Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Συνάντηση ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γερμανία ενάντια στους ηγέτες των 8 ιμπεριαλιστικών κρατών

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γερμανία ενάντια στους ηγέτες των 8 ιμπεριαλιστικών κρατών
ΧΑΪΛΙΓΚΕΝΤΑΜ.--

Μόνο στην καθιερωμένη φωτογραφία οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών είναι «ενωμένοι»... καθώς ο καθείς θα διεκδικήσει τα δικά του ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε χτες στο θέρετρο της Βαλτικής Χάιλιγκενταμ και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή η Σύνοδος της G8. Μία Σύνοδος που κυρίαρχο χαρακτηριστικό της είναι οι οξύτατες αντιθέσεις, οι οποίες έχουν εκφραστεί ανοιχτά και δημόσια και πολύ περισσότερο στις κατ' ιδίαν συνομιλίες. Σε καμία άλλη Σύνοδο δεν έχει παρατηρηθεί ανάλογο «πολεμικό κλίμα», από την μέρα της ίδρυσής της το 1975 - ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία αρχικά με την προσθήκη του Καναδά το 1976 έγινε G7 και απέκτησε άλλη αίγλη με την είσοδο της Ρωσίας, το 1998, οπότε και έγινε G8.

Η αυλαία χτες ήταν χαρακτηριστική: Συγκρούσεις εκτός του φράκτη που έχει σηκωθεί σε ακτίνα 12,5 χιλιομέτρων από το χώρο της Συνόδου προκειμένου να αποστρέψει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν, αλλά και εντός με πρώτη μετωπική αυτή της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στο γεύμα εργασίας πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου.

Στις διαδηλώσεις, που συνεχίζονται από το Σάββατο καθημερινά και με την Αντισύνοδο σε εξέλιξη, η αστυνομική καταστολή «έλαμψε» και πάλι. Τη στιγμή που ομάδα διαδηλωτών κατόρθωσε να διασπάσει μέρος των μπλόκων που είχαν στήσει οι δυνάμεις καταστολής, οι τελευταίες επιτέθηκαν προκειμένου να τους διαλύσουν κάνοντας ευρύτατη χρήση χημικών και κανονιών νερού. Οι αναφορές της αστυνομίας για τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, ως συνήθως, κάνουν λόγο φυσικά για επίθεση των διαδηλωτών και ...τραυματίες αστυνομικούς. Επίσης, διαδηλωτές από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, που επέβαιναν σε λεωφορείο, παρεμποδίστηκαν να προσεγγίσουν το χώρο των διαδηλώσεων.

Μαλλιά - κουβάρια

Οσο για το γεύμα εργασίας Μπους - Μέρκελ, ήταν ένα «ναυάγιο» καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε περί «μίας μετά Κιότο συμφωνίας» που θα επιτύχει ουσιαστικούς στόχους, ένας εκ των οποίων είναι η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε συνδυασμό με «μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία». Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες για την επίτευξη μιας κοινής θέσης», τονίζοντας συνάμα «ότι πρέπει να εργαστούμε περισσότερο»...

Ετσι, όσον αφορά στην πολυδιαφημισμένη «κλιματική αλλαγή» η Σύνοδος με ατζέντα το κλίμα, την Αφρική, το εμπόριο αλλά και Κόσσοβο, Ιράν, Μέση Ανατολή - όχι όμως το Ιράκ μήπως και προκαλέσει «έκρηξη» - άρχισε με είδηση: Ουδεμία συμφωνία ως προς το περιβάλλον.

Επίσης, στο επίκεντρο και η σύγκρουση Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, οι ηγέτες των οποίων προσήλθαν στο Χάιλιγκενταμ έχοντας ανταλλάξει επί μέρες απειλές και προειδοποιήσεις με φόντο την επέκταση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Τσεχία και την Πολωνία, κίνηση την οποία η Μόσχα εκλαμβάνει ως απειλή για τις στρατηγικές ισορροπίες και υπόσχεται «αντίποινα».

Αγκάθι αποτελεί και φέτος η αποτυχία εφαρμογής των δεσμεύσεων που ανέλαβαν σε επίπεδο κορυφής οι «Οκτώ» το 2005 - με πρωτοβουλία του Τόνι Μπλερ - για το διπλασιασμό της βοήθειας προς τις φτωχές χώρες της Αφρικής έως το 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ