ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ανιχνευτική» επίσκεψη Μπράουν

Μπαράζ επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο

Associated Press

Μπαράζ επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με την ιρακινή ηγεσία, αλλά και με τους επικεφαλής των αμερικανικών και βρετανικών κατοχικών δυνάμεων είχε, χτες, συναντήσεις στο Ιράκ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών και πρωθυπουργός της χώρας, από τα τέλη του μήνα, Γκόρντον Μπράουν. Οπως δήλωσε ο ίδιος, αρχίζοντας την ξαφνική επίσκεψή του, στόχος των επαφών του είναι «να συγκεντρωθούν στοιχεία για την κατάσταση» προκειμένου να εξεταστεί η περαιτέρω στάση της χώρας του.

Εντούτοις, κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Μάλικι με κάθε τρόπο. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα «αντιμετωπίζει αστάθεια και βία, λόγω της δυσκολίας μετάβασής της στη δημοκρατία και λόγω εξωτερικών παραγόντων», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Λίγο μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, επίθεση με όλμους έπληξε την Πράσινη Ζώνη, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Την ίδια ώρα, νέες επιθέσεις κατά κατοχικών δυνάμεων και συνεργατών σημειώνονταν σε διάφορα σημεία της χώρας. Ενδεικτικό, πάντως, είναι ότι μέσα σε δύο μέρες έγιναν 2 επιθέσεις κατά κομβικών γεφυρών, που συνδέουν τη Βαγδάτη με νότιες και βόρειες περιοχές. Χτες, παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε σε γέφυρα στην επαρχία Ντιγιάλα χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Την Κυριακή, σε ανάλογη επίθεση σε γέφυρα, νοτίως της Βαγδάτης, κοντά στη Μαχμουντίγια, σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 6. Την ίδια μέρα, παγιδευμένο φορτηγό στόχευσε αστυνομικό τμήμα στο Τικρίτ, σκοτώνοντας 14 αστυνομικούς και τραυματίζοντας άλλα 42 άτομα, κυρίως αστυνομικούς.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι 130 αρχηγοί φυλών της επαρχίας Σαλαχεντίν συναντήθηκαν, την περασμένη βδομάδα, στο Τικρίτ, όπου συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις τοπικές αρχές ενάντια, όπως λένε, σε ενόπλους ισλαμιστικών ομάδων, κυρίως όσων συνδέονται με την «αλ Κάιντα». Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις φέρονται να ετοιμάζουν νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, κυρίως πέριξ της Βαγδάτης.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Δυναμώνουν οι άνεμοι του πολέμου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στην περιοχή προσλαμβάνει η συνάντηση που θα έχουν σήμερα, Τρίτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρ. Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ Α. Γκιουλ - παραλίγο Πρόεδρος και «εγκέφαλος» των ισλαμοδημοκρατών - με τον Α/ΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, και τον Α/ΓΕΣ, Ιλκερ Μπασμπούγ, μετά τις νέες μάχες και επιθέσεις το Σαββατοκύριακο και χτες που αποδόθηκαν σε Κούρδους και με δεδομένο το κλίμα περί τουρκικής εισβολής (βαθύτερα) στο Βόρειο Ιράκ. Ενας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στην Ερζιντσάν, ένας αντισυνταγματάρχης, ένας ταγματάρχης κι ένας στρατιώτης στη Σιρνάκ - με τις κηδείες τους να μετατρέπονται σε εθνικιστικές διαδηλώσεις -, ενώ το ΡΚΚ απείλησε ότι θα κλιμακώσει κι άλλο τις επιθέσεις του αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού. Την Κυριακή, τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντιάρμπακιρ κι ένας στην Μπιτλίς, άλλοι δύο στη Μας κι ένας στην Μπινγκιόλ, ενώ σκοτώθηκε επίσης ένας πολιτοφύλακας. Την Κυριακή, επίσης, βόμβα εξερράγη στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Την ίδια στιγμή η «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» έγραφε ότι συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από το τουρκικό και το ιρανικό πυροβολικό. Ενώ άλλη μία Αμερικανίδα υπουργός, αυτή τη φορά η επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, προέτρεψε τους Τούρκους να μην εισβάλουν (βαθύτερα) στο Βόρειο Ιράκ, διότι «αυτό δε θα ήταν καλό». Το ενδεχόμενο πολέμου - ή έστω συγκρούσεων - αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων πρόβαλε το περιοδικό «Σπίγκελ».

ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Ο Πάουελ ζητά το κλείσιμό του

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το άμεσο κλείσιμο του κολαστηρίου στο Γκουαντάναμο της Κούβας και τη μεταφορά των κρατουμένων σε ομοσπονδιακές φυλακές στις ΗΠΑ ζήτησε ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, συνεχίζοντας να εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση που υπηρέτησε μέχρι το Γενάρη του 2005.

Ξεχνώντας ότι το Γκουαντάναμο άνοιξε τις πύλες του ενόσω ο Πάουελ ήταν στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με αυτή την ιδιότητα το 2003 εκφωνούσε ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου με «στοιχεία» υποστήριξε ότι το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής και γι' αυτό νομιμοποιείται ο πόλεμος, τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι το Γκουαντάναμο αποτελεί «μείζον πρόβλημα» για την εικόνα των ΗΠΑ, που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τόνισε, μάλιστα, πως αν είχε την αρμοδιότητα, το Γκουαντάναμο «δε θα έκλεινε αύριο, αλλά από σήμερα το απόγευμα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ματωμένο τριήμερο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τους διακόσιους έφτασαν οι νεκροί, ανάμεσά τους κι ένας Βρετανός στρατιώτης, το Σαββατοκύριακο και χτες στο Αφγανιστάν. Σημειώθηκε δε επίθεση εναντίον του λεγόμενου Προέδρου της δοσιλογικής κυβέρνησης, Χάμιντ Καρζάι, με 6 ρουκέτες, που όμως δε βρήκαν στόχο, καθώς μιλούσε σε εκδήλωση νοτιοδυτικά της Καμπούλ.

Στη Χοστ, χτες, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε παγιδευμένο όχημα με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να τραυματιστούν. Στη Χελμάντ, ο στρατιώτης Πολ Σάνφορντ σκοτώθηκε σε ενέδρα, ο 59ος στρατιώτης της Βρετανίας που σκοτώνεται στο Αφγανιστάν από το 2001 και ο 80ός ξένος εφέτος. Το 2006, είχαν βρει το θάνατο 191 ξένοι στρατιώτες.

Στην Μπάγκντις, όπου σπάνια σημειώνονται μάχες, τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 30 μαχητές των Ταλιμπάν και 2 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε πολύωρες μάχες.

Ο στρατός του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι σκότωσε 157 «Ταλιμπάν» τις τελευταίες 10 μέρες και υπέστη έξι απώλειες σε επιχειρήσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένων 24 στη Ζαμπούλ. Αλλες πηγές έκαναν λόγο για 11 αστυνομικούς νεκρούς.

Στην Κανταχάρ ωστόσο δολοφονήθηκε ο στρατηγός Μοχάμαντ Νταούντ Σαλέχ, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας.

ΣΕΡΒΙΑ
Αντιδράσεις από τις πιέσεις Μπους για Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Τις έντονες αντιδράσεις της σερβικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι επίμονες δηλώσεις του Τζ. Ου. Μπους σε Τίρανα και Σόφια για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, με αντάλλαγμα την ένταξη της Σερβίας «σε ΝΑΤΟ ή ΕΕ» και τη «βελτίωση των σχέσεων» του Βελιγραδίου με την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα σημείωσε χτες πως «δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπεύθυνο για τον καθορισμό του καθεστώτος της επαρχίας υπό την ισχύουσα απόφαση 1244 και τη Χάρτα του ΟΗΕ». Ο Σρνταν Ντούριτς (εκπρόσωπος του Σέρβου πρωθυπουργού) αναφέρθηκε με νόημα και στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας ο Κοστούνιτσα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας: «Η συνάντηση Κοστούνιτσα - Πούτιν έδειξε με σαφήνεια πως το (σ.σ. αμερικανο-ευρωενωσιακό) σχέδιο απόφασης δεν μπορεί να εγκριθεί απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ»... Σε επόμενο σημείο δήλωσε πως στην Αγία Πετρούπολη «επιβεβαιώθηκε η κοινή πολιτική Ρωσίας και Σερβίας για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου... με τη δήλωση Πούτιν πως καμία απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ δε θα αποσχίσει το Κοσσυφοπέδιο απ' το σερβικό έδαφος».

Στο μεταξύ, η οργάνωση «Αυτοδιάθεση» των Κοσσοβάρων Αλβανών, που πιέζει για μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, ανακοίνωσε αργά προχτές βράδυ στην Πρίστινα πως θα ξεκινήσει σειρά διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Πρίστινα. Η πρώτη διαδήλωση προγραμματίστηκε για τις 30 του μήνα, με στόχο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης, «να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για την αδράνεια των πολιτικών ηγετών του Κοσσυφοπεδίου και των διεθνών παραγόντων στο ζήτημα καθορισμού του καθεστώτος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ