Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Αρνητική δύναμη» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, η επικεφαλής πια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, κατά τη διάρκεια της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας για το διορισμό της ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η Ράις, για τα λίγα λεπτά στα οποία ασχολήθηκε με τη Λατινική Αμερική, επικέντρωσε αποκλειστικά την προσοχή της στη Βενεζουέλα: «Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για ένα δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη, ο οποίος κυβερνά με ανελεύθερο και μισαλλόδοξο τρόπο», δήλωσε η Ράις, κατηγορώντας τον πρόεδρο Τσάβες ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών της περιοχής, ότι έχει λάβει μέτρα με στόχο την αντιπολίτευση και ότι φιμώνει τα ανεξάρτητα ΜΜΕ! Απαντώντας στη Ράις ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Αλί Ροντρίγκες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «δυσοίωνες και θλιβερές», αλλά πρόσθεσε ότι δεν εμπεριέχουν κάτι καινοφανές ως προς την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας.

Εντούτοις, εμείς να υποθέσουμε ότι «η ώρα της διπλωματίας» - το στίγμα της θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών φυσικά κατά την ίδια τη Ράις - έφθασε και για τη Βενεζουέλα, δεδομένων των κατευθύνσεων και των οραμάτων «ελευθερίας» της δεύτερης θητείας του προέδρου Μπους; Ειδικά υπό το σκεπτικό της έκθεσης της «Επιτροπής Αρωγής για μία Ελεύθερη Κούβα» με επικεφαλής τον Κόλιν Πάουελ, όπου η Βενεζουέλα προβάλλει ως «εμπόδιο των αμερικανικών σχεδίων για την αλλαγή καθεστώτος στην Κούβα»; Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει: «Να αποκλειστούν όλες οι οικονομικές πηγές του καθεστώτος Κάστρο στον τουρισμό, τα εμβάσματα, εμπόριο και πρόσβαση στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας»...

Οσο για την ανάμειξη του προέδρου Τσάβες στα εσωτερικά των άλλων χωρών, η υπόθεση της σύλληψης του Ροντρίγκο Γκράντα, ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), στο Καράκας την 13η Δεκέμβρη από «κυνηγούς κεφαλών» που είχαν προσλάβει οι κολομβιανές αρχές, μιλά από μόνη της. Η υπόθεση έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και κατά τον Τσάβες αποτελεί ενδεχομένως το πρόσχημα, ώστε να ανακοπεί η λατινοαμερικανική ενσωμάτωση σύμφωνα με την «Prensa Latina»αρνούμενος την πρόταση Ουρίμπε για περιφερειακή διάσκεψη για την επίλυση του θέματος. Τα σύνορα των δύο χωρών, της Κολομβίας και της Βενεζουέλας, έχουν «σφραγιστεί». Ο πρέσβης της Βενεζουέλας έχει ανακληθεί, ενώ σε ένδειξη «καλής θέλησης, για να εκτονωθεί η διμερής ένταση», ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Χόρχε Ουρίμπε, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε, που φυσικά δεν έγινε αποδεκτή...

Το θέμα όμως έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και για το κίνημα στη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση των συμμετεχόντων στο Δεύτερο Μπολιβαριανό Κογκρέσο των Λαών, στις εργασίες του οποίου συμμετείχε ο Γκράντα, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από όλους τους εκπροσώπους των λαϊκών και ιθαγένικων κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, τονίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο τρόπος σύλληψης του Γκράντα αποτελεί μία σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας, έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών και αποτελεί μέρος της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής για την περιοχή. Επίσης, ότι η δήλωση της κολομβιανής κυβέρνησης «ότι η δωροδοκία είναι ένα νόμιμο μέσο που μπορεί να ασκεί το κράτος», δήλωση επικίνδυνη, που θέτει την κυβέρνηση της Κολομβίας εκτός νομιμότητας και διεθνούς δικαίου, διακηρύσσει ότι καταδικάζει την απαγωγή Γκράντα. Καταγγέλλει ως ψευδή τη δήλωση της κυβέρνησης της Κολομβίας, όπου ο «κύριος Γκράντα έλαβε μέρος στις εργασίες του Μπολιβαριανού Κογκρέσου», αφού «δηλώνουμε ότι δεν είχε προσκληθεί ή η οργάνωση που εκπροσωπεί, οι FARC-EP».

Τέλος, την πρόθεση να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας εξέφρασε η Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Βραζιλίας, Αντρε Σίνγκερ. Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα με τον Αλβαρο Ουρίμπε στην πόλη Λετίσια και στη συνέχεια, την Πέμπτη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ούγο Τσάβες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ