Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Φήμες περί τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνεται η φιλολογία - και το γεωπολιτικό παιγνίδι - όσον αφορά το ενδεχόμενο τουρκικής «εισβολής» στο βόρειο Ιράκ. Χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε σειρά τηλεγραφημάτων με τα οποία, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές του τουρκικού μηχανισμού ασφάλειας, υποστήριζε πως «αρκετές χιλιάδες» Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν στον Κουρδικό θύλακα και «διεξήγαγαν επιχειρήσεις».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ το διέψευσε άμεσα: δεν υπάρχει εισβολή, ούτε τέτοια κυβερνητική εντολή, δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι πρόκειται περί εντυπωσιωθηρικής «προβοκάτσιας». Από ποιον; Καλή ερώτηση. Πάντως, τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν πράγματι - προχτές - στο Ιράκ για επιχείρηση διάσωσης πληρώματος ελικοπτέρου που επλήγη από Κούρδους, ενώ το «Φιράτ», το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες υπήρχαν βομβαρδισμοί από τουρκικής πλευράς στο Βόρειο Ιράκ (Ζάχο, Χακούρκ), με στόχο στρατόπεδα του ΡΚΚ. Με δεδομένα το «μνημόνιο» που, σύμφωνα με το Middle East Newsline, υπέγραψαν Αμερικανοί και Κούρδοι για την «υπεράσπιση» του Βόρειου Ιράκ και τα επαναφερόμενα σχέδια τριχοτόμησης της ματωμένης σορού του Ιράκ, οι εξελίξεις γίνονται όλο και κρισιμότερες στη μεθόριο, και η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με σενάρια που το καθένα είναι εφιαλτικότερο από το επόμενο χειρότερο. Αμερικανικές πηγές παραδέχτηκαν πάντως ότι «δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί» τουρκική εισβολή, πόσο μάλλον «χιλιάδων» στρατιωτών. Πάντως, οι οιμωγές περί του τουρκικού «λύκου» μάλλον υπερφαλαγγίζουν την επερχόμενη τουρκική πίεση στους κόλπους του ΟΗΕ για το πρόβλημα της «κουρδικής τρομοκρατίας». Ολες οι πλευρές μοιάζουν να επιδίδονται σε μια προσπάθεια να προκαταλάβουν τις εξελίξεις.

Σύμπτωση τάχα; Μερικές ώρες νωρίτερα από τις πληροφορίες περί τουρκικής εισβολής, ο πρωθυπουργός Νουρ αλ Μαλίκι μιλώντας σε επίλεκτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, προειδοποίησε για «συνωμοσίες σε ξένες πρωτεύουσες» ενάντια στην κυβέρνηση και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και κάλεσε τους στρατηγούς να επιδείξουν «σιδερένια πυγμή» ενάντια σ' όσους «θα στρώσουν το κόκκινο χαλί» σε ξένες επεμβάσεις.

Στο μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από «εχθρικά πυρά» στην Ντιγιάλα. Στη Βαγδάτη τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 25 τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν δυο παγιδευμένα αυτοκίνητα, σε κεντρική πλατεία της σιιτικής συνοικίας Καντιμίγια. Τέλος, άλλοι 23 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και 42 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ