ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Συνάντηση ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γερμανία ενάντια στους ηγέτες των 8 ιμπεριαλιστικών κρατών

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γερμανία ενάντια στους ηγέτες των 8 ιμπεριαλιστικών κρατών
ΧΑΪΛΙΓΚΕΝΤΑΜ.--

Μόνο στην καθιερωμένη φωτογραφία οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών είναι «ενωμένοι»... καθώς ο καθείς θα διεκδικήσει τα δικά του ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε χτες στο θέρετρο της Βαλτικής Χάιλιγκενταμ και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή η Σύνοδος της G8. Μία Σύνοδος που κυρίαρχο χαρακτηριστικό της είναι οι οξύτατες αντιθέσεις, οι οποίες έχουν εκφραστεί ανοιχτά και δημόσια και πολύ περισσότερο στις κατ' ιδίαν συνομιλίες. Σε καμία άλλη Σύνοδο δεν έχει παρατηρηθεί ανάλογο «πολεμικό κλίμα», από την μέρα της ίδρυσής της το 1975 - ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία αρχικά με την προσθήκη του Καναδά το 1976 έγινε G7 και απέκτησε άλλη αίγλη με την είσοδο της Ρωσίας, το 1998, οπότε και έγινε G8.

Η αυλαία χτες ήταν χαρακτηριστική: Συγκρούσεις εκτός του φράκτη που έχει σηκωθεί σε ακτίνα 12,5 χιλιομέτρων από το χώρο της Συνόδου προκειμένου να αποστρέψει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν, αλλά και εντός με πρώτη μετωπική αυτή της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στο γεύμα εργασίας πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου.

Στις διαδηλώσεις, που συνεχίζονται από το Σάββατο καθημερινά και με την Αντισύνοδο σε εξέλιξη, η αστυνομική καταστολή «έλαμψε» και πάλι. Τη στιγμή που ομάδα διαδηλωτών κατόρθωσε να διασπάσει μέρος των μπλόκων που είχαν στήσει οι δυνάμεις καταστολής, οι τελευταίες επιτέθηκαν προκειμένου να τους διαλύσουν κάνοντας ευρύτατη χρήση χημικών και κανονιών νερού. Οι αναφορές της αστυνομίας για τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, ως συνήθως, κάνουν λόγο φυσικά για επίθεση των διαδηλωτών και ...τραυματίες αστυνομικούς. Επίσης, διαδηλωτές από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, που επέβαιναν σε λεωφορείο, παρεμποδίστηκαν να προσεγγίσουν το χώρο των διαδηλώσεων.

Μαλλιά - κουβάρια

Οσο για το γεύμα εργασίας Μπους - Μέρκελ, ήταν ένα «ναυάγιο» καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε περί «μίας μετά Κιότο συμφωνίας» που θα επιτύχει ουσιαστικούς στόχους, ένας εκ των οποίων είναι η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε συνδυασμό με «μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία». Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες για την επίτευξη μιας κοινής θέσης», τονίζοντας συνάμα «ότι πρέπει να εργαστούμε περισσότερο»...

Ετσι, όσον αφορά στην πολυδιαφημισμένη «κλιματική αλλαγή» η Σύνοδος με ατζέντα το κλίμα, την Αφρική, το εμπόριο αλλά και Κόσσοβο, Ιράν, Μέση Ανατολή - όχι όμως το Ιράκ μήπως και προκαλέσει «έκρηξη» - άρχισε με είδηση: Ουδεμία συμφωνία ως προς το περιβάλλον.

Επίσης, στο επίκεντρο και η σύγκρουση Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, οι ηγέτες των οποίων προσήλθαν στο Χάιλιγκενταμ έχοντας ανταλλάξει επί μέρες απειλές και προειδοποιήσεις με φόντο την επέκταση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Τσεχία και την Πολωνία, κίνηση την οποία η Μόσχα εκλαμβάνει ως απειλή για τις στρατηγικές ισορροπίες και υπόσχεται «αντίποινα».

Αγκάθι αποτελεί και φέτος η αποτυχία εφαρμογής των δεσμεύσεων που ανέλαβαν σε επίπεδο κορυφής οι «Οκτώ» το 2005 - με πρωτοβουλία του Τόνι Μπλερ - για το διπλασιασμό της βοήθειας προς τις φτωχές χώρες της Αφρικής έως το 2010.

ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κοινό «όχι» στα σχέδια «ανεξαρτησίας»

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψαν χτες ως τουλάχιστον απαράδεκτο το σχέδιο απόφασης που προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ΗΠΑ και ΕΕ για «ελεγχόμενη ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των Γέρεμιτς - Λαβρόφ στη Μόσχα, σημειώνεται ότι η απόφαση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να δημιουργήσει «προηγούμενο για την επίλυση παρόμοιων συρράξεων σε άλλες περιοχές του κόσμου»... Υπογραμμίζεται ακόμη πως η Μόσχα υποστηρίζει τη σερβική πρόταση για επανάληψη της διαδικασίας,αποσαφηνίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση δε θα δεχτεί λύση στο Κοσσυφοπέδιο που δε θα είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι. Φυσικά, όλα αυτά και στο φόντο της συνάντησης στη Γερμανία του G8, και τις αντιθέσεις που αναμένεται να εκφραστούν.

Στον αντίποδα αυτής της εξέλιξης, είχε προηγηθεί προχτές βράδυ η συνάντηση του Βετόν Σουρόι, Κοσσοβάρου Αλβανού πολιτικού(στελέχους του κόμματος ORA) με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους στην Πράγα. Ο Μπους επανέλαβε τη «σταθερή στάση» της Ουάσιγκτον για «επιτάχυνση» της διαδικασίας στον ΟΗΕ και την υιοθέτηση νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία του προτεκτοράτου. Ο δε Σουρόι, αφού ευχαρίστησε τον Μπους «εκ μέρους όλων των Κοσσοβάρων» για την έως τώρα στάση των ΗΠΑ, υποστήριξε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ του εξέφρασε την πεποίθηση πως η Σερβία, με την υποστήριξη της Ρωσίας, ακολουθεί στο Κοσσυφοπέδιο στάση με στόχο «τη δημιουργία μίας παγωμένης σύρραξης» στην περιοχή...

Στο μεταξύ, το «Κίνημα για Δημοκρατική Πρόοδο» της αλβανικής μειονότητας στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, κάλεσε χτες τα άλλα κόμματα της αλβανικής μειονότητας στους δήμους του Μπουγιάνοβατς και Πρέσεβο να συγκροτήσουν ένα «εθνικό συμβούλιο» για να ...«διαπραγματευτούν» με τη σερβική κυβέρνηση τη... συγχώνευση των δήμων με το Κοσσυφοπέδιο (!).

Παράλληλα, στελέχη του κόμματος «Ενωση Ούγγρων της Βοϊβοδίνας» (βόρεια Σερβία) υποστήριξαν χτες ότι η περιοχή ενδεχομένως να εκτεθεί «σε κίνδυνο» εάν ξεσπάσει βία στο Κοσσυφοπέδιο γιατί μπορεί να καταφύγει εκεί κύμα Σέρβων προσφύγων «που θα αλλοιώσει τη σύνθεση του πληθυσμού».

Τέλος, χτες η επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, εξέφρασε στο Βελιγράδι «ικανοποίηση» για τις έως τώρα προσπάθειες του Βελιγραδίου για τη σύλληψη καταζητούμενων, αλλά επέμεινε στην «άμεση σύλληψη» του πρώην διοικητή των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς. Κατέληξε ότι το πόρισμα που θα συντάξει για τη συνεργασία Σερβίας - ΔΠΔ «θα είναι θετικό»...

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Η κόντρα συνεχίζεται

ΧΑΪΛΙΓΚΕΝΤΑΜ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) δήλωσε χτες ότι «η Ρωσία δε θα επιτεθεί στην Ευρώπη» παρά την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι θα στρέψει τους ρωσικούς πυραύλους προς την ευρωπαϊκή ήπειρο αν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Πολωνία και την Τσεχία. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν είναι απαραίτητη μια στρατιωτική απάντηση στη Ρωσία μετά από αυτές τις δηλώσεις, αφού «η Ρωσία δεν είναι εχθρός», ενώ σε ερώτηση εάν το κλίμα κατά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του θα είναι τεταμένο, ο Τζ. Μπους υποστήριξε ότι «θα φροντίσω να μην είναι».

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας στις προχτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του περί «δημοκρατίας», περιέγραψε τον εαυτό του ως το μοναδικό «γνήσιο δημοκρατικό» ηγέτη και πρόσθεσε πως η «τραγωδία», όπως ισχυρίστηκε, είναι ότι «δεν υπάρχουν άλλοι τέτοιοι στον κόσμο». «Βλέπουμε τι έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Αμερική. Φρίκη: βασανιστήρια, άστεγοι, Γκουαντάναμο, φυλακίσεις χωρίς δικαστήριο ή και έρευνες. Βλέπετε τι συμβαίνει στην Ευρώπη: σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλωτών, χρήση σφαιρών από καουτσούκ, χρήση δακρυγόνων στη μια πρωτεύουσα, ο θάνατος διαδηλωτών στους δρόμους άλλης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

ΙΡΑΝ
Αίσιο τέλος στη «σύλληψη» Φινλανδών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Τέλος καλό, όλα καλά» για τους τρεις Φινλανδούς οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις αρχές του Ιράν την περασμένη βδομάδα διότι ενώ ψάρευαν, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ρεύματα και εισήλθε στα χωρικά ύδατα του Ιράν, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η Nokia Siemens, για την οποία εργάζονταν οι τρεις, είπε ότι η υγεία τους είναι καλή και ότι θα επιστρέψουν σύντομα στο Ντουμπάι όπου εργάζονται. Η υπόθεση θύμισε στα διεθνή ΜΜΕ τη σύλληψη 15 Βρετανών ναυτών και πεζοναυτών νωρίτερα εφέτος.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η φιλολογία στις ΗΠΑ για το νέο εύρημα της κυβέρνησης Μπους, ότι το Ιράν θα «θεωρηθεί υπεύθυνο» για οποιαδήποτε επίθεση της αλ Κάιντα σε αμερικανικό έδαφος, και πιο συγκεκριμένα ότι θα υποστηριχτεί από την Ουάσιγκτον πως οποιαδήποτε δυνητική επίθεση «σχεδιάστηκε» στην Τεχεράνη ώστε να κηρυχτεί πόλεμος εναντίον του. Τη νέα αυτή πολιτική της κυβέρνησης Μπους, σύμφωνα με το Antiwar.com, επισήμανε ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι σε ομιλία του την 30ή του Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ