Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με το γνώριμο εμπρηστικό της ύφος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, για την απόφασή του να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου «Radio Caracas TV» (RCTV), απόφαση την οποία χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική» και κάλεσε τον Οργανισμό Αμερικανών Κρατών (OAS) να αρχίσει έρευνα για το θέμα.

«Το να διαφωνείς με την κυβέρνησή σου δεν είναι εναντίον της πατρίδας και ασφαλώς δε θα έπρεπε να αποτελεί έγκλημα σε οποιαδήποτε χώρα, ειδικά σε μια δημοκρατία», είπε η Ράις - χωρίς, φυσικά, να αναφερθεί στα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου τηλεοπτικού δικτύου, ούτε το τι θα έκανε η κυβέρνηση Μπους στην υποθετική περίπτωση που κάποιο αμερικανικό κανάλι που χρηματοδοτούνταν από το Καράκας καλούσε σε πραξικόπημα και δολοφονία του Αμερικανού προέδρου...

Η Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές σε σύνοδο του OAS στον Παναμά, παρά το γεγονός ότι το θέμα ήταν το περιβάλλον και η ανάπτυξη.

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προχωρούν σε μια «απαράδεκτη ανάμειξη» σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Μάλιστα τόνισε ότι οι ΗΠΑ, που φυλακίζουν κρατουμένους στο Γκουαντάναμο με συνθήκες χειρότερες κι από εκείνες της ναζιστικής Γερμανίας, δε δικαιούνται και πολύ να παραδίδουν μαθήματα περί δημοκρατίας. «Η Βενεζουέλα είναι ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο έθνος και δεν αποδεχόμαστε όρους, ιδιαίτερα από την Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση της οποίας συμμετείχε στα σχέδια αποσταθεροποίησης εναντίον της κυβέρνησής μας».

Παράλληλα, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, Μπερνάντο Αλβάρες, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Ουάσιγκτον αποκλειστικά στο «TeleSUR» τόνισε ότι οι ΗΠΑ «έχουν υιοθετήσει πια μία εξαιρετικά επιθετική στάση έναντι της Βενεζουέλας και επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη γενίκευση του κλίματος αποσταθεροποίησης». Οι δηλώσεις του Αλβάρες αφορούν τόσο τις δηλώσεις Ράις, όσο και τις προκλητικές δηλώσεις του Τζορτζ Ου. Μπους από την Πράγα αναφορικά με τη Βενεζουέλα, ότι «οι εκλεγμένοι ηγέτες που καταφεύγουν σε ένα επίπλαστο λαϊκισμό έχουν στόχο την αποσάθρωση των δημοκρατικών θεσμών και την ενίσχυση του ελέγχου τους στο λαό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ (2010-07-24 00:00:00.0)
Αμερικανικές «νάρκες» στη Νότια Αμερική (2009-08-26 00:00:00.0)
Καταδίκη της αμερικανικής επιθετικότητας (2008-01-23 00:00:00.0)
Αναζητώντας συμμάχους (2005-04-28 00:00:00.0)
Προσεχώς... επικίνδυνες μέρες (2005-01-25 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης (2005-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ