Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
«Απροσδόκητη απόφαση»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΑΓΑ.--

Περί ανατροπής του σκηνικού των στρατοδικείων που έχουν ξεκινήσει στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, κάνουν λόγο τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με τη χαρακτηριζόμενη ως «απροσδόκητη απόφαση» δικαστών στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο που απέρριψαν τις κατηγορίες εναντίον δύο κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές της αμερικανικής στρατιωτικής «δικαιοσύνης» απέρριψαν όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του 20χρονου Καναδού κρατουμένου Ομάρ Καντρ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δικαστεί σύμφωνα με νέο νόμο που διέπει τα στρατοδικεία από το 2006, που αναφέρει ότι μόνο οι «έκνομοι εχθρικοί μαχητές» (δηλ. όσοι ανήκουν σε εχθρικό τακτικό στρατό) μπορούν να δικαστούν στα στρατοδικεία του Γκουαντάναμο. Επίσης, αποσύρθηκε το κατηγορητήριο και εις βάρος του Σαλίμ Αχμέντ Χαμαντάν, ενός άνδρα από την Υεμένη, που κατηγορείται ότι διατέλεσε οδηγός και σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Για την απόφαση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο από την Πράγα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους πραγματοποιεί επίσκεψη, τόνισε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την απόφαση των δικαστών, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Αμυνας εξετάζει εάν θα εφεσιβάλει την απόφαση. Η απόφαση πάντως δεν επηρεάζει την εξουσία των ΗΠΑ να κρατούν επ' αόριστον τους 380 ξένους «υπόπτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ