Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η «δουλεία» κεφάλαιο για τις τράπεζες!

ΣΙΚΑΓΟ.--

Χιλιάδες σκλάβοι είχαν γίνει αποδεκτοί ως εγγύηση για δάνεια προς λευκούς ιδιώτες και κτηματίες που είχαν δοθεί από δύο διαφορετικές τράπεζες - πρόκειται για τις τράπεζες «Citizens Bank» και «Canal Bank», που αργότερα συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την τράπεζα «Bank One», που εξαγόρασε πέρσι η «JP Morgan Chase», η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα.

Οι τράπεζες έπαιρναν σκλάβους στην ιδιοκτησία τους όταν οι οφειλέτες - κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες φυτειών στην πολιτείας της Λουιζιάνα - δεν πλήρωναν τα δάνεια. Μεταξύ του 1831 και του 1865 είχαν δεχτεί 13.000 σκλάβους «σε εγγυήσεις», από τους οποίους 1.250 βρέθηκαν στην ιδιοκτησία τους, που κατόπιν φυσικά μεταπωλήθηκαν...

Η παραδοχή εκ μέρους της «JP Morgan Chase» ότι οι δύο προκάτοχοί της είχαν δεχτεί χιλιάδες σκλάβους ως εγγύηση για δάνεια που είχαν δώσει κατά το 19ο αιώνα, μπορεί να είναι σοκαριστική για όσους επιμένουν να μη γνωρίζουν, αλλά άκρως ρεαλιστική. Βέβαια, ο τραπεζιτικός κολοσσός εξαναγκάστηκε επί της ουσίας να προβεί στην αποκάλυψη προκειμένου να συμμορφωθεί με διάταξη της πόλης του Σικάγο που απαιτεί την παραδοχή οποιασδήποτε σχέσης με τη δουλεία για εταιρίες που έχουν συναλλαγές με αυτήν.

Εννοείται, ότι η «JP Morgan Chase» «απολογήθηκε» στους υπαλλήλους της, την αφροαμερικανική κοινότητα και την αμερικανική κοινωνία για τη συμμετοχή των προκατόχων της σε αυτόν το «βάναυσο και άδικο θεσμό», όπως ανέφερε σε επιστολή της, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει πρόγραμμα υποτροφιών αξίας πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για αφρο-αμερικανούς φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ