Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παλαιστίνιοι στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Αρχισε, χθες το πρωί, η ανάπτυξη ανδρών των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Οι πρώτοι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και μέλη των άλλων σωμάτων ασφαλείας ανέλαβαν καθήκοντα στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, αρχής γενομένης από τις πόλεις Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν όπου μέχρι το μεσημέρι είχαν λάβει θέσεις, είχαν στήσει τα φυλάκιά τους και είχαν, ήδη, αρχίσει τους ελέγχους στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ανάπτυξη των ανδρών των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας θα ολοκληρωθεί εντός των επομένων ημερών μέχρι τις νοτιότερες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Στον αρχικό προγραμματισμό συμμετέχουν περισσότεροι από 3.000 άνδρες. Η πρόταση έγινε δεκτή από την ισραηλινή πλευρά, όπως υποστηρίζουν ισραηλινές πηγές, όταν οι διοικητές των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας παρουσίασαν λεπτομερές σχέδιο ανάπτυξης των δυνάμεών τους.

Δε διευκρινίστηκε αν, τελικά, η παλαιστινιακή πλευρά έλαβε τις εγγυήσεις που ζητούσε από τον ισραηλινό στρατό ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε έντασης, οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί δε θα γίνουν ο πρώτος στόχος των ισραηλινών πυρών. Από την άλλη, οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί έχουν εντολή να εμποδίσουν την εκδήλωση επιθέσεων κατά εποικισμών και ισραηλινού εδάφους, αλλά όχι και να χρησιμοποιήσουν βία απέναντι σε Παλαιστινίους μαχητές. Χθες, άρχισαν, επίσης, να λειτουργούν, σχεδόν, κανονικά όλα τα μεθοριακά φυλάκια της Λωρίδας της Γάζας, τα οποία είχαν αποκλειστεί την περασμένη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή, ο νέος Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς παραμένει στην πόλη της Γάζας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, από τις οποίες επιδιώκει να εκμαιεύσει τη συγκατάνευσή τους σε μια νέα κατάπαυση του πυρός. Πηγές προσκείμενες στον Αμπάς υποστήριζαν ότι οι συζητήσεις βαίνουν καλώς και η επίτευξη μιας συμφωνίας δεν είναι μακριά. Αλλες πηγές, που πρόσκεινται στη «Χαμάς», εμφανίζονταν εξίσου αισιόδοξες, αλλά διαμήνυαν ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον τερματιστεί κάθε επιθετική ενέργεια του ισραηλινού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ