ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αλληλεγγύη στον ελπιδοφόρο αγώνα του λαού της Βενεζουέλας

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

902

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Rodrigo Chaves Samudio, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Περισσό. Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκτιμούμε ότι η συνάντησή μας ήταν πολύ σημαντική. Συζητήσαμε με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Τσάβες, δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη μας ως Κόμμα, αλλά και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στην Μπολιβαριανή διαδικασία, σε έναν αγώνα που κάνει ο λαός της Βενεζουέλας, που η διάστασή του ξεπερνά όχι μόνο τη χώρα του, αλλά και τη Λατινική Αμερική και αποτελεί μια σημαντική ελπίδα για την Ευρώπη.

Σε πάρα πολλές ευκαιρίες εμείς, όταν μιλάμε στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, όταν μιλάμε για τη δύναμη των λαών, φέρνουμε ως παράδειγμα τις θετικές διεργασίες που συντελούνται στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη Βενεζουέλα. Πέρα βεβαίως από το μεγάλο παράδειγμα της σοσιαλιστικής Κούβας και με το παράδειγμα του λαού της Βενεζουέλας, τονώνουμε κι εμείς τη δύναμη του ελληνικού λαού να συνεχίσει ακόμα πιο αγωνιστικά το δρόμο του εναντίον των μονοπωλίων, εναντίον του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε: «Βρισκόμαστε στην Ελλάδα για επίσκεψη και έχουμε επαφές με την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τα κοινωνικά κινήματα προκειμένου να κάνουμε γνωστή την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη Βενεζουέλα. Και φυσικά προσπαθούμε να εμβαθύνουμε παραπέρα τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βενεζουέλα έτσι ώστε να γίνει γνωστή η κατάσταση που υπάρχει εκεί. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, συμμετέχει στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορεί κι εκεί κι εδώ να ακουστεί η πραγματικότητα για τη χώρα μας που δεν έχει καμιά σχέση με όσα γράφουν τα μεγάλα ΜΜΕ. Τα μεγάλα μονοπώλια της ενημέρωσης προσπαθούν να τιμωρήσουν τη Βενεζουέλα επειδή κατάφερε να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, την εθνική κυριαρχία της και επειδή ακολουθεί τη δική της πολιτική. Επειδή η Βενεζουέλα με ανεξάρτητο τρόπο καταγγέλλει συνεχώς αυτό το τείχος που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για να χωρίσουν τη χώρα τους από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, τη στιγμή που είναι η πολιτική τους που έχει δημιουργήσει την εξαθλίωση και τη φτώχεια στη Λ. Αμερική και την Καραϊβική. Τιμωρούν τη Βενεζουέλα γιατί προσπαθεί ο λαός της να εφαρμόσει την κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί αντιτίθεται στα μονομερή σχέδια των ΗΠΑ να προωθήσουν την ηγεμονία τους. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, καταπιέστηκαν, ιδιαίτερα οι πιο μικρές, ή έπεσαν θύματα τρομοκρατίας και τρομοκρατικών ενεργειών, γι' αυτό κι εμείς ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να καταλάβει τον αγώνα που δίνουν σήμερα οι λαοί της Λατινικής Αμερικής».

Αθωώθηκε ο Δ. Αγκαβανάκης

Δικαζόταν για την ανάρτηση αντιιμπεριαλιστικού πανό στην Ακρόπολη, στις 15 Φλεβάρη του 2003

Ενα από τα τρία αντιιμπεριαλιστικά πανό, που έκαναν το γύρο του κόσμου
Ενα από τα τρία αντιιμπεριαλιστικά πανό, που έκαναν το γύρο του κόσμου
Αθωώθηκε χθες από το Γ` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στο πρόσωπο του οποίου διωκόταν η αντιιμπεριαλιστική δράση των ταξικών δυνάμεων, το κρέμασμα τριών γιγάντιων αντιπολεμικών πανό στην Ακρόπολη από εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΜΕ στις 15 Φλεβάρη 2003. Μέρα που κινητοποιήθηκαν χιλιάδες λαού ενάντια στην επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Εκείνη τη μέρα το σύμβολο του ανθρώπινου πνεύματος και του πολιτισμού, ο Ιερός Βράχος, έστειλε σαφές αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, γεγονός που δεν μπορούσαν να ανεχθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Η κατηγορία στήθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και η δικαστική δίωξη συνεχίστηκε επί ΝΔ, με το πρόσχημα της καταστροφής λουκέτων και της «παράνομης» εισόδου στην Ακρόπολη. Ομως, στη χθεσινή δίκη, το σαθρό κατηγορητήριο κατέρρευσε. Μάρτυρες υπεράσπισης, ο Γ. Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός, ο Στρ. Κόρακας, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και η Β. Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Και οι τρεις σημείωσαν την τεράστια απήχηση που είχε αυτή η ενέργεια.

Ο Δ. Αγκαβανάκης δήλωσε ευθύς εξαρχής: Ημουν παρών σε αυτή την ενέργεια που στόχο είχε να δείξει την ανάγκη να αντιδράσουν οι λαοί σε αυτό το βρώμικο πόλεμο. Ο συνήγορος υπεράσπισης, Θ. Θεοδωρόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ενέργεια αυτή ήταν συμβολή στην ειρήνη, ήταν σεβασμός στο περιεχόμενο του ίδιου του μνημείου.

Η εισαγγελέας Α. Σκαφίδα πρότεινε την αθώωση του Δ. Αγκαβανάκη, λέγοντας ότι οι κατηγορίες δε στέκουν. Την πρότασή της αποδέχτηκε η σύνθεση του δικαστηρίου, με την πρόεδρο Ευθ. Κοτορλού και τους πρωτοδίκες Παν. Κατσικερό και Ιωάν. Ναυπλιώτη. Μια απόφαση που αντανακλά την επιχειρηματολογία των μαρτύρων και του συνηγόρου υπεράσπισης, τα λεγόμενα του Δ. Αγκαβανάκη, τις αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις του λαού μας.

Συνεδρίαση του ΠΣΕ στις Βρυξέλλες

Συνεδριάζει την Πέμπτη 14 Ιούνη στις Βρυξέλλες το τμήμα Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΣΕ, γίνεται μια περίοδο που μαζικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις διεξάγονται στην Ευρώπη, με αφορμή την προσπάθεια εγκατάστασης από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές χώρες βάσεων της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Επίσης έρχεται «μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις ενάντια στους G8 και ενάντια στην περιοδεία αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, με στόχο να επιβάλουν από κοινού με τους Ευρωπαίους συμμάχους τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Η πλατιά αυτή ευρωπαϊκή διάσκεψη του ΠΣΕ γίνεται για να συζητήσει τις εξελίξεις και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Μάλιστα, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 χρόνων από πλευράς συμμετοχών αφού έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 17 κινήματα ειρήνης από Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο, Δανία, Γεωργία, Σερβία και την ΕΕΔΥΕ. Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσουν οι: Θανάσης Παφίλης, Βέρα Νικολαΐδου, Γρηγόρης Πετρόπουλος, Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ στη συνέχεια, την Παρασκευή 15 Ιούνη, θα λάβει μέρος και στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, με τη συμμετοχή και των υπολοίπων μελών της Γραμματείας από Πορτογαλία, Γαλλία, Κούβα, Μεξικό, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Βιετνάμ και καλεσμένους από Λίβανο, Παλαιστίνη και Βενεζουέλα. Σημειώνεται δε ότι όλα τα παρόντα μέλη του ΠΣΕ από την Ευρώπη είναι καλεσμένα στη συνεδρίαση της Γραμματείας. Βασικά ζητήματα που θα εξεταστούν, εκτός από το ζήτημα των ξένων στρατιωτικών βάσεων, είναι ο πόλεμος και οι σφαγές στο Ιράκ, η συνεχιζόμενη κατοχή των Ιράκ, Παλαιστίνης και Αφγανιστάν, οι απειλές ενάντια στη Βενεζουέλα, το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας και την Κούβα, αλλά και η καμπάνια αλληλεγγύης με τα θύματα του πολέμου του Βιετνάμ. Αλλο σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει είναι η διεξαγωγή του επόμενου Συνεδρίου του ΠΣΕ τον Απρίλη 2008 στη Βενεζουέλα.

Στην Ηλιούπολη η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα λαϊκά προβλήματα και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές», που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη 13 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην Πλατεία Ηρώων Ηλιούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ