ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Με ψέματα και «χαϊμαλιά» προς άγραν αγροτικών ψήφων

Σε προεκλογική φιέστα μετατράπηκε - όπως αναμενόταν, άλλωστε - το προσυνέδριο της ΝΔ στην Κεντρική Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να επιδοθεί σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησής του και σε μια επιχείρηση υφαρπαγής της αγροτικής ψήφου, μέσω του ψεύδους και της παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου.

Ο Κ. Καραμανλής και ο Ε. Μπασιάκος επανέλαβαν τους γνωστούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «αύξησης του αγροτικού εισοδήματος», «κοσμογονίας έργων υποδομής στην ύπαιθρο», «πακτωλού χρημάτων από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα για τους αγρότες», «αύξησης των αγροτικών εξαγωγών», «επίσπευσης της καταβολής επιδοτήσεων και αποζημιώσεων», «αύξησης των αγροτικών συντάξεων» κ.ά. Και, ταυτόχρονα, δεν εφείσθησαν μεγάλων λόγων περί προώθησης «ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης», της «αναγέννησης της υπαίθρου», της «αναζωογόνησης της περιφέρειας», κ.ά.

Ομως, δεν έκρυψαν ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται, σταθερά και απαρέγκλιτα, στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, με στόχο την πλήρη καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και τη δημιουργία καπιταλιστών του αγροτικού τομέα, που θα καρπώνονται το σύνολο του αγροτικού πλούτου, κάνοντας λόγο για «ανάπτυξη ανταγωνιστικής, επιχειρηματικής και εξωστρεφούς γεωργίας», στην κατεύθυνση του «ευρωπαϊκού προτύπου».

Επιχειρώντας, δε, να διαφοροποιηθούν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και μη βρίσκοντας διαφορές επί της ουσίας, κατέφυγαν σε «συγκρίσεις» ως προς τη διαχείριση της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, με στόχο να αποδείξουν ότι είναι «πιο συνεπείς και αποτελεσματικότεροι διαχειριστές της».

Επεισαν μόνο τον Κοκκινούλη

Τους μόνους που «έπεισαν» ο πρωθυπουργός και οι άλλοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες - αλλά γι' αυτό δε χρειαζόταν να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια - είναι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Θεσσαλοί αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, οι οποίοι και το δήλωσαν, πανηγυρικώς, διά στόματος εκπροσώπου τους, Θ. Κοκκινούλη, που μίλησε στο προσυνέδριο.

Ο φερόμενος, από τα ΜΜΕ, και ως «αγωνιστής της αγροτιάς», πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, που ανέβηκε στο βήμα με την προσφώνηση «σύντροφοι και συναγωνιστές αγρότες» (!), αρκέστηκε σε «μικροπαράπονα» προς τον πρωθυπουργό για κυβερνητικές «παραλείψεις» και «καθυστερήσεις».

Κατά τ' άλλα, προχώρησε σε υμνολόγιο προς την κυβερνητική και κομματική ηγεσία, ισχυριζόμενος ότι «είναι ευτυχής συγκυρία για τη Θεσσαλία και τους αγρότες η ύπαρξη του διδύμου Καραμανλή - Σουφλιά».

Εμφανιζόμενος, δε, σε ρόλο «κομματάρχη» της δεκαετίας του '60, διαμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι θα έχει ξανά την ψήφο των αγροτών και θα κερδίσει και τις ερχόμενες εκλογές, λέγοντας: «Πάρε την εντολή από τώρα για τη νέα τετραετία»...

Σημειώνουμε πως οι άνεργοι του εργοστασίου Λάρισας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι οποίοι θέλησαν να πάνε, με πορεία και κρατώντας μαύρες σημαίες, στο προσυνέδριο - μαζί τους ήταν και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ - για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης που έκλεισε το εργοστάσιο, στέλνοντας τους ίδιους στην ανεργία κι αναγκάζοντας τους τευτλοπαραγωγούς της περιοχής να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

  • Ξαφνική επίσκεψη στο Νομό Πιερίας πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο Κ. Καραμανλής, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση να πείσει ότι βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και φροντίζει για το μέλλον τους. Επισκέφθηκε, λοιπόν, δύο μονάδες αγροτικών συνεταιρισμών στη Ράχη και την Καρύτσα, τις οποίες χρησιμοποίησε ως ντεκόρ για να δηλώσει στη συνέχεια: «Εφαρμόζουμε συγκροτημένη, συνολική πολιτική, που οδηγεί στην ενίσχυση, στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας».
Προεκλογικό σόου της ΝΔ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα

Προεκλογικό σόου, χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση, ανάμεσα στ' άλλα, σημειώνει και τα παρακάτω:

«Η "μεταρρύθμιση" της ΝΔ, όπως και αυτή του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, μέσα από τη νέα ΚΑΠ, στοχεύει στη δημιουργία μεγάλων αγροτοβιομηχανικών μονάδων κι επιχειρήσεων, καταστρέφοντας και διώχνοντας από τη γη που καλλιεργούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών που είναι μικρομεσαίοι αγρότες, με αιτήματα και προβλήματα που βρίσκονται στον αντίποδα των όσων είπε και έκανε ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του. Γιατί αυτή η πολιτική έχει ξεκληρίσει, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, μέσα σε μια 10ετία, το 1/3 των μικρών κι αδύνατων αγροτικών νοικοκυριών.

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στον αγροτικό τομέα είναι ίδια μ' αυτήν του ΠΑΣΟΚ και δεν αλλάζει παρά μόνο στην ένταση και στον τρόπο εφαρμογής της. Με τη νέα ΚΑΠ που εφάρμοσε απαρέγκλιτα, τιμώντας δεόντως την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, οι μικρομεσαίοι αγρότες έχασαν από τον πρώτο, κιόλας, χρόνο εφαρμογής της έως και το 30% του εισοδήματός τους. Ξεκληρίστηκαν, μόνο στη Θεσσαλία, με κυβέρνηση της ΝΔ 8.500 καπνοπαραγωγοί, 3.700 τευτλοπαραγωγοί και μπήκε λουκέτο στο εργοστάσιο ζάχαρης που έδινε ζωή στην περιοχή.

Εχουμε εξευτελιστικές τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, στα οπωροκηπευτικά, με τα μήλα, σταφύλια, ροδάκινα, ντομάτα κ.ά.

Η εμπορική τιμή στο βαμβάκι γίνεται ασύμφορη για τους μικροκαλλιεργητές, με αποτέλεσμα να μισοκαλλιεργούν ίσα ίσα για τις επιδοτήσεις, έχοντας το ένα πόδι στην εγκατάλειψη και το ξεκλήρισμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα σιτηρά, το καλαμπόκι, τα ψυχανθή και σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και καλλιέργειες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, λόγω διεθνών συγκυριών.

Οσον αφορά τα ποσά από το Δ` ΚΠΣ που ο κ. Καραμανλής παρουσίασε ως "μάννα εξ ουρανού", αυτά πηγαίνουν εκεί που πήγαν τα τρία προηγούμενα πλαίσια στήριξης και τα οποία έκαναν τους αγρότες φτωχότερους και τους επιτήδειους επιχειρηματίες πλουσιότερους.

Τα δήθεν μεγάλα έργα, όπως ο Αχελώος, τάζονται για πολλοστή φορά εδώ και δεκαετίες και πάντα μπροστά από μεγάλα γεγονότα και βουλευτικές εκλογές, και φυσικά ξεχνιούνται μετά απ' αυτές.

Συνολικότερα ο κ. Καραμανλής, με τον ερχομό του στη Λάρισα, προσπάθησε να μειώσει τη γενικευμένη δυσαρέσκεια μέσα στον αγροτικό κόσμο και στο λαό της υπαίθρου εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής.

Δεν πρέπει η αγροτιά, ο λαός να πέσει σ' αυτήν την παγίδα που του στήνουν. Ούτε να "μεταγγίσει" τη δυσαρέσκειά του στο ΠΑΣΟΚ που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό με τη ΝΔ. Μπορεί και πρέπει να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ.

Οι αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να ψηφίσουν μαζικά το ΚΚΕ για μια άλλη πορεία υπέρ του λαού, όχι μόνο στον αγροτικό τομέα, αλλά συνολικότερα στην ανάπτυξη της χώρας μας. Το ΚΚΕ μέσα από την ολοκληρωμένη πρόταση διεξόδου του παραγωγικού συνεταιρισμού, στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας, της Λαϊκής Εξουσίας, πρωτοστατεί, ταυτόχρονα, στον αγώνα για την απόκρουση των χειρότερων και την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Οσο πιο δυνατό βγει το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, τόσο πιο βαθιές θα είναι οι αλλαγές και τα οφέλη της αγροτιάς και του λαού, συνολικότερα, σ' όλους τους τομείς».

Νέο γκάλοπ νέα «μηνύματα»...

«Ανετη επικράτηση» της ΝΔ και προβάδισμα 4 μονάδων προβλέπει «φρέσκια» δημοσκόπηση, ενώ άλλες δημοσκοπήσεις λίγα 24ωρα νωρίτερα είχαν κλείσει την ψαλίδα στη μία μονάδα και «έβλεπαν» εκλογές-«ντέρμπι» και «θρίλερ»...

Το τελευταίο γκάλοπ είναι το μηνιαίο Βαρόμετρο της VPRC για το «Σκάι», το οποίο στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται με τέσσερις μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 43% (έναντι 42% το Μάη) και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 39% (39,5), ΚΚΕ 7% (6,5%), ΣΥΝ 4,5% (5%) και ΛΑΟΣ 4% (3,5%). Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, το 61% πιστεύει ότι η ΝΔ θα κέρδιζε τις εκλογές εάν γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή και μόνο το 18% το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφορά υπέρ της σημερινής κυβέρνησης θα είναι μικρή έναντι του ΠΑΣΟΚ, καθώς μόνο το 9% εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει άνετα τις εκλογές.

Επίσης 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν μία κυβέρνηση συνεργασίας περισσότερων κομμάτων, ενώ η πλειοψηφία (46%) επιμένει στη διεξαγωγή εκλογών το Μάρτη του 2008. Σε ό,τι αφορά στην περιβόητη καταλληλότητα του πρωθυπουργού, ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει το 49% των απαντήσεων με τον Γ. Παπανδρέου να περιορίζεται στο 26%.

Για την υπόθεση των ομολόγων, 43% πιστεύει ότι την ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Ωστόσο, στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση ευθύνεται για τη διαφθορά σήμερα», 34% απαντά το ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ