Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ G8
«Πολεμικό» κλίμα

Και νέες διαδηλώσεις χτες στο Ρόστοκ, ενώ αναμένεται να αναδειχτούν οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΡΟΣΤΟΚ.--

Ξεκινά σήμερα η τριήμερη Σύνοδος των ηγετών των 8 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Ρωσία) στο θέρετρο της Βαλτικής, Χάιλιγκενταμ και το κλίμα που επικρατεί είναι «πολεμικό». Τόσο εκτός του φράκτη που έχει αναρτηθεί προκειμένου να κρατήσει σε πολύ μεγάλη απόσταση τους ηγέτες των χωρών της G8 από τους διαδηλωτές όσο και εντός του φράκτη, όπου οι διαφωνίες σε όλα τα θέματα της ατζέντας αναμένεται να αποτελέσουν το στίγμα των επικείμενων συνομιλιών.

Χτες το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε και άλλο καθώς κατέφθασε αργά το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους ενώ την ίδια στιγμή ξεκινούσε και η «Αντισύνοδος». Την «Αντισύνοδο» διοργανώνουν 40 διεθνείς οργανώσεις: συνδικάτα, οργανώσεις για την προστασία του κλίματος, κοινωνικά κινήματα, πολιτικά κόμματα και φόρουμ καθώς και μεμονωμένες προσωπικότητες. Πάνω από 120 ομάδες εργασίας θα συζητήσουν για μια εναλλακτική προοπτική πέρα από τα δεδομένα πλαίσια της ομάδας των 8.

Παράλληλα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ τα επεισόδια δεν έλειψαν και στη διαδήλωση της Τρίτης, μία διαδήλωση για τους μετανάστες, με την αστυνομία πάντα να ρίχνει λάδι στη φωτιά, με ανακοινώσεις περί επιθέσεων των διαδηλωτών και πρόκλησης συγκρούσεων όπου φυσικά... αστυνομικοί τραυματίζονται.

Από την άλλη πλευρά, τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της ατζέντας των συνομιλιών: κλιματική αλλαγή, οικονομία και Αφρική. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, δηλώνει αισιόδοξη για τα αποτελέσματα της Συνόδου, λίγοι ωστόσο συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή, καθώς απέναντί της θα έχει τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος δε δέχεται το σχέδιο συμφώνου το οποίο έχει προετοιμάσει η γερμανική προεδρία, που προβλέπει σαφείς όρους και περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αλλο ένα καυτό θέμα, που αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο του G8, αφορά την εγκατάσταση αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, αλλά και το Κοσσυφοπέδιο καθώς και οι ιμπεριαλιστικές τους επιδιώξεις στην Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ