Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - 40ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ «ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ 6 ΗΜΕΡΩΝ»
Εκκλήσεις ενότητας

Σαράντα χρόνια κατοχής και οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν μια πατρίδα που να μην είναι φυλακή, όπως η σημερινή

Associated Press

Σαράντα χρόνια κατοχής και οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν μια πατρίδα που να μην είναι φυλακή, όπως η σημερινή
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με εκδηλώσεις, διαδηλώσεις αλλά και μηνύματα ο παλαιστινιακός λαός και η ηγεσία του τίμησαν τη, χτεσινή, 40ή επέτειο από την έναρξη του «πολέμου των έξι ημερών», που οδήγησε στην κατοχή, εκτός της χερσονήσου του Σινά και των υψωμάτων του Γκολάν, του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών. Διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Οχθης, ενώ στη Χεβρώνα διαμαρτυρία πραγματοποίησαν Ισραηλινοί φιλειρηνιστές, που ζήτησαν διάλυση όλων των εποικισμών.

Για «μαύρη επέτειο» έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αμπάς, υποστηρίζοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός πληρώνει μέχρι σήμερα πολύ βαρύ τίμημα για τη μεγάλη ήττα των Αράβων το 1967. Επανέλαβε ότι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους «θα σβήσει από τη μνήμη την ήττα» συμπληρώνοντας ότι «ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού έχει πάντα ελπίδα».

Αν και επέκρινε την εκτόξευση ρουκετών καθώς «δίνουν πρόσχημα στο Ισραήλ», κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι πάντα θέτει «ελάχιστα ζητήματα στην ατζέντα των διαβουλεύσεων», αναφερόμενος και στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ολμέρτ, την Πέμπτη, στην Ιεριχώ. Τέλος, εξέφρασε λύπη για τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας ότι «επέφεραν πλήγμα στο κύρος της παλαιστινιακής υπόθεσης και αμαύρωσαν την εικόνα μας, που ήταν πάντα σεβαστή».

Η δήλωση συνέπεσε με νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν, μεταξύ ενόπλων των «Φατάχ» - «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας με 1 τραυματία, ένα 24ωρο μετά τις πληροφορίες ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων για μια ενδοπαλαιστινιακή εκεχειρία και για εκεχειρία με το Ισραήλ στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών.

Μήνυμα απηύθυνε και ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργούτι, καλώντας τους Παλαιστινίους να αρχίσουν ενωμένοι «μια μεγάλη λαϊκή καμπάνια κατά της ισραηλινής κατοχής». Ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκέστηκε να επαναλάβει ότι ο «πόλεμος των έξι ημερών» και οι, μέχρι σήμερα, συνέπειές του «αποδεικνύουν ότι ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί διά της βίας».

Στο Ισραήλ οι τόνοι ήταν χαμηλοί. Μια μικρή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου, επίσης, η αστυνομία απαγόρευσε τη διενέργεια συνεδρίου με τον τίτλο «Ιερουσαλήμ: πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, να γίνουν τα συνθήματα πραγματικότητα».

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι στα τέλη Ιουνίου, θα συνεδριάσει το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί και με την ομάδα επαφής του Αραβικού Συνδέσμου για το αραβικό σχέδιο ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ