Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κοινό «όχι» στα σχέδια «ανεξαρτησίας»

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψαν χτες ως τουλάχιστον απαράδεκτο το σχέδιο απόφασης που προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ΗΠΑ και ΕΕ για «ελεγχόμενη ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των Γέρεμιτς - Λαβρόφ στη Μόσχα, σημειώνεται ότι η απόφαση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να δημιουργήσει «προηγούμενο για την επίλυση παρόμοιων συρράξεων σε άλλες περιοχές του κόσμου»... Υπογραμμίζεται ακόμη πως η Μόσχα υποστηρίζει τη σερβική πρόταση για επανάληψη της διαδικασίας,αποσαφηνίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση δε θα δεχτεί λύση στο Κοσσυφοπέδιο που δε θα είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι. Φυσικά, όλα αυτά και στο φόντο της συνάντησης στη Γερμανία του G8, και τις αντιθέσεις που αναμένεται να εκφραστούν.

Στον αντίποδα αυτής της εξέλιξης, είχε προηγηθεί προχτές βράδυ η συνάντηση του Βετόν Σουρόι, Κοσσοβάρου Αλβανού πολιτικού(στελέχους του κόμματος ORA) με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους στην Πράγα. Ο Μπους επανέλαβε τη «σταθερή στάση» της Ουάσιγκτον για «επιτάχυνση» της διαδικασίας στον ΟΗΕ και την υιοθέτηση νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία του προτεκτοράτου. Ο δε Σουρόι, αφού ευχαρίστησε τον Μπους «εκ μέρους όλων των Κοσσοβάρων» για την έως τώρα στάση των ΗΠΑ, υποστήριξε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ του εξέφρασε την πεποίθηση πως η Σερβία, με την υποστήριξη της Ρωσίας, ακολουθεί στο Κοσσυφοπέδιο στάση με στόχο «τη δημιουργία μίας παγωμένης σύρραξης» στην περιοχή...

Στο μεταξύ, το «Κίνημα για Δημοκρατική Πρόοδο» της αλβανικής μειονότητας στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, κάλεσε χτες τα άλλα κόμματα της αλβανικής μειονότητας στους δήμους του Μπουγιάνοβατς και Πρέσεβο να συγκροτήσουν ένα «εθνικό συμβούλιο» για να ...«διαπραγματευτούν» με τη σερβική κυβέρνηση τη... συγχώνευση των δήμων με το Κοσσυφοπέδιο (!).

Παράλληλα, στελέχη του κόμματος «Ενωση Ούγγρων της Βοϊβοδίνας» (βόρεια Σερβία) υποστήριξαν χτες ότι η περιοχή ενδεχομένως να εκτεθεί «σε κίνδυνο» εάν ξεσπάσει βία στο Κοσσυφοπέδιο γιατί μπορεί να καταφύγει εκεί κύμα Σέρβων προσφύγων «που θα αλλοιώσει τη σύνθεση του πληθυσμού».

Τέλος, χτες η επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, εξέφρασε στο Βελιγράδι «ικανοποίηση» για τις έως τώρα προσπάθειες του Βελιγραδίου για τη σύλληψη καταζητούμενων, αλλά επέμεινε στην «άμεση σύλληψη» του πρώην διοικητή των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς. Κατέληξε ότι το πόρισμα που θα συντάξει για τη συνεργασία Σερβίας - ΔΠΔ «θα είναι θετικό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ