέτες των χωρών της G8 από τους διαδηλωτές όσο και εντός του φράκτη, όπου οι διαφωνίες σε όλα τα θέματα της ατζέντας αναμένεται να αποτελέσουν το στίγμα των επικείμενων συνομιλιών.

Χτες το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε και άλλο καθώς κατέφθασε αργά το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους ενώ την ίδια στιγμή ξεκινούσε και η «Αντισύνοδος». Την «Αντισύνοδο» διοργανώνουν 40 διεθνείς οργανώσεις: συνδικάτα, οργανώσεις για την προστασία του κλίματος, κοινωνικά κινήματα, πολιτικά κόμματα και φόρουμ καθώς και μεμονωμένες προσωπικότητες. Πάνω από 120 ομάδες εργασίας θα συζητήσουν για μια εναλλακτική προοπτική πέρα από τα δεδομένα πλαίσια της ομάδας των 8.

Παράλληλα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ τα επεισόδια δεν έλειψαν και στη διαδήλωση της Τρίτης, μία διαδήλωση για τους μετανάστες, με την αστυνομία πάντα να ρίχνει λάδι στη φωτιά, με ανακοινώσεις περί επιθέσεων των διαδηλωτών και πρόκλησης συγκρούσεων όπου φυσικά... αστυνομικοί τραυματίζονται.

Από την άλλη πλευρά, τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της ατζέντας των συνομιλιών: κλιματική αλλαγή, οικονομία και Αφρική. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, δηλώνει αισιόδοξη για τα αποτελέσματα της Συνόδου, λίγοι ωστόσο συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή, καθώς απέναντί της θα έχει τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος δε δέχεται το σχέδιο συμφώνου το οποίο έχει προετοιμάσει η γερμανική προεδρία, που προβλέπει σαφείς όρους και περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αλλο ένα καυτό θέμα, που αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο του G8, αφορά την εγκατάσταση αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, αλλά και το Κοσσυφοπέδιο καθώς και οι ιμπεριαλιστικές τους επιδιώξεις στην Αφρική.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Επικίνδυνες εξελίξεις» προβλέπει ο Κοστούνιτσα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Ακατάλληλη και επιζήμια» χαρακτήρισε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα την απόφαση των ΗΠΑ να υποβάλλουν προς ψήφιση το σχέδιο απόφασης για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αργότερο «μέχρι το τέλος της βδομάδας». Οπως σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, η προώθηση ενός ψηφίσματος στο οποίο αντιδρούν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ιδιαίτερα επικίνδυνες εξελίξεις». Προέβλεψε, για παράδειγμα, ότι οι Κοσσοβάροι Αλβανοί θα μπορούσαν να προβούν σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της επαρχίας, επισημαίνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Σερβία «θα ακύρωνε ακαριαία την απόφαση γιατί το Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια είναι αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας».

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για τις 9 Ιούνη συνάντησή του με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, ο Κοστούνιτσα είπε ότι η συνάντηση θα βοηθήσει στην ανταλλαγή «νέων ιδεών» με στόχο την εξεύρεση «συμβιβαστικής λύσης μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Το ίδιο 24ωρο, στο Κοσσυφοπέδιο οι αρχές της διοίκησης του ΟΗΕ (UNMIK) συνέλαβαν τον επικεφαλής της μονάδας δίωξης οικονομικού εγκλήματος Τζιμ Βάσερστρομ για οικονομικές καταχρήσεις ύψους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, εισαγγελικές αρχές της UNMIK παρέπεμψαν τον Κοσσοβάρο Αλβανό, Αλμπιν Κούρτι, που ηγείται της αυτονομιστικής οργάνωσης «Αυτο-Διάθεση», με τις κατηγορίες της προτροπής και παρακίνησης σε εξέγερση κατά των αρχών και παρακώλυσης του έργου των αστυνομικών στη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσε στις αρχές Φλεβάρη κατά της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Στη διάρκεια της διαδήλωσης είχαν σκοτωθεί δύο διαδηλωτές από πυρά Ρουμάνων αστυνομικών της UNMIK.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
«Απροσδόκητη απόφαση»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΑΓΑ.--

Περί ανατροπής του σκηνικού των στρατοδικείων που έχουν ξεκινήσει στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, κάνουν λόγο τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με τη χαρακτηριζόμενη ως «απροσδόκητη απόφαση» δικαστών στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο που απέρριψαν τις κατηγορίες εναντίον δύο κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές της αμερικανικής στρατιωτικής «δικαιοσύνης» απέρριψαν όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του 20χρονου Καναδού κρατουμένου Ομάρ Καντρ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δικαστεί σύμφωνα με νέο νόμο που διέπει τα στρατοδικεία από το 2006, που αναφέρει ότι μόνο οι «έκνομοι εχθρικοί μαχητές» (δηλ. όσοι ανήκουν σε εχθρικό τακτικό στρατό) μπορούν να δικαστούν στα στρατοδικεία του Γκουαντάναμο. Επίσης, αποσύρθηκε το κατηγορητήριο και εις βάρος του Σαλίμ Αχμέντ Χαμαντάν, ενός άνδρα από την Υεμένη, που κατηγορείται ότι διατέλεσε οδηγός και σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Για την απόφαση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο από την Πράγα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους πραγματοποιεί επίσκεψη, τόνισε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την απόφαση των δικαστών, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Αμυνας εξετάζει εάν θα εφεσιβάλει την απόφαση. Η απόφαση πάντως δεν επηρεάζει την εξουσία των ΗΠΑ να κρατούν επ' αόριστον τους 380 ξένους «υπόπτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ