Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κοινή δράση

Απόφαση κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων πατριωτικής αντίστασης για συντονισμένους αγώνες

«Στις 19 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα υπό την προεδρία του Β. Κάσιν, Αντιπροέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σύσκεψη εκπροσώπων των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας και των κινημάτων της πατριωτικής αντίστασης», σημειώνεται σε Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Οπως υπογραμμίζεται, «συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, μετά την εφαρμογή του νόμου 122-Φ3, που αφορά στη λεγόμενη ρευστοποίηση των προνομίων και υποστηρίχτηκε η Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, από τις 18/1/2005. Οι εκπρόσωποι των αριστερο-πατριωτικών δυνάμεων πήραν απόφαση για ενότητα δράσης στην υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του λαού για την κατάργηση του αντισυνταγματικού νόμου και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ, σχετικά με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και υπέρ της διάλυσης της Κρατικής Δούμας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του χρεοκοπημένου κόμματος της "Ενιαίας Ρωσίας" και των συνοδοιπόρων της από το ΦΔΚΡ, ως κύριων φταιχτών της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στη χώρα».

Οι θέσεις των ΚΚ

Στην Ανακοίνωση του Προεδρείου του ΚΚΡΟ σημειώνεται πως «ο νέος χρόνος ξεκίνησε με την κοινωνική διαμαρτυρία των μαζών. Ο λαός που έχει φτάσει στα όρια της απελπισίας βγήκε στους δρόμους, κλείνει τους δρόμους. Ο νόμος 122-Φ3, για τη λεγόμενη ρευστοποίηση των προνομίων οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης». Οπως μάλιστα προστίθεται, «ο ιδιαίτερος κυνισμός βρίσκεται στο ότι ο νόμος αυτός εφαρμόζεται την 60ή επέτειο της νίκης του σοβιετικού λαού ενάντια στη φασιστική Γερμανία. Αυτή η απάνθρωπη πράξη έθιξε τα συμφέροντα πλατύτερων στρωμάτων του πληθυσμού».

Σ' αυτές τις συνθήκες, το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημειώνει πως το κόμμα θα αγωνιστεί για την κατάργηση του αντιλαϊκού νόμου, για την κατάθεση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση και υπέρ της διάλυσης της Κρατικής Δούμας, όπως και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την εθνικοποίηση των βασικών τομέων της οικονομίας, την επιστροφή στο κράτος των φυσικών πόρων της Ρωσίας, τον περιορισμό των οικογενειακών εξόδων για τους δημοτικούς και κοινωφελείς οργανισμούς το πολύ έως το 10% του οικογενειακού εισοδήματος. Τέλος, η ανακοίνωση καλεί τα λαϊκά στρώματα σε μαζικές εκδηλώσεις, γιατί, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «δεν μπορείς να επιστρέψεις σε μια αξιοπρεπή ζωή, αν κάτσεις στο σπίτι σου».

Επίσης σε άρθρο του ο Α. Κριουτσκόφ, Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), σημειώνει την ανάγκη οι κομμουνιστές να αποκρούσουν την προπαγανδιστική επίθεση, σύμφωνα με την οποία δε φταίει ο νόμος, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος, που τον υπέγραψε, αλλά τάχατες η «κακή» εφαρμογή του από τις τοπικές αρχές. Ο ίδιος τονίζει πως ο αγώνας μπορεί να έχει θετική έκβαση αν είναι μαζικός και συντονισμένος, ενώ παράλληλα οι κομμουνιστές δεν πρέπει να παραιτηθούν από την προσπάθεια να δείξουν στο λαό πως μόνον η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού αποτελεί τη σίγουρη διέξοδο από τα προβλήματα τα οποία βιώνει σήμερα.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ