ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2007
Σελ. /32
Η ψήφος στο ΚΚΕ κάνει τη διαφορά

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Μια βδομάδα πριν, από το ΠΑΣΟΚ διαρρεόταν στους αρμόδιους συντάκτες η φράση «κι ακόμα δεν είδατε τίποτα» ως προειδοποίηση προς το ΚΚΕ για ό,τι ακολουθεί. Είχαν προηγηθεί το άρθρο του Τ. Παππά στην «Ελευθεροτυπία», που αξίωνε να πάρει τέλος η «μαλθακή» στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΚΚΕ, και ο σχετικός εμετός Πάγκαλου.

Στα κυριακάτικα φύλλα μάς δόθηκε μια πρώτη γεύση του τι ακολουθεί. Περιχαρής ο ίδιος ο Τ. Παππάς ανήγγειλε πως επιτέλους στο ΠΑΣΟΚ άφησαν την αμυντική στάση και μέσα από δηλώσεις στελεχών του κατέγραψε μια σειρά πολιτικότατες εκφράσεις που αρχίζουν από «το ΚΚΕ είναι λείψανο», φτάνουν στο «είναι ένα απολιθωμένο δάσος που το εκμεταλλεύεται εμπορικά η συμπαγής νεοσυντηρητική ηγεσία του» (Καστανίδης), περνούν στο κλασικό «ρίχνει νερό στο μύλο της δεξιάς» (Ξενογιαννακοπούλου), με κρεσέντο Μπεγλίτη που, αφού διαπιστώνει σωστά ότι «είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι», στη συνέχεια εκτιμά ότι το ΚΚΕ «βρίσκεται ιδεολογικά και πολιτικά σε βαθιά παρακμή» και ότι η ηγεσία του «θέλει να συνεχίσει την ιστορική πρακτική να αλέθει ανθρώπους, ιδέες και κόμματα στις "μυλόπετρες" της ιδεολογικής του τρομοκρατίας».

Δε γνωρίζουμε αν είχε δίπλα του εκείνη την ώρα την Δαμανάκη ή τον Ανδρουλάκη, αλλά το γιατί της σχετικής ομοβροντίας το έκανε καθαρό ένας άλλος: «Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αποτελούν εξ αντικειμένου τμήμα του ακροατηρίου στο οποίο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ελλάδας απευθύνεται» (Λοβέρδος Ανδρέας).

Δηλαδή, αντιμετωπίζουν τους κομμουνιστές ως την κρίσιμη εκλογική πελατεία, η οποία για να αλλάξει «μαγαζί» - σύμφωνα με τη δική τους αγοραία αντίληψη - πρέπει να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ.

Μέσα σ' ένα τέτοιο σκηνικό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ νιώθει να του παίρνουν το ψωμί απ' το στόμα - με δεδομένο το ρόλο που έχει αναλάβει εργολαβικά - κι αρχίζει να επαναλαμβάνει επί τρεις συνεχείς μέρες την ίδια ακριβώς δήλωση. Το κακό γι' αυτόν είναι πως εμπιστεύεται μια διαφημιστική εταιρεία, αγνοώντας πως τα «σλόγκαν» της δεν παρακολουθούν την επικαιρότητα. Ετσι, τον αδειάζουν τα ίδια τα στελέχη του (Τσίπρας, Πάικος) που κάνουν καθαρό πως ό,τι κι αν λέει το ΚΚΕ, αυτοί παραμένουν στοχοπροσηλωμένοι στο κύριο: Να υπερασπίσουν το ΠΑΣΟΚ.

«Βλακεία χωρίς τελειωμό», χαρακτηρίστηκε ραδιοφωνικά το όλο σκηνικό, στα πλαίσια του οποίου ως και ο Καρατζαφέρης εμφανίστηκε ως κομμουνιστής.

Μια προβοκάτσια ολκής είναι.

Καθώς, παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου εκδράμει στην επαρχία κι αρχίζει να αμολάει μπαρούφες. Κι αντί να βρεθεί ένας δημοσιογράφος να τον ρωτήσει πώς την εννοεί την «αναδιανομή του πλούτου» που εξήγγειλε όταν ταυτόχρονα θεωρεί την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου στοιχείο προόδου, αρχίζουν όλοι μαζί να παπαγαλίζουν «πέντε δεσμεύσεις! πέντε δεσμεύσεις!»

Κανείς, επίσης, δεν τον ρώτησε, ποιος κυβερνούσε αυτόν τον τόπο, όταν ξεκληρίζονταν οι αγρότες κι όταν τα νέα παιδιά εγκατέλειπαν την ύπαιθρο μην μπορώντας να ζήσουν πια εκεί. Παπαγάλισαν όμως όλοι μαζί την «καταγγελία» του για τα «προβλήματα διαχείρισης της αναθεωρημένης ΚΑΠ», την οποία οι σοσιαλδημοκράτες έχουν συνυπογράψει!

Το παιχνίδι είναι στημένο. Ετσι, επίσης, κανείς δε ρώτησε τον Καραμανλή τι εννοεί όταν πετάει την μπαρούφα περί «σχεδίου για την αναδιάρθρωση της υπαίθρου» και «ξεκάθαρο πρόγραμμα που μεταβάλλει την πρόκληση σε ευκαιρία για την ανάπτυξη των αγροτών».

Διά ταύτα: Παραμένει ακέραιη η εκτίμηση: το ποιοτικό στοιχείο των εκλογών είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Μια τέτοια προοπτική σπέρνει πανικό...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΒΑΣΑΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ: «Τα σχέδια των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια (...) τα Βαλκάνια του αμερικανικού μέλλοντος περιλαμβάνουν δύο αλβανικά κράτη, έντονη ΝΑΤΟϊκή παρουσία, αντιπυραυλικά συστήματα που θα κοιτάζουν προς τη Μόσχα και αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΚΑΙ Ο ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΨΑΛΤΗΣ: «Αριστες χαρακτήρισαν τις ιταλοαμερικανικές σχέσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι (...) στο κρίσιμο θέμα του Κοσσόβου, ο Πρόντι κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του ότι η Ρώμη παραμένει πιστή σύμμαχος τόσο των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ (με άλλα λόγια, στηρίζει την ανεξαρτησία) (...) τη σύμπνοια δεν έδειξαν να συμμερίζονται εκατομμύρια Ιταλοί πολίτες (...) ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί στους δρόμους και τις κεντρικές πλατείες όπου είχαν προαναγγελθεί οι μαζικότατες όπως αποδείχθηκε στην πράξη, κινητοποιήσεις του φιλειρηνικού κινήματος» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ για τους φτωχομεσαίους αγρότες. Στις εκλογές να εκφραστεί ένα δυναμικό ρεύμα καταδίκης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο Καραμανλής παίρνει το παιχνίδι πάνω του

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ κατά ΠΑΣΟΚ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκρηξη κακοδιαχείρισης στην Υγεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΑΣ ΚΑΙΝΕ τα ευρω - επιτόκια

ΤΑ ΝΕΑ: Σαφάρι 90 ημερών για 2,5 δισ. ευρώ

ΕΘΝΟΣ: ΨΑΛΙΔΙΖΟΥΝ τους διορισμούς εκπαιδευτικών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τραπεζική μάχη επιτοκίων

Η ΧΩΡΑ: Περισσότερα από 36 δισ. ευρώ από το Δ' ΚΠΣ στην περιφέρεια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα έλεγαν επί τρίωρο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πλυντήριο «Η Ελλάς»

Η ΑΥΓΗ: Ξέπλυμα ενοχής

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ στην Κύπρο

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 82,3% ΒΕΤΟ για τα Σκόπια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τι λέει το ΚΚΕ για τον Καρατζαφέρη

«Στον ΛΑΟΣ συνυπάρχουν ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, σκοταδιστικές αντιλήψεις, ο αντικομμουνισμός, ο λαϊκισμός. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Είναι μέρος του συστήματος» (από τη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στο «ΒΗΜΑ»).

Τι σχολιάζει ο ΣΥΝ

«Η κριτική που κάνουν στον Καρατζαφέρη δεν είναι κριτική αριστερών προς ακροδεξιούς» (το προχτεσινό τσιτάτο του Α. Τσίπρα / «ΑΥΓΗ»).

Ποιος είναι ο αντίπαλος;

«Το ΚΚΕ έχει το δικό του πρόγραμμα και δρα αυτοτελώς. Δεν είναι απλώς κατά της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι και κατά των οικονομικών βάσεων που στηρίζουν, δηλαδή κατά της πλουτοκρατίας (...) η ρίζα του προβλήματος είναι το σύστημα, το καταγγέλλουμε αλλά δε μένουμε μόνον εκεί. Η σημερινή καταλήστευση έγινε επί ΝΔ και το λέμε από την πρώτη στιγμή (...) αλλά δεν μπορούμε να θάψουμε το παρελθόν (...) επομένως πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την πολιτική που φέρνει τη λεηλασία των Ταμείων. Πηγαίνουμε και παραπέρα. Τα Ταμεία ληστεύονται από το 1950. Και ζητάμε να επιστραφούν τα κλεμμένα. Να μην μπαίνουν στον τζόγο τα αποθεματικά. Αυτά δεν αρέσουν στο ΠΑΣΟΚ» (από τη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στο «ΒΗΜΑ»).

...και τι είναι αυτό που καίει τον ΣΥΝ

«Δε λέει την αλήθεια η ηγεσία του ΚΚΕ όταν υποστηρίζει πως χτυπάει τον δικομματισμό. Χτυπάει κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ με άλλοθι τον δικομματισμό» (ο Β. Πάικος στην «ΑΥΓΗ»).

Το ποιοτικό στοιχείο

«Το ποιοτικό στοιχείο των εκλογών είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ (...) είμαστε υπέρ του να μειωθούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο γίνεται περισσότερο (...) αυτό θα έχει αποτέλεσμα, γιατί θα είναι μεγαλύτερη η δυνατότητα του λαού να παρεμβαίνει, να εμποδίζει τα χειρότερα που θα έρθουν όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση» (από τη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στο «ΒΗΜΑ»).

...και το πρόβλημα του ΣΥΝ

«Το ΚΚΕ επιτίθεται ενάντια στον ΣΥΝ, επιτίθεται ενάντια στον ΣΥΝ, επιτίθεται ενάντια στον ΣΥΝ και επιτίθεται και ενάντια και σε κάποιους άλλους» (ο Α. Αλαβάνος στην Α' νομαρχιακή του ΣΥΝ στην Αθήνα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ