ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν υπάρχει ούτε μελέτη!

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 32ου και 54ου Δημοτικών Σχολείων  απαιτούν από τον ΟΣΚ και τους συναρμόδιους φορείς  να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα

«Τα παιδιά μας το Σεπτέμβρη του 2000 σε ποιο σχολείο θα πάνε;». Το ερώτημα αυτό απευθύνουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 32ου και 54ου Δημοτικών Σχολείων Αθήνας, προς το Δήμο Αθήνας, τον ΟΣΚ, τη Νομαρχία, το υπουργείο Παιδείας. Οι σύλλογοι ζητούν επιτέλους να βρεθεί οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μετά τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, μετά τον καταστροφικό σεισμό, το κτίριο του 32ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας και του 31ου Νηπιαγωγείου (Αριστοτέλους 55) κρίθηκε ακατάλληλο για τη στέγαση των μαθητών από τον ΟΣΚ ΑΕ (23/9/99) στην κατηγορία Ε' και από τη Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων (24/9/99) με την ένδειξη κατηγορία Γ'.

Στη συνέχεια επιτάχθηκε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και Γ' Σεπτεμβρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν αίθουσες προκάτ και η εκτέλεση του έργου ανατέθηκε στον ΟΣΚ. Ομως παρά τις διαβεβαιώσεις από τον ΟΣΚ για υλοποίηση μέχρι τα Χριστούγεννα, κατόπιν μέχρι το Μάρτη και μετά το Πάσχα, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει τίποτε.

Το 32ο Δημοτικό Σχολείο όλο αυτό το διάστημα, από το τέλος Σεπτέμβρη φιλοξενείται στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας σε σχολικό συγκρότημα 9 σχολείων (42ο Λύκειο, 53ο Δ.Σ., 55ο Δ.Σ., 35ο Νηπιαγωγείο, 106ο Νηπιαγωγείο, 7 Νυχτερινό Λύκειο και Γυμνάσιο, και τα φιλοξενούμενα 51ο, 32ο Δημοτικά Σχολεία και 31ο Νηπιαγωγείο), τα οποία όπως καταγγέλλουν οι γονείς εξυπηρετούνται από έξι τουαλέτες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα και η υγεία των παιδιών. Επίσης, στο 54ο Δημοτικό Σχολείο λειτουργούσαν δύο τμήματα δημιουργικής απασχόλησης τα οποία φιλοξενούσαν 70 παιδιά εργαζόμενων γονιών και τώρα με τη συστέγαση και τη διπλοβάρδια τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας βρίσκονται στο σχολείο από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Επίσης, η Νομαρχία Αθηνών επισκέφτηκε το κτίριο του 32ου Δημοτικού στις 14/1/2000, και διαβεβαίωσε τους γονείς ότι το κτίριο θα επισκευαστεί, αλλά θα χρειαζόταν ένας μήνας για να τελειώσει η μελέτη. «Ηδη μπαίνουμε στον Απρίλη και μελέτη δεν υπάρχει, παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις μας», καταγγέλλουν οι γονείς, οι οποίοι και ζητούν να «τελειώσει κάποτε αυτή η κοροϊδία».

Αστυνομοκρατία και μία σύλληψη

Ο γνωστός αυταρχισμός ήταν η απάντηση στη διαμαρτυρία αδιόριστων εκπαιδευτικών που πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Στη σύλληψη ενός αδιόριστου εκπαιδευτικού και στην αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας κατέληξε η διαμαρτυρία που έκαναν το βράδυ του Σαββάτου εκπαιδευτικοί που πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και δε διορίστηκαν. Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου έκοψαν μάλιστα «πρωταπριλιάτικη τούρτα», διαμαρτυρόμενοι έτσι για την ασυνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Ενα κομμάτι από αυτή την τούρτα που εκσφενδονίστηκε στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας ήταν η αφορμή για την άμεση σύλληψη του προέδρου του συλλόγου που έχουν συγκροτήσει επιτυχόντες του διαγωνισμού.

Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν πορεία προς το εκλογικό κέντρο του υπουργού Παιδείας στην οδό Πανεπιστημίου, συνοδευόμενοι από αστυνομικές δυνάμεις που ήταν υπερδιπλάσιες από τους ίδιους. Στο μεταξύ, η Αστυνομία για να τους εμποδίσει να φτάσουν στο εκλογικό κέντρο, είχε σταματήσει την κυκλοφορία και είχε αποκλείσει την οδό Πανεπιστημίου με δύο κλούβες και παραταγμένους αστυνομικούς.

Οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που κατήγγειλαν το διαγωνισμό ως κοροϊδία, καθώς δεν εξασφαλίζει το διορισμό αλλά τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, ετοιμάζονται να καταθέσουν μαζικές προσφυγές ενάντια στο νέο διαγωνισμό. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση υπενθύμισε για μια ακόμα φορά το αυταρχικό της πρόσωπο που έχει επιδείξει και στους φορείς της παιδείας που αγωνίζονται ενάντια στη «μεταρρύθμιση».

ΛΗΜΝΟΣ
«Σφιχτή» ψήφο στους υπεύθυνους της υποβάθμισης

Ανακοίνωση της τοπικής Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της Λήμνου καταγγέλλει η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ στο νησί. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η υποβάθμιση αυτή αποβαίνει σε βάρος της ανάπτυξης του ακριτικού νησιού και χαρακτηρίζει υπεύθυνη για την κατάσταση την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «αντί να φροντίσει για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών γραμμών, ώστε αυτές να ενισχυθούν σε συχνότητα και ποιότητα (καλύτερα πλοία), κοιτάζει να αποπροσανατολίσει ρίχνοντας τις ευθύνες σε όλους τους άλλους, εκτός από την ίδια. Προσπαθεί να πείσει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τον ανταγωνισμό των ιδιωτικών εταιριών των εφοπλιστών». Προσθέτει ότι αυτή την απάντηση έδωσε ο Θ. Πάγκαλος, στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε προεκλογική ομιλία, που έκανε για λογαριασμό του κόμματός του, όπου «δεν είχε την ευαισθησία να αναφερθεί ούτε στο ελάχιστο στα προβλήματα του ακριτικού μας νησιού».

Η Αχτιδική Επιτροπή του Κόμματος υπογραμμίζει ότι η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως οι κάτοικοι της Λήμνου κανένα όφελος δεν μπορούν να περιμένουν από τις ιδιωτικές εταιρίες, εφόσον ούτε η εταιρία του Νομικού, ούτε αυτή του Αγούδημου, ούτε η ΝΕΛ, κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του νησιού. Για τους εφοπλιστές, «αυτό που προέχει είναι η αύξηση των κερδών τους και όχι η εξυπηρέτηση των αναγκών της Λήμνου».

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του επάρχου Λήμνου, σε ραδιοφωνικό σταθμό - ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα για επιδότηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιακών από την κυβέρνηση, γιατί η οικονομική κατάσταση γενικώς είναι «σφικτή» - οι κομμουνιστές του νησιού καλούν το λημνιακό λαό να είναι και αυτός «σφιχτός» στην ψήφο του προς το ΠΑΣΟΚ και απλόχερος στο ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα «που στεκόταν πάντα δίπλα του στις κινητοποιήσεις για τις συγκοινωνίες, που έγιναν μέχρι τώρα και που θα είναι και πάλι δίπλα του στις κινητοποιήσεις, που σίγουρα θα γίνουν στο άμεσο μέλλον».

Βαρύς φόρος αίματος

Δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 162 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου σε 125 τροχαία ατυχήματα. Χθες στην Αμφισα σκοτώθηκε ο 32χρονος οδηγός μοτοσικλέτας Χρήστος Δουγέκος. Την Κυριακή, στο 11ο χλμ. του εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης - Μουδανιών ΙΧ αυτοκίνητο, με οδηγό τον Αλέξανδρο Κουρτέση, παρέσυρε και σκότωσε τον 56χρονο Χρήστο Μπελέση, ο οποίος διέσχιζε πεζός το οδόστρωμα σε σημείο που δεν επιτρεπόταν η διάβαση. Στο ίδιο μέρος σε ένα άλλο ατύχημα που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα έχασε τη ζωή του ο 55χρονος Παναγιώτης Ι. Μώρος, ο οποίος επέβαινε σε ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο συγκρούστηκε με δυο άλλα. Στον εθνικό δρόμο Αθηνών - Λαμίας (207 χλμ.) σκοτώθηκε ο 26χρονος Ιωάννης Χριστόπουλος, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με ΔΧ φορτηγό.

Την Παρασκευή έγιναν έξι θανατηφόρα τροχαία. Στο 13ο χλμ. του εθνικού δρόμου Καστοριάς - Αμυνταίου σκοτώθηκε ο Σπυρίδων Καραμάνης, 21 χρόνων, στο 89ο χλμ. της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Δικαίων έχασαν τη ζωή τους ο οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου Αθανάσιος Γκουστούδης και η γυναίκα του Αννα. Στην Αθήνα, στην οδό Πλαταιών και Λεωνίδου, ο Πακιστανός Γκαφούρ Αμπτουλ έχασε τη ζωή του, όταν, οδηγώντας ένα ΙΧ αυτοκίνητο, παραβίασε πινακίδα στοπ και συγκρούστηκε με λεωφορείο. Στο 9,5 χλμ. του δρόμου Λαμίας - Καρπενησίου, σκοτώθηκε ο 75χρονος Δημήτρης Καψάλης, σε σύγκρουση δυο αυτοκινήτων, στο Αντίρριο ο Αθανάσιος Τσουκαλάς, 66 χρονών, όταν εκτράπηκε το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος, στη Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή της η πεζή Ελάντα Κόστοβα από τη Γεωργία και στην Εξοχή Ξάνθης ο πεζός Ιωάννης Π. Γραμματόπουλος, τον οποίο παρέσυρε ΙΧ αυτοκίνητο με οδηγό τον Κ. Παπαδόπουλο.

Κρίθηκε προφυλακιστέος

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες, μετά την πολύωρη απολογία του στον 3ο τακτικό ανακριτή Αθηνών Α. Παπαδημητρίου, ο 35χρονος Στέλιος Τσεσμελής, νηπιαγωγός, συνιδιοκτήτης του παιδικού σταθμού «Μπέιμπι Κόλετζ» στο Περιστέρι και αρχηγός της τοπικής λέσχης προσκόπων. Ο Τσεσμελής κατηγορείται για αποπλάνηση παιδιών σε βαθμό κακουργήματος, βάσει σχετικών καταγγελιών πέντε γονέων. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι η αλήθεια θα φανεί στο δικαστήριο.

Στοιβαγμένα όνειρα σε μια νταλίκα

Μέσα σε μια νταλίκα που είχε προορισμό την Ιταλία είχαν στριμώξει τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή 13 Κούρδοι λαθρομετανάστες από την Τουρκία. Προχτές το πρωί, τελωνειακοί και λιμενικοί, μετά από έρευνα που έκαναν σε φορτηγό που ήταν σταθμευμένο στην πύλη εφτά του λιμανιού της Πάτρας, βρήκαν κρυμμένους τους λαθρομετανάστες. Οι 13 Κούρδοι είχαν έρθει στη χώρα μας στις αρχές του Μάρτη και ανήκαν σε «καραβιά» 300 Κούρδων που είχαν αφήσει δουλέμποροι στις ακτές της Χίου. Μαζί τους συνελήφθησαν ο Τούρκος οδηγός του φορτηγού Ούστον Τάμερ, 35 χρόνων και ο συνοδηγός Ιταλός Αντόνα Τζιβένι, 59 χρόνων.

Το λιμάνι της Πάτρας αποτελεί κομβικό σημείο διακίνησης λαθρομεταναστών προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες στοιβάζονται μέσα σε ειδικές κρύπτες φορτηγών. Αυτός ο τρόπος μεταφοράς, όμως, πολλές φορές έχει ολέθρια αποτελέσματα. Οπως πέρσι τον Νοέμβρη όταν από πυρκαγιά κάηκαν 14 άτομα μέσα σε νταλίκα που μετέφερε το πλοίο «Σούπερ Θαστ Φέρις», το οποίο είχε προορισμό την Ιταλία.

Ενταξη οικοδομικών συνεταιρισμών στο σχέδιο πόλης

Τέσσερις οικοδομικοί συνεταιρισμοί πρόκειται να ενταχθούν στο πολεοδομικό σχέδιο πόλης στην Κοινότητα Πικερμίου Αττικής, σύμφωνα με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το σχέδιο ΠΔ κατέθεσαν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας και αφορά τους συνεταιρισμούς Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών, προσωπικό ΟΤΕ, Ολυμπιακή Στέγη, Ελληνικός Φοίνιξ, καθώς και τρίτα πρόσωπα. Οι εκτάσεις των συνεταιρισμών βρίσκονται μέσα σε ζώνες αστικού αναδασμού (ΖΑΑ), όπου επιτρέπεται η χρήση μόνο κατοικιών.

Οι κατοικίες που θα ανεγερθούν, όπως προβλέπει το σχέδιο ΠΔ, θα είναι μέχρι δύο ορόφων και το μέγιστο ύψος 7,5 μέτρα. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων είναι 35% και ο συντελεστής δόμησης 0,5%. Τέλος, προβλέπεται η διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων των περιοχών που θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης.

Η επεξεργασία του σχεδίου ΠΔ θα γίνει από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστή η ευαισθησία του ΣτΕ για οικολογικά θέματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ